Τετάρτη 16/6/2021

Τσίπρας για τα αρχαία στο Μετρό της Θεσσαλονίκης: «Ακούστε τους επιστήμονες»

Για «καταστροφή ισοδύναμη με τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι το 1687», κάνουν λόγο οι ειδικοί

Η εμμονή του πρωθυπουργικού γραφείου στην επιλογή της (ακριβής και χρονοβόρας) λύσης που προτείνουν τα εργολαβικά συμφέροντα για τα σπουδαία βυζαντινά ευρήματα στον σταθμό του Μετρό της Θεσσαλονίκης -απόσπαση και επανατοποθέτηση- προκαλεί, πλέον, κύμα αντιδράσεων που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας.

Κατανοώντας με αξιοσημείωτη καθυστέρηση και σε αυτό το ζήτημα το μέγεθος του προβλήματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε προχθές την κυβέρνηση «να ακούσει τους κορυφαίους επιστήμονες που με κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης θα ήταν καταστροφή ισοδύναμη με τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι το 1687».

Όπως παρατηρεί, υπάρχει η δυνατότητα ώστε με τεχνολογικά προηγμένες λύσεις και η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μετρό και τα αρχαία να παραμείνουν ακέραια, αμετακίνητα στη θέση τους, προσφέροντας στην πόλη τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Παρέμβαση Μάνου

Σημαντικότερη, πάντως, για τους συντηρητικούς πολίτες της χώρας είναι η παρέμβαση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού «δυστυχώς επιπόλαιη, επειδή προσβάλλει την κληρονομιά μας. Θα προκαλέσει καθυστερήσεις στο έργο. Θα δώσει πάτημα στον εργολάβο για να ζητήσει αποζημιώσεις».

Πρακτικά, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είναι σαν να ζητάει κανείς στην Αθήνα έναν σταθμό στη διασταύρωση Βασ. Σοφίας και Ηρ. Αττικού. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι μαγαζάτορες της περιοχής πιέζουν για αυτή τη λύση.

«Μπροστά στο ατομικό συμφέρον των μαγαζιών δεν θα είχαν πρόβλημα να μπει μια μπουλντόζα να καθαρίσει όλα τα αρχαία. Είναι, όμως, οι ψήφοι των μαγαζιών τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση των αποφάσεων των τοπικών ηγεσιών; Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία. Έχουμε κουλτούρα που θεωρεί τον ηγέτη αλάνθαστο. Είναι δύσκολο να πει ο κ. Μητσοτάκης ότι έκανε λάθος, όταν παρασύρθηκε να πει ότι θα ξηλωθούν τα αρχαία. Και, όμως, αυτό είναι το σωστό και γενναίο», επισημαίνει ο πρώην υπουργός και προσθέτει: «Θέλω ο πρωθυπουργός μας να μείνει στην Ιστορία για όσα καταφέρει να κάνει και όχι για όσες ανεπανάληπτες καταστροφές τύπου Μοροζίνι προκαλέσει».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ