«Μπουρλότο» σε Θράκη και Κρήτη: Οι Τούρκοι μας περικυκλώνουν

Η Τουρκία καταργεί de facto την ΑΟΖ με αλιεία ως τις ακτές των νησιών μας

Must Read

Τις τελευταίες ημέρες ένας ολόκληρος στόλος τουρκικών αλιευτικών «περικύκλωσε» την Κρήτη. Πήγαν να «προστατευθούν από τον καιρό» και έξι από αυτά κατέληξαν στο λιμάνι της Σούδας.

Κάποιοι αφελείς μπορεί να αρκεσθούν στην τουρκική εκδοχή. Ότι τα αλιευτικά πήγαιναν στην Μάλτα και «εξ συμπτώσεως» τα έφεραν οι άνεμοι στην Κρήτη. Κάποιοι άλλοι μπορούν να μας πουν ότι πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό».

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 πάλι ο καιρός έφερε το τουρκικό ερευνητικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πάλι ο καιρός. Πάλι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο.

Από την στιγμή που τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε μεμονωμένα. Πόσο μάλλον όταν συμβαίνουν στις περιοχές εκείνες για τις οποίες οι Τούρκοι εγείρουν αξιώσεις. Τότε στο Καστελλόριζο και τώρα νοτίως της Κρήτης, όπου ακόμη και την κυριαρχία μας στην Γαύδο αμφισβητεί η Άγκυρα. Όσο για την Σούδα, αποφεύγουμε να δεχθούμε εκεί τουρκικά πλοία, ακόμη και αν μετέχουν σε συμμαχικούς σχηματισμούς.

Δεν θέλουμε να μπαίνουν και να χαρτογραφούν την βάση στην οποία ελλιμενίζονται και Αμερικανοί και εφαρμόζονται ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. Και τώρα δεχθήκαμε έξι αλιευτικά. Η απόσταση ανάμεσα στο εμπορικό λιμάνι και την ναυτική βάση είναι αμελητέα. Το σημειώνουμε αυτό για την περίπτωση που κάποιοι θα πιαστούν από τις λεπτομέρειες και θα θελήσουν να αμφισβητήσουν την ουσία των όσων επισημαίνουμε.

Θα επέτρεπαν άραγε οι Τούρκοι σε ελληνικά αλιευτικά ή άλλα πλοία να βρουν καταφύγιο στην Μαρμαρίδα (Αξάζ όπως την ονομάζουν) αν αντιμετώπιζαν προβλήματα;

Οι κινήσεις όμως δεν περιορίζονται στην Κρήτη.

Οι Τούρκοι μας περικυκλώνουν. Κινούνται και στην Θράκη.

Αυτό που απέτυχαν να κάνουν εξαπολύοντας χιλιάδες μουσουλμάνων εισβολέων στον Έβρο, το επιχειρούν δημιουργώντας αναταραχή στην μειονότητα της Ξάνθης και της Ροδόπης. Δεν είναι κάτι νέο, αλλά κάθε φορά εμφανίζονται να κάνουν ένα καινούργιο βήμα.

Τώρα, για πρώτη φορά μετά δεκαετίες είδαμε στους δρόμους της Ξάνθης κινητοποίηση μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με επικεφαλής τον ψευδομουφτή που θέλει να επιβάλει η Άγκυρα. Ναι μεν το θέμα προβλήθηκε ως μείζον γεγονός όχι όμως στην πλήρη του διάσταση. Ότι δηλαδή ο Ερντογάν κινητοποιεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς γενικά κατά της Δύσης.

Δεν είναι καθόλου συγκυριακό ότι αυτή η κινητοποίηση έγινε τις ημέρες κατά τις οποίες στην περιοχή (πεδίο αρμάτων Πετρωτού) διεξάγεται μεγάλης κλίμακας ελληνο-αμερικανική στρατιωτική άσκηση.

Τώρα να αναφέρουμε και το γεγονός ότι στις κινητοποιήσεις των μουσουλμάνων μετείχε και τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι εμμέσως έτσι δίνει αναγνώριση στα ενεγούμενα του Ερντογάν; Αντιλαμβάνεται το κόμμα της αριστεράς σε τι κυκεώνα εμπλέκεται.

Και όλα αυτά σε μια στιγμή κατά την οποία η κατάρρευση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές για την Ελλάδα. Δεν είναι πλέον μόνον η Κρήτη στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος. Είναι και οι προσβάσεις προς τον Εύξεινο Πόντο. Μετά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουμε σοβαρές κινήσεις για αμερικανική βάση και στην Ξάνθη. Μιλούμε δηλαδή πλέον και για τις προσβάσεις της Βαλκανικής.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο, ότι η Τουρκία «βάζει φωτιές» στις δύο περιοχές ιδιαιτέρου στρατηγικού ενδιαφέροντος. Στην Κρήτη και την Θράκη.

Και θα το ξαναπούμε. Δεν πρόκειται ούτε για «τυχαίες» κινήσεις, ούτε για μεμονωμένα περιστατικά. Κάθε ένα από τα συμβάντα μόνο του, θα μπορούσε ίσως να χαρακτηρισθεί έτσι. Όλα μαζί όμως, καθώς και η περιοδικότητα με την οποία εμφανίζονται, σε σύνδεση μάλιστα με ευρύτερες γεωπολιτικές συγκυρίες, δεικνύει αυτό που αβίαστα υποθέτουμε. Η Τουρκία έχει σχέδιο επεκτατικό.

Το δείχνει άλλωστε η απαράδεκτη αντίδραση προς την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μειονοτικό σχολείο της Θράκης. Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναδημοσιεύει ανακοίνωση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» στην οποία υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχουν «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα».

Συγκεκριμένα, η λεγομένη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», με αφορμή την προ ημερών τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης στην Ξάνθη, εξέδωσε ανακοίνωση προ ημερών με την οποία καταδικάζει τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός μιλώντας για «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα».

«Καταγγέλλουμε τις φράσεις ‘Πομακοχώρια’ και ‘Ελληνόπουλα’ του πρωθυπουργού της Ελλάδας κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τηλεδιάσκεψη που έκανε στις 18 Μαΐου ημέρα Τρίτη με τη δασκάλα και τους μαθητές του νηπιαγωγείου Πάχνης. Εκτιμούμε πως πρόκειται για μία στάση ενάντια στα αιτήματα της μειονότητας και άρνηση της επίσημης ταυτότητάς μας. Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτού του είδους τις πολιτικές επιβολής και να είναι πιο εποικοδομητική στο θέμα της ελευθερίας της μειονότητας να εκφράσει τον εαυτό της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια κίνηση προφανούς αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών έσπευσε να υιοθετήσει την ανακοίνωση αυτή, κάτι που συνιστά παρέμβαση σε μιαν εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος. Το εξωφρενικό είναι πως το τουρκικό υπουργείο επικαλείται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This