Την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της προς την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μαζικές αφίξεις μεταναστών προερχόμενων από τρίτες χώρες, εκφράζει η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Ελληνική πλευρά, τα εξωτερικά σύνορα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι Ευρωπαϊκά σύνορα», τονίζει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δεν είναι πρόκληση μόνο για τις χώρες πρώτης γραμμής. Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την ΕΕ να προσφέρει τη στήριξη της στην Ισπανία για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, στη βάση μιας ισόρροπης αντιμετώπισης της ευθύνης των Κρατών-Μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έμπρακτης αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδεικνύουν τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη.
«Τέλος, υπογραμμίζεται για μια ακόμα φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν θα πρέπει να τυγχάνει εργαλειοποίησης με στόχο την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονζάλες με τις περιφερειακές εξελίξεις και το μεταναστευτικό να βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας.
Επιταχύνονται οι απελάσεις στο Μαρόκο παράτυπων μεταναστών από τη Θέουτα
Οι ισπανικές αρχές προχώρησαν σήμερα σε μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική οι οποίοι πέρασαν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το Μαρόκο.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι 4.800 από τους περισσότερους από 8.000 μετανάστες που πέρασαν στη Θέουτα τις προηγούμενες δύο ημέρες έχουν απελαθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας και από τις δύο πλευρές έχουν παρέμβει για να εμποδίσουν την είσοδο άλλων.
«Προχωράμε στην άμεση απέλαση όσων έχουν εισέλθει παράτυπα», δήλωσε ο Σάντσεθ μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Σήμερα το πρωί Ισπανοί στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση αλλά και αστυνομικοί συνόδευσαν κάποιους μετανάστες που πέρασαν στη Θέουτα κολυμπώντας πίσω στο Μαρόκο, ενώ η μαροκινή αστυνομία οδήγησε εκατοντάδες νεαρούς άνδρες μακριά από τον μεθοριακό φράκτη.
Ο επικεφαλής του ισπανικού θύλακα είχε κατηγορήσει νωρίτερα τις μαροκινές αρχές ότι δεν καταφέρνουν να προστατεύσουν τη δική τους πλευρά των συνόρων και συνέδεσε την αύξηση των εισροών μεταναστών με την απόφαση της Μαδρίτης να επιτρέψει στον Μπραχίμ Γκάλι επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο, των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας, να νοσηλευθεί στην Ισπανία αφού μολύνθηκε από covid-19.
Εξάλλου σήμερα ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου, ο Ελ Μουστάφα Ράμιντ, υπονόησε ότι το Ραμπάτ έχει δικαίωμα να χαλαρώσει τους ελέγχους στα σύνορά του μετά τη νοσηλεία του Γκάλι.
«Τι περίμενε η Ισπανία από το Μαρόκο, όταν αυτό βλέπει τον γείτονά της να φιλοξενεί τον επικεφαλής μιας ομάδας που πήρε τα όπλα εναντίον του βασιλείου», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook. «Το Μαρόκο έχει το δικαίωμα να χαλαρώσει (…) ώστε η Ισπανία να μάθει ότι κοστίζει το να υποτιμά το Μαρόκο», πρόσθεσε.
Ο Σάντσεθ δεν έκανε τη σύνδεση αυτή, χαρακτηρίζοντας το Μαρόκο φίλο της Ισπανίας, ενώ το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών εξήρε τη συνεργασία με το Ραμπάτ για τον επαναπατρισμό των μεταναστών.
Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ δήλωσε σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι η Μαδρίτη ήταν «πάντα εξαιρετικά προσεκτική στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ποτέ δεν σκόπευε η νοσηλεία του Γκάλι να έχει επιθετικό χαρακτήρα».
Τα Ραμπάτ έχει καλέσει τον πρεσβευτή του στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του Μαρόκου με την Ισπανία «χρειάζονται σκέψη».
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Στο μεταξύ χθες η ισπανική δικαιοσύνη άνοιξε μια υπόθεση για εγκλήματα πολέμου εναντίον του Γάλι.
Ο επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης την 1η Ιουνίου για να απαντήσει στις κατηγορίες για «βασανιστήρια» που έχει καταθέσει εναντίον του αντιφρονών του Μετώπου Πολισάριο ο οποίος έχει λάβει την ισπανική υπηκοότητα.
Τώρα εναντίον του Γάλι προέκυψε και μια νέα υπόθεση. Πρόκειται για μήνυση που είχε καταθέσει πριν χρόνια η Ένωση Σαχραουί για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποια τον κατηγορεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – γενοκτονία, βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφανίσεις-, όπως δήλωσαν δικαστικές πηγές.
Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν, σύμφωνα με την ένωση, εναντίον αντιφρονούντων Σαχραουί στην Τιντούφ στη δυτική Αλγερία.
Ο Γάλι μάχεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, πρώην ισπανικής αποικίας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από το Μαρόκο, το οποίο προτείνει να της προσφέρει αυτονομία αλλά υπό την κυριαρχία του.