Πέμπτη 17/6/2021

Πενταμερής για το Κυπριακό: Σε θέσεις «μάχης» Ελλάδα και Κύπρος κόντρα στο κοινό μέτωπο Τουρκίας, Τατάρ

Προκλητικές αφίσες στα κατεχόμενα: «Η μόνη λύση στην Κύπρο: δύο κράτη»

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει την Τρίτη στη Γενεύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Απριλίου.

«Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο», είπε ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, τη Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών προβλέπεται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Μ. Τρίτης, 27 Απριλίου, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (28 Απριλίου).

Οι συναντήσεις θα είναι 1+5, δηλαδή ο κάθε ηγέτης θα συνοδεύεται από 5 άτομα στην συνάντηση. Η δεξίωση θα γίνει στις 20.45 (τοπική ώρα Γενεύης).

Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Νίκο Αναστασιάδη

Σε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου προήδρευσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη Γενεύη, όπου αύριο θα αρχίσουν οι εργασίες της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο.

Το Εθνικό Συμβούλιο συνεκλήθη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει της αυριανής έναρξης της άτυπης διάσκεψης και των επαφών που θα έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της.

Κατά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος απεβίωσε σήμερα.

Σε πλήρη ομοφωνία για δύο κράτη Τουρκία και κατοχική ηγεσία

«Πηγαίνουμε στη Γενεύη σε πλήρη ομοφωνία και συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση. Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει δει τις πραγματικότητες στο νησί, καθώς αν κοιτάξει κανείς στην Κύπρο άλλωστε, ντε φάκτο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη. Δεν υπάρχει νόημα να χάσουμε άλλα 50 χρόνια να διαπραγματευόμαστε στο τραπέζι», ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά τη θέση του ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ (πήγε πρώτα Τουρκία πριν τη Γενεύη) και πρόσθεσε: «Αυτό το όραμά μας των δύο κρατών άρχισε να το καταλαβαίνει και η διεθνής κοινότητα. Σήμερα η Βρετανία έδειξε ενδιαφέρον σε αυτή την πολιτική μας. Περιμένουμε να δούμε όλοι τι πολιτική τελικά θα ακολουθήσουν».

«Ο κ. Τατάρ θα πάρει στην ημερήσια διάταξη το όραμα των δύο κρατών, που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Κι εμείς ως Τουρκία θα στηρίξουμε το όραμα αυτό. Δεν θα ανεχτούμε την νοοτροπία που προσπαθεί να καταδικάσει την Κύπρο σε αδιέξοδο και προσπαθεί να εκφοβίσει τους Τουρκοκύπριους με εμπάργκο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συνάντησης, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας», είπε νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν για την Πενταμερή.

Αφίσες στα κατεχόμενα: «Η μόνη λύση στην Κύπρο: δύο κράτη»

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Πενταμερούς στα κατεχόμενα εμφανίστηκαν προπαγανδιστικές αφίσες προφανώς τουρκικής προέλευσης.

«Η μόνη λύση στην Κύπρο: δύο κράτη», γράφει η μια, «Νέο όραμα στη Γενεύη, νέα φόρμουλα» γράφει μια άλλη και «Λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» μια ακόμη, με το #2equal (δύο ίσοι) να τις συνοδεύει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ