Τι έγραφε η επιστολή του Τζο Μπάιντεν στον Νίκο Αναστασιάδη;

Έτοιμος να  συναντηθεί με τον Τατάρ ο Αναστασιάδης για ΜΟΕ και Αμμόχωστο

Must Read

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν τη χώρα ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κούσιος αποκάλυψε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε χθες βράδυ επιστολή από τον Τζο Μπάιντεν, με την οποία διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δέσμευση ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών ΗΠΑ-Κύπρου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος «ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ηγετική στάση, τη φιλία και τον σημαντικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και αναφέρει ότι αδημονεί να εργαστεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει εκτίμηση για την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επιστολή του στις 14 του περασμένου Μαΐου για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη και εκφράζει την ξεκάθαρη θέση για επανένωση της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Χαιρετίζει, εξάλλου, τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημαντικότατη αναφορά κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο θέμα της Αμμοχώστου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τις ΗΠΑ ανησυχεί η μονομερής απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με τη στήριξη της Τουρκίας, για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν και θα συνεχίσουν να καλούν για να αναστραφεί αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς και θα αποθαρρύνουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ενθαρρύνει για εποικοδομητική τουρκική συμμετοχή στον επόμενο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκφράζει την επιθυμία του σύντομα «να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Έτοιμος να  συναντηθεί με τον Τατάρ ο Αναστασιάδης για ΜΟΕ και Αμμόχωστο

Την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να συζητήσουν θέματα Μέτρων Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος τόνισε:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ, κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, κ.κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Εργκιούν Ολγκούν.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, όπως αυτά λειτουργούσαν προ της πανδημίας του κορονοϊού, και συνεχάρη τόσο τους δύο διαπραγματευτές όσο και τα μέλη της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την εργασία τους και την εποικοδομητική τους συνεισφορά που οδήγησαν στη συμφωνία. Επίσης, ευχαρίστησε την κα Σπέχαρ για τη συνδρομή της ιδίας και των ΗΕ.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί οποτεδήποτε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να συζητήσουν τόσο τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει και αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου όσο και το κυπριακό πρόβλημα γενικότερα και την επίλυσή του μέσω διαπραγματεύσεων.

Από πλευράς του, ο κ. Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, ενώ η κα Σπέχαρ ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες, τους διαπραγματευτές και τα μέλη της τεχνικής επιτροπής για τη συνεργασία που είχαν με το θετικό αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This