Τετάρτη 4/8/2021

Διχάζει την αντιπολίτευση η τροπολογία Βορίδη για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνική Λύση δηλώνουν «υπέρ», τη στιγμή που ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 υποστηρίζουν πως «ανοίγει την κερκόπορτα για περιστολή δικαιωμάτων»

Επικοινωνιακή κορόνα αποδεικνύεται η τροπολογία Βορίδη για τη Χρυσή Αυγή, που απαγορεύει στους καταδικασθέντες τέως βουλευτές να κατέχουν επιτελικές θέσεις σε κόμματα.

Όπως όλα δείχνουν, αυτές τις ημέρες γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα, καθώς άπαντες συνομολογούν ότι το Σύνταγμα είναι σαφές και δεν επιτρέπει την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, παρά μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ., που έσπευσαν να υποστηρίξουν με θέρμη την τροπολογία.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 αντέδρασαν, καταγγέλλοντας επί της ουσίας πως η τροπολογία ανοίγει την κερκόπορτα για περιστολή δικαιωμάτων. Η τροπολογία έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, και ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής, καταπώς φαίνεται, με αυξημένη πλειοψηφία.

Ο Μάκης Βορίδης κάλεσε την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει, λέγοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι διοικητικού χαρακτήρα, εφόσον, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν γίνεται να αποστερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι χωρίς αμετάκλητη καταδίκη. Μάλιστα, υποστήριξε πως νέος σχηματισμός, με επικεφαλής έγκλειστο στις φυλακές, υπέβαλε αίτημα να του εγκριθεί η έκδοση κουπονιών για τη χρηματοδότησή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερθεμάτισε

Αίσθηση προκάλεσε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερθεμάτισε, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Ραγκούση να υποστηρίζει πως «εμείς όχι μόνο είμαστε θετικοί, αλλά και επισπεύδοντες στο να από στερήσουμε από τους εγκληματίες τη δυνατότητα να μπουν στη Βουλή». Θετικά εμφανίστηκαν και το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Ελληνική Λύση. Ωστόσο, το ΚΚΕ ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών την απόσυρση της τροπολογίας, υποστηρίζοντας πως «μπορεί να διαμορφωθούν εκτρωματικές διατάξεις, που θα οδηγήσουν σε περιστολή δικαιωμάτων».

Το δε ΜέΡΑ25 σχολίασε πως το επίδικο της τροπολογίας είναι «να καρπωθεί η Ν.Δ. την ακροδεξιά», καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση «επιχειρεί να στήσει ένα επικοινωνιακό προφίλ “κυνηγού της ακροδεξιάς”, ανοίγοντας όμως επικίνδυνες κερκόπορτες στο δημοκρατικό πολίτευμα, παίζοντας στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ