Ωχ… Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά «ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συμβιβασμού» για το Κυπριακό

«Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ανοιχτό, ευέλικτο και συμβιβαστικό πνεύμα που είναι απαραίτητο για να βρεθεί κοινό έδαφος»...

Must Read

Τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ωστόσο τα… χαλάει, κάνοντας λόγο για «διάθεση συμβιβασμού», με την απορία να παραμένει: με κατοχικά στρατεύματα στο 1/3 της Κύπρου και συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις από την Τουρκία, σε τι ακριβώς να συμβιβαστεί η κυπριακή πλευρά;

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις δύο πλευρές «να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους μέχρι την πραγματοποίηση των επόμενων συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προσέλθουν με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συμβιβασμού»!

Και αν θεωρεί κανείς ότι το μήνυμα πάει στην Τουρκία, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, καθώς από τη στιγμή που εξισώνεται ο θύτης με το θύμα (γιατί όταν καλούνται «και οι δύο πλευρές» αυτό ακριβώς γίνεται), το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε μεν λόγο για την επανένωση υπό την κυπριακή ηγεσία στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά δεν το άφησε έτσι. Μίλησε για «κοινό έδαφος» (όπως και ο Γκουτέρες το μεσημέρι), που βέβαια, πως να βρεθεί όταν η Τουρκία το θεωρεί όλο δικό της…

Γιατί με την ξεκάθαρη και ανυποχώρητη τουρκική θέση για δύο κράτη, είναι προφανές ότι οι εκκλήσεις πρέπει να γίνουν στην Άγκυρα και όχι «και στις δύο πλευρές», αφού η Κύπρος έτσι κι αλλιώς στηρίζει το μοντέλο της διζωνικής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανεκκίνηση των πολιτικών συνομιλιών για την Κύπρο. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την δέσμευση και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης υπό την κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή».

«Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μεταξύ του τερματισμού των σημερινών συνομιλιών και των επόμενων ανεπίσημων συνομιλιών που διοργανώνονται από τον ΟΗΕ ως ένα χρονικό διάστημα για να αναλογιστούν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ανοιχτό, ευέλικτο και συμβιβαστικό πνεύμα που είναι απαραίτητο για να βρεθεί κοινό έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This