Άρχισαν τα «όργανα» στη Βουλή: Ένταση και ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια (video)

Δείτε απευθείας από τη Βουλή τη συζήτηση που διεξάγεται σε υψηλούς τόνους

Must Read

Δύο συνεδριάσεις θα διατεθούν, εάν χρειαστεί, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια (η οποία αναμένεται έντονη και ήδη ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους), σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων την οποία ανακοίνωσε με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης.

Με την έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για δύο άρθρα του νομοσχεδίου.

Το άρθρο 5 για το «συμφέρον του τέκνου» και το άρθρο 13 για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί.

Δείτε απευθείας από τη Βουλή τη συζήτηση:

 

Τα δύο άρθρα ορίζουν:

Άρθρο 5
Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθο 1511 Άσκηση – ανάθεση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου 1. Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου. 2. Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου συνεκτιμά παραμέτρους όπως την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο. 3. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας. 4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του».

Άρθρο 13
Δικαίωμα επικοινωνίας – Αντικατάσταση άρθρου 1520 ΑΚ

Το άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 1520 Προσωπική επικοινωνία. Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή του με το τέκνο όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε τακτή χρονική βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο κριθεί ακατάλληλος να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας. Για τη διαπίστωση της ακαταλληλότητας του γονέα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως την εκπόνηση εμπεριστατωμένης έκθεσης κοινωνικών λειτουργών ή ψυχιάτρων ή ψυχολόγων. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου. Τα σχετικά με την επικοινωνία ζητήματα καθορίζονται ειδικότερα είτε με έγγραφη συμφωνία των γονέων είτε από το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται και η παρ. 4 του άρθρου 1511. Όταν συντρέχει περίπτωση κακής ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, ο άλλος γονέας ή κάθε ένας από τους γονείς, αν πρόκειται για επικοινωνία με τρίτο, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο τη μεταρρύθμιση της επικοινωνίας».

Το ΜέΡΑ25 καταθέτει την ένσταση αντισυνταγματικότητας κρίνοντας ότι τα συγκεκριμένα άρθρα προσκρούουν στα άρθρα 2 (πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας), 5 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας-προσωπική ελευθερία), 21 (προστασία οικογένειας, γάμου, παιδικής ηλικίας), 25 (αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων) και 28 (κανόνες διεθνούς δικαίου, διεθνείς οργανισμοί) του Συντάγματος.

«Προφανώς οι λομπίστες έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για εσάς, από ότι τα παιδιά μας»

«Αποφασίσατε να προσδεθείτε στο άρμα συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν πληρώσει εκατομμύρια για τη διαφήμιση και το lobbying που σας κάνουν. Προφανώς οι λομπίστες έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για εσάς, από ότι τα παιδιά μας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

Η κ. Αδαμοπούλου προειδοποίησε πως όσοι ψηφίσουν σήμερα αυτό το νομοσχέδιο, «βάζουν τη σφραγίδα τους σε ένα κοινωνικό έγκλημα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα στρατό από παιδιά κακοποιημένα και απορρυθμισμένα, από παιδιά ψυχοσυναισθηματικά διαταραγμένα και ένα στρατό από γονείς κακοποιητικούς που θα βρουν την ευκαιρία να βγάλουν την αρρώστια τους πάνω στα παιδιά». Γι’ αυτό η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάλεσε όλους τους βουλευτές να βάλουν το συμφέρον του παιδιού πάνω από τις κομματικές γραμμές και από τα κομματικά συμφέροντα.

«Αντί να προβλέψετε ένα συμπεριληπτικό και ολιστικό υπόδειγμα εξατομικευμένης διαχείρισης και ρύθμισης των οικογενειακών υποθέσεων, εσείς κάνετε μια οριζόντια ρύθμιση, σαν να επιβάλλετε ΦΠΑ σε προϊόντα. Το ερώτημα είναι με τι υπηρετείται το συμφέρον του παιδιού; Με αυθαίρετα νομικά κριτήρια ή με την αρωγή από ειδικούς επιστήμονες που θα αγκαλιάσουν την οικογένεια, θα αφουγκραστούν τις ανάγκες της και στη συνέχεια θα καταλήξουν, για το καλύτερο δυνατό, και για το παιδί και για τους γονείς;», ανέφερε η Αγγελική Αδαμοπούλου και κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν λέει την αλήθεια τι ακριβώς υπηρετεί.

«Ανοίγετε διάπλατα την πόρτα στην εναλλασσόμενη κατοικία, οδηγείτε στην απορρύθμιση του παιδιού, μιλάτε στεγνά για το παιδί, αλλά ο μεγάλος σας καημός δεν είναι το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού αλλά το συμφέρον των ολίγων. Στρώνετε τον δρόμο για να ένα απορρυθμισμένο παιδί που θα γίνει μπαλάκι μεταξύ των δύο γονιών και θα γαλουχηθεί με τη νοοτροπία ότι υπάρχει ο φορτικός γονέας της καθημερινότητας και ο χαλαρός διασκεδαστικός γονέας του Σαββατοκύριακου», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.

«Αντιμετωπίζετε τα παιδιά σαν να είναι αποκτήματα των γονέων, σαν να είναι χωράφια που πρέπει να μοιράσουν. Τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα, είναι αυθύπαρκτες προσωπικότητες, η γνώμη και η βούλησή του παιδιού θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε, ποιος είναι ο κατάλληλος γονέας ακόμη και αν χειραγωγούνται», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένο το κεντρικό πνεύμα και η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου.

«Έχετε συστρατευθεί με μια ομάδα που λασπολογούν δικαστές, απειλούν δικηγόρους, ξοδεύουν εκατομμύρια για την καμπάνια τους», είπε η κ. Αδαμοπούλου.

«Βάση διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των γονέων», λέει η ΝΔ

«Ένα παιδί μεγαλώνει πιο σωστά όταν έχει τη φροντίδα και των δύο γονέων», όπως ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

«Το παιδί πρέπει και μετά τον χωρισμό των γονέων του να απολαμβάνει τη φροντίδα και την αγάπη τους, να εξακολουθεί να έχει και τους δύο δίπλα του και αυτό είναι απαραίτητο για την ψυχοσωματική του υγεία, για την ομαλή ανάπτυξή του, για την ολοκληρωμένη διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Ακριβώς τις ίδιες παραδοχές, ακριβώς τις ίδιες απόψεις, ακούσαμε και κατά την ακρόαση των φορέων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου», σημείωσε η ίδια.

«Αυτό που επιχειρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να θέσει μία βάση διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των γονέων. Το νομοσχέδιο έχει αποκλειστικά κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσημο», είπε η βουλευτής της ΝΔ και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν επέδειξαν δημιουργικό πνεύμα διαλόγου, με συγκεκριμένες προτάσεις.

«Η συνεισφορά σας περιορίστηκε στην αποδόμηση του νομοσχεδίου, η μόνη σας πρόταση ήταν αυτή για τα οικογενειακά δικαστήρια. Όχι μόνο οικογενειακό δικαστήριο δεν ίδρυσαν, όμως, στα χρόνια που κυβέρνησαν, αλλά δεν τόλμησαν να αγγίξουν αυτό το ευαίσθητο θέμα που η δική μας κυβέρνηση το τολμά», τόνισε η κ. Παπαδημητρίου για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα και την κοινωνία διήρκεσε περισσότερο από 1,5 χρόνο. Οι περισσότερες προτάσεις των επίσημων φορέων έγιναν δεκτές από τον υπουργό, ενσωματώθηκαν παρατηρήσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη, την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι κρίμα που δεν καταφέραμε να συμβαδίσουμε σε αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν έχει κανένα κομματικό πρόσημο».

Η εισηγήτρια της ΝΔ απευθύνθηκε, επίσης, ξεχωριστά σε όλους τους συναδέλφους της βουλευτές και τους κάλεσε να δουν το νομοσχέδιο ως μία ειλικρινή προσπάθεια να καλλιεργήσει κουλτούρα συναίνεσης και να παραμερίσουν τον εγωισμό τους, για το καλό των παιδιών τους.

«Η κοινωνία και η επιστημονική κοινότητα είναι αντίθετες στο νομοσχέδιο», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κόλαφο», για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, χαρακτήρισε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, λέγοντας ότι δεν αντιδρά μόνο η κοινωνία αλλά και η επιστημονική κοινότητα.

Ο βουλευτής δεν αρνήθηκε το πρόβλημα για την αδυναμία επικοινωνίας και των δύο γονέων με το παιδί, αλλά επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο «δεν απαντά στο πρόβλημα, θα πυροδοτήσει εντάσεις, θα οξύνει τις αντιθέσεις παρά θα τις καταλαγιάσει» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε με τις γυναικείες οργανώσεις και άλλους φορείς, τη γνώμη των οποίων έπρεπε να ακούσει και πως αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για την αναμόρφωση των διατάξεων οικογενειακού δικαίου.

Ιδίως για την έννοια «συμφέρον του τέκνου», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι είναι μία αόριστη νομική έννοια διότι ο δικαστής είναι εκείνος που κάνει συγκεκριμένο το συμφέρον του παιδιού, με την απόφαση που θα εκδώσει, με κριτήρια αξιολογικά με βάση και τα πορίσματα της ψυχολογίας. Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε μείζον θέμα, τον όρο «εξίσου» στην άσκηση της γονικής μέριμνας και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης είτε να τον απαλείψει είτε να τον αντικαταστήσει με τη λέξη «ισότιμα», διότι μπορεί να ερμηνευθεί ως «ισόχρονη» άσκηση γονικής μέριμνας.

Αναφερόμενος στο δικαίωμα επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας περί των διαφορετικών συνθηκών στις οποίες ζει το κάθε παιδί.

ΚΙΝΑΛ: «Το νομοσχέδιο μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει»

«Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η βουλευτής δεν αρνήθηκε ότι «με δικαστικές αποφάσεις φασόν έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία του ενός γονέα, συνήθως του πατέρα, με το παιδί του». Είπε, όμως, ότι «σε καμία περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση και έτσι όπως είναι δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα».

«Το πρόβλημα είναι στη δικαστική προσέγγιση και στο δικονομικό πλαίσιο εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου», σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας οφείλει να είναι βασική αρχή αλλά, όταν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν μπορεί να επιβληθεί με αυθαίρετες ποσοστώσεις όπως η επικοινωνία με το 1/3.

«Δεν παρέχεται καμία δικονομική εγγύηση για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η συνεπιμέλεια», τόνισε για να επισημάνει ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα μεγαλύτερα από αυτά που επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατηγόρησε πως αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ουσιαστικά, «το υπουργείο, όπως έχει παραδεχθεί, ξαναέγραψε το κείμενο το νομοσχεδίου».

Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε κι αυτή «κόλαφο» το κείμενο της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση εισάγει από το παράθυρο, την υποχρεωτική ισόχρονη γονική μέριμνα.

Για το 1/3 του συνολικού χρόνου, για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να προσδιοριστεί και να αποσαφηνιστεί και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Τρεις τροπολογίες από το ΚΚΕ – «Παρών» επί της αρχής

Τρεις προτάσεις, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, υπέβαλε το ΚΚΕ με ισάριθμες τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή. Με την πρώτη τροπολογία, το ΚΚΕ προτείνει οικονομικά μέτρα στήριξης των διαζευγμένων γονιών, τροποποίηση των διατάξεων για το συναινετικό διαζύγιο και απάλειψη των διατάξεων για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

«Για εμάς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κοινή γονική μέριμνα. Υποστηρίζουμε την ανάγκη τροποποίησης των διατάξεων για την κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ολόπλευρη στήριξη των γονέων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία ανέφερε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του αυτήν την αναγκαιότητα και απουσιάζει η κρατική στήριξη από τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου. Όπως, εξάλλου, επισήμανε οι καθημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα είναι τέτοιες, που δεν εξομαλύνουν τις συγκρούσεις των γονέων.

«Δεν αρκεί να διαμορφώσετε το πλαίσιο για τη ρύθμιση των σχέσεων των γονέων. Θα παραμείνουν γράμμα κενό οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αν δεν υπάρξει συνδρομή κρατικών δομών, συμβουλευτική των γονέων, παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες. Αν αναγνωρίζετε αυτήν την αναγκαιότητα πρέπει να εντάξετε την υποχρέωση του κράτους να παρέχει τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες, την οικονομική στήριξη των γονεών, αλλιώς δεν εξασφαλίζεται το συμφέρον του παιδιού», υπογράμμισε.

Επίσης, η κ. Κομνηνάκα υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο οι γονείς σπρώχνονται στην ιδιωτική διαμεσολάβηση και τόνισε πως αυτή μόνο υπονομευτικά μπορεί να λειτουργήσει, προσθέτει νέα οικονομικά βάρη και χρόνο και η επίλυση στερείται αντικειμενικότητας.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι έννοιες για άσκηση από κοινού και εξίσου, της γονικής μέριμνας, διότι δημιουργούνται συγχύσεις που αντικειμενικά δημιουργούν ερμηνείες για την ισόχρονη διαμονή.

Ελληνική Λύση: «Η κυβέρνηση κάνει μπαλάκι το παιδί»

«Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την οικογένεια, να δώσει πραγματικά κίνητρα και όχι να μοιράζει ψίχουλα», υπογράμμισε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για έκπτωση από τις ιδεολογικές αρχές και αξίες και απροθυμία μέτρων για τη δημογραφική πολιτική.

«Νομίζετε ότι με μπαλώματα και μεσοβέζικες λύσεις θα δώσετε απαντήσεις στο πρόβλημα. Νομοθετείτε χωρίς να έχετε την πραγματική εικόνα του προβλήματος, πόσα διαζευγμένα ζευγάρια έχουμε, πόσα παιδιά εκτός γάμου», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας, απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Χήτας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «κάνει μπαλάκι το παιδί» αντί να καταθέσει ένα νομοσχέδιο με παιδοκεντρικό χαρακτήρα και αυτό την ίδια ώρα που καταρρέει ως θεσμός η οικογένεια και ενώ αυξάνονται τα παιδιά εκτός γάμου στην Ευρώπη. Αντίστοιχη εικόνα, είπε ο κ. Χήτας, υπάρχει στην Ελλάδα που το 2018 το ποσοστό των παιδιών εκτός γάμου έφτασε το 11%.

«Είμαστε αντίθετοι με τη διάταξη που αναφέρει ότι στη δικαστική απόφαση δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και υπογράμμισε πως όταν ο γονέας είναι επικίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού, πρέπει να απομακρύνεται άμεσα. «Ζητάμε ξανά αυστηροποίηση και πραγματική έκτιση των ποινών», είπε ο κ. Χήτας.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι για την κρίση στην οικογένεια δεν ευθύνονται μόνο οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αλλά και η χαλάρωση των ηθών, τα πρότυπα που καλλιεργούνται από τα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This