Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Τι ακούστηκε στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων: Υποκρισία, εξαπάτηση, ήθος τηλεπαραθύρων, τυχοδιωκτισμός

Αυτά τα ωραία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να απορρίπτει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων και να του επιρρίπτει ευθύνες ότι αρνείται τη συναίνεση και τη σύγκλιση, άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για υποκρισία και ότι συνεχίζει να εξαπατά τους ομογενείς.

Σε παρέμβασή του στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε απόσυρση του νομοσχεδίου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αποδεκτή την βασική προϋπόθεση να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να γίνει εκ νέου συζήτηση για να βρεθεί συγκλίνουσα λύση, η οποία θα συγκεντρώνει την συνταγματική πρόβλεψη των 200 βουλευτών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Με δεδομένη την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει στην Ολομέλεια τις 200 θετικές ψήφους, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι 158 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝΑΛ έχει 22 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, η ΕΛ.ΛΥ 10 και το ΜεΡΑ25, 9 βουλευτές.

«Είχα πει και στην Επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμα και να αποσύρω το νομοσχέδιο, για να βρεθεί μια συγκλίνουσα λύση για την επίτευξη του στόχου, που είναι η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων εξωτερικού, υπό δύο προϋποθέσεις. Ότι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στην άρση των εμποδίων και ότι η ψήφος τους θα είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και θα προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Εν συνέχεια θα συζητούσαμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πόσες ή ποιες εκλογικές περιφέρειες, τον τρόπος εκλογής κλπ. Μόνο όμως αν συμφωνήσουμε πάνω στις δύο αυτές, στρατηγικού χαρακτήρα, προϋποθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία προτείνοντας την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών απόδημου, οι οποίοι δεν θα εκλέγονται με κομματικά ψηφοδέλτια και η ψήφος τους δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επομένως, στην παράκλησή μου για συναίνεση, απάντησε αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ.Η απόρριψη του, στη μία εκ των δύο προϋποθέσεων, δηλαδή να προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε κανονικά τη συζήτηση του νομοσχέδιου και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Δεν έχει νόημα να κάνω δεκτή τη τροπολογία από τη στιγμή που δεν υπάρχει η σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ».

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Απαντώντας στον κ. Βορίδη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για υποκρισία και προσπάθεια εξαπάτησης των αποδήμων, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο φέρνει στη Βουλή το ύφος και ήθος των τηλεπαραθύρων. Συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει η ΝΔ. Εσάς, στη κυβέρνηση δεν σας νοιάζει να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης και επιλογής οι απόδημοι. Το κόμμα σας νοιάζει. Εξακολουθείτε να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια με τους ομογενείς», αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμυνόμενος της πρότασης του κόμματός του.

«Βασικό δικό μας επιχείρημα, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι χώρες με σημαντικό αριθμό αποδήμων δεν καθιερώνουν αστάθμητη ψήφο των ομογενών τους στο εξωτερικό. Και η δική μας πρόταση, έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή της Βενετίας, το συμβουλευτικό όργανο Συμβουλίου Ευρώπης, ως η βέλτιστη πρακτική για χώρες που έχουν σημαντική ομογένεια. Προτείνουμε εκλογή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο κι επομένως πράγματι οι 4 βουλευτές που θα εκλέγονται ανά μεγάλη μείζονα εκλογική περιφέρεια του εξωτερικού θα είναι 4 ασχέτως αν θα ψηφίσει 1 ή 2 εκατομμύρια στις σχετικές εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε «εντελώς δικαιολογημένη την άρνηση του κ. Βορίδη στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν ικανοποιείται η πρώτη απαράβατη προϋπόθεση να προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα», ενώ καταλόγισε σκοπιμότητες στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ωστόσο, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι ανεξάρτητα με την τύχη που θα έχει ο νόμος, «η κυβέρνηση πρέπει να φέρει έναν πλήρη νόμο που θα αίρει τους κόφτες και θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε την επιστολική ψήφο», και πρόσθεσε ότι «αν δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το κάνει το ΚΙΝΑΛ».

Επικρίσεις από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ5

Κομματικές σκοπιμότητες σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού καταλόγισαν σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, οι εισηγητές από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, στη συζήτηση του νομοσχέδιου στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεχίζεται, για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων.

Σκληρή κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, κάνοντας λόγο για πολιτικό τυχοδιωκτισμό. «Από τη στιγμή που υπάρχει πρόσφατος νόμος ψηφισμένος με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, θα είχε νόημα να συζητήσουμε ζητήματα εφαρμογής του που έχουν να κάνουν με γραφειοκρατικά εμπόδια για τους Έλληνες μετανάστες και τη λειτουργία των προξενικών Αρχών. Αυτό εμείς το ζητάμε ένα χρόνο. Όμως υπάρχει άρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιόκας και συμπλήρωσε:

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

«Ο λόγος που συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο σήμερα είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πολιτικά παιχνίδια που παίζετε στις πλάτες των αποδήμων για ψηφοθηρικούς λόγους, ενώ εσείς είστε που ευθύνεστε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Αντιμετωπίζετε τους απόδημους ως κουκιά».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επέμενε στη θέση του κόμματος του ότι, προϋπόθεση για τη ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού πρέπει να είναι αποδεδειγμένα ο οικονομικός και ψυχικός δεσμός τους με την Ελλάδα. «Η διευκόλυνση της ψήφου πρέπει να αφορά εκείνους που έχουν συνθήκες ζωής που προσιδιάζουν με τον Ελλήνων στο εσωτερικό κι όχι κάποιους που δεν θα υποστούν τις συνέπειες», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας.

Επίθεση σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας, καταλογίζοντας τους «απύθμενη υποκρισία και κοροϊδία για τη ψήφο των ομογενών». Και πρόσθεσε: «Είστε και ασεβείς, και δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε τον απόδημο ελληνισμό ως εργαλείο για να κάνετε την προεκλογική σας εκστρατεία. Η Ελληνική Λύση δεν αλλάζει τις θέσεις της αλά καρτ. Όλοι οι Έλληνες της διασποράς πρέπει να έχουν ισότιμα δικαιώματα όπου και αν βρίσκονται. Εμείς υποστηρίζουμε ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς κανένα όρο χωρίς κόφτες χωρίς προϋποθέσεις».

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για «επικοινωνιακή προσπάθεια σε βάρος των ομογενών. Είναι η μόνη ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού για το καλύτερο των Ελλήνων του εξωτερικού. Όμως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνετε σημασία στην επικοινωνία και την εικόνα. Τους εργαλειοποιείτε αμφότεροι κατά το δοκούν, αλλά δεν έχετε καμία πρόθεση να τους βοηθήσετε για να νιώσουν ισότιμα μέλη της χώρας. Και οι δύο φοβάστε την ψήφο και τη φωνή τους», υποστήριξε η κ. Μπακαδήμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά...

Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Από τον Νίκο ΣταυρουλάκιΤρεις στρατιωτικό-διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στο διάστημα των τελευταίων 15...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός: «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά ό,τι λένε οι Τούρκοι, γιατί...

Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έκαναν νωρίτερα σήμερα το πρωί...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

Μενέντεζ: Όλο και πιο ηχηρό «όχι» στα F-16 για την Τουρκία – Οι ΗΠΑ...

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ...

Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου

Ο τελικός στόχος της Άγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, ένας και μοναδικός

Παράλυση έφερε ο νόμος Κεραμέως – Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης...

Υποκλοπές: Νέο χτύπημα από την Όλγα!

Τη θέση της κατά της επίκλησης του απορρήτου για τις υποκλοπές επανέλαβε για ακόμα...

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι, ο Ερντογάν δίνει τη μάχη των...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να...

Οργισμένο ψήφισμα για την ίδρυση Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας

Η ίδρυση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και απόλυτα φυσιολογικές...

Η «λαίδη Γκάγκα» βγήκε στην ΕΡΤ να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμά της

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας μιλάει στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα...

Επίσημη καταγγελία από την Αθήνα στον ΟΗΕ για το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησής του παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση

Να αφήσει τους «ψευτοτσαμπουκάδες», κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά τα παρακάλια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τράπεζες, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο...

Ο Μητσοτάκης πήρε 30.000 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις

Νέα στοιχεία στο «φως» - Τι απαντάει το Μαξίμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM