Θέλουν να ξεπουλήσουν και το ΕΣΥ; Η προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων 

Η κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημά της από την πανδημία - «Βλέπει» λύσεις στα ιδιωτικά συμφέροντα αντί να επενδύσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Must Read

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή» για τις αλλαγές που σχεδιάζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενώ η κυβέρνηση διένυσε την περίοδο της πανδημίας υποστηρίζοντας ότι έχει ενισχύσει το ΕΣΥ, τα νούμερα των νεκρών στη χώρα μας, οι ασθενείς σε ράντσα που παρακαλούσαν για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ και οι εφιαλτικές βάρδιες του υγειονομικού προσωπικού που δεν έλαβαν τίποτα παραπάνω από… χειροκροτήματα, είναι η πραγματικότητα που όσο και αν προσπαθούν, δεν μπορούν να την αποκρύψουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατά την διάρκεια του συνεδρίου ότι ήρθε η ώρα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το οποίο η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα για «περίσσιες ΜΕΘ» προαναγγέλλοντας… την ιδιωτικοποίηση του! «Το ΕΣΥ δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό. Πρέπει να βρει τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, να γίνει πιλοτικό», δήλωσε και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ξανθός: «Ο Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση»

Ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός υποστηρίζει ότι «δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση» και κάνει λόγο για άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι η δήλωση του πρωθυπουργού «αναιρεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον οποίο φυσικά η ΝΔ καταψήφισε» δήλωσε μιλώντας σε εκπομπή.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές (νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-ΠΙ), είναι “ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του Κράτους”, όπως ρητά αναφέρει ο ν. 1397/1983» υποστήριξε ο κ. Ξανθός.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «πριν καλά – καλά υποχωρήσει η οξεία φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού παρουσιάζει το βασικό πολιτικό της σχέδιο για την Υγεία, που είναι το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Επιπλέον υποστήριξε πως «το ΕΣΥ έχει ήδη αποδιοργανωθεί λόγω της “κοβιντοποίησής” του επί ένα χρόνο και η στρατηγική των ΣΔΙΤ θα του δώσει τη “χαριστική βολή”».

«Αντί να δεσμευτεί για τη σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), αντί να παρουσιάσει ένα πολυετές πλάνο μαζικών μόνιμων προσλήψεων και μια σοβαρή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των εργαζομένων του ΕΣΥ, επανέφερε για άλλη μια φορά την ατζέντα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ούτε όραμα για τη στήριξη του ΕΣΥ, ούτε σχέδιο γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές υγείας, στροφής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κοινοτική φροντίδα και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας» δήλωσε.

Φορτισμένη η Φώφη Γεννηματά

Πυρά για την δήλωση του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση παραιτήθηκε ουσιαστικά από την ευθύνη που έχει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τη μετέθεσε στον ελληνικό λαό». Η ίδια αναφέρθηκε στον αγώνα του Γιώργου Γεννηματά να στήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνοντας τη δική του μάχη κόντρα στα ιδιωτικά συμφέροντα: «κάθε φορά που μιλώ για το ΕΣΥ είμαι συναισθηματικά φορτισμένη, δεν το κρύβω. Έζησα τον αγώνα και την αγωνία του πατέρα μου, του Γιώργου Γεννηματά, να στήσει το ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας, τη μάχη του κατά ιδιωτικών συμφερόντων που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν».

ΜεΡΑ25: Oι ιδιώτες που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης σήκωσαν τα χέρια ψηλά στην μάχη

Με ανακοίνωσή του το ΜεΡΑ25 καταδικάζει τις βλέψεις της κυβέρνησης και τονίζει ότι οι ιδιώτες του οποίους επικαλείται ο πρωθυπουργός σήκωσαν τα χέρια ψηλά στις δύσκολες ώρες: «Ο ΄”εξορθολογισμός” του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας για τον κ. Μητσοτάκη, συνδέεται με ”μεταρρυθμίσεις” για την ενδυνάμωση της ιδιωτικής υγείας, μιας και σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό ”δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό το σύστημα υγείας”. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση όχι απλώς δεν έλαβε κανένα μάθημα από την διαχείριση της πανδημίας, αλλά επιμένει σε ΣΔΙΤ για την υγεία, παρά το γεγονός ότι οι ιδιώτες που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά απέναντι στην μάχη με τον κορωνοϊό. Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές όμως δεν εγκαταλείπουν τον Πρωθυπουργό που επέλεξε στην πανδημία, να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, αρκούμενος μόνο σε κάποιες δωρεές ολιγαρχών».

ΚΚΕ: «Επιδείνωση στην υγεία του λαού και τις εργασιακές συνθήκες των υγειονομικών»

Το ΚΚΕ από πλευράς του κάνει λόγο για επιδείνωση του Συστήματος Υγείας και των όρων εργασίας για τους υγειονομικούς: «Αποτελεί πρόκληση η επιμονή του πρωθυπουργού να μιλάει για επιτυχή διαχείριση της πανδημίας όταν χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες παραμένουν διασωληνωμένοι και το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα “μιας νόσου” με τις συνέπειες να γίνονται πιο ορατές το επόμενο διάστημα. Και η σημερινή ομιλία του δεν προμηνύει τίποτα λιγότερο από νέα επιδείνωση των όρων πρόληψης, περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας του λαού, της επιδείνωσης των όρων δουλειάς και αμοιβών των υγειονομικών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This