Πενταμερής: «Δεν θα τα παρατήσουμε», λέει ο Γκουτέρες στο φινάλε της διάσκεψης-φιάσκο για το Κυπριακό

Η Τουρκία συνεχίζει να κρατά το Κυπριακό στα δικά της μέτρα

Must Read

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες», δήλωσε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά το τέλος των άκαρπων (όπως αναμενόταν) συνομιλιών για το Κυπριακό στην πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη.

Ο Γκουτέρες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, ενώ επεσήμανε ότι «στο τέλος των προσπαθειών, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε» αναφέρθηκε στις θέσεις που κατέθεσαν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, προσθέτοντας ότι η ατζέντα του είναι πολύ απλή.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Καταφέραμε να συμφωνήσαμε ότι θα συγκαλέσω στο εγγύς μέλλον άλλη συνάντηση, 5 συν τα ΗΕ, ξανά (σ.σ. μεγάλη επιτυχία…), με στόχο να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινού εδάφους για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.  Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας.

«Σανίδα σωτηρίας» για την Τουρκία

Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να ξεπεράσει τον… σκόπελο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Οπότε, ο ορισμός μιας νέας πενταμερούς που σίγουρα θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα, την εξυπηρετεί μια χαρά.

Σε μια ακόμα «ανάγνωση» του αποτελέσματος της διάσκεψης, το philenews.com αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά απέρριψε το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου γιατί θεωρεί πως αποτελεί αναβάθμιση της διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να κρατά το Κυπριακό στα δικά της μέτρα.

Να σημειώσουμε ότι ο Γκουτέρες δεν καταδίκασε και δεν αναφέρθηκε στην απαράδεκτη απαίτηση της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη, για την πρόταση του δεύτερου για λύση δυο κρατών στο Κυπριακό και κυριαρχική ισότητα.

Έδειξε για μια ακόμη φορά ότι προτιμά το ρόλο του ισορροπιστή και η αναφορά του στη μη εξεύρεση κοινού εδάφους, ήταν απλά αστεία. Πως να βρεθεί «κοινό έδαφος», όταν η Τουρκία το θέλει όλο;

Συνεχείς παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, προκλήσεις του Ερντογάν στην Αμμόχωστο, προκλητικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, συνεχείς προκλήσεις στη Δένεια και εισήγηση των κατεχομένων για λύση δυο κρατών, όλα αυτά είναι σαν να μην υπάρχουν για τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This