Η επιλεκτική ευαισθησία του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανού με τη «δημοκρατία»

Γιατί σε άλλα ΜΜΕ που τού ασκούν κριτική και τον χλευάζουν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιμένει να σιωπά;

Must Read

Η επιλεκτική ευθιξία, αλλά και η άκομψη αντίδραση, στα όρια της επίθεσης, και μάλιστα μέσω κοινωνικών δικτύων (!), του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανού σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, και ιδιαιτέρως σε δημοσιεύματα που έχει φιλοξενήσει η «δημοκρατία», είναι πλέον μια παγιωμένη κατάσταση.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Παγιωμένη είναι, όμως, και η σιωπή του κ. Λιανού, και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακά καθολικό, όταν έρχονται στο φως κάποια δημοσιεύματα από άλλη μερίδα του Τύπου, τα οποία δεν ασκούν απλά κριτική στον θεσμικό του ρόλο, αλλά ενορχηστρώνουν επιθέσεις με φόντο το όνομά του.

Στις 30 Μαρτίου, για παράδειγμα, ο Γιάννης Κουρτάκης, εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά», μέτοχος στο μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου «Άργος» (μαζί με τον φίλο του, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη), το οποίο ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αντιανταγωνιστικές πρακτικές, έγραφε στην προσωπική στήλη που διατηρεί στην εφημερίδα του για τη φιλία που συνδέει την υφυπουργό Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου με τον κ. Λιανό και υπογράμμιζε: «Μάλιστα, η Δόμνα έχει να λέει τα καλύτερα για τον Λιανό. Δεν αμφέβαλα ποτέ γι’ αυτό. Άλλωστε, από κάτι τέτοιους άσχετους την πάτησαν οι κυβερνήσεις».

Ενώ, μία ημέρα αργότερα, διαδικτυακή σελίδα ενημέρωσης, που ανήκει επίσης στον Γιάννη Κουρτάκη, σχολίαζε υποτιμητικά πως «η περίπτωση του Γιάννη Λιανού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θυμίζει σε πολλά τα στελέχη που είχε επιλέξει ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου, όταν ο ελληνικός λαός αποφάσισε να τον κάνει πρωθυπουργό. Ο Λιανός είναι ένα παιδί, που, μετά από δύο (περίπου) χρόνια, δεν έχει καταλάβει σε ποια χώρα κλήθηκε να ηγηθεί μιας κρίσιμης Ανεξάρτητης Αρχής».

Σε όλα τα παραπάνω σχόλια ο κ. Λιανός δεν αντέδρασε ποτέ. Δεν δημοσίευσε ποτέ κανένα κείμενο στη σελίδα που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως επέλεξε τη σιωπή σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, εάν δεν είχε πράξει ακριβώς το αντίθετο σε άλλες περιπτώσεις.

Τι είναι, αλήθεια, αυτό που σταματά τον κ. Λιανό και δεν απαντά στα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ενώ είναι χειμαρρώδης στις αντιδράσεις του και τολμά ακόμη και αήθεις επιθέσεις σε δημοσιογράφους μέσα από δηκτικούς χαρακτηρισμούς, όταν άλλη εφημερίδα, και ειδικά η «δημοκρατία», δημοσιεύει ρεπορτάζ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Είναι δυνατόν ο πρόεδρος μιας Ανεξάρτητης Αρχής, που ο ρόλος της είναι να ρυθμίζει και να ισορροπεί τη λειτουργία της αγοράς, να εκφράζεται επιλεκτικά για ένα τμήμα ενός κλάδου, όπως ο Τύπος, και μάλιστα σε περίοδο ευαίσθητη για την ελευθεροτυπία στη χώρα μας, στη διάρκεια της οποίας εκκρεμούσε -και τώρα εκδικάζεται- στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η κύρια υπόθεση για το πρακτορείο διανομής «Άργος»;

Επί προσωπικού…

Ας μου επιτραπεί σε αυτό το σημείο μια προσωπική παρέμβαση, μόνο και μόνο επειδή σε αυτή την περίπτωση μπορεί και να αποτελεί τελικά στοιχείο του ρεπορτάζ. Από τη θέση της αρχισυντάκτριας του Τμήματος Ερευνών της «δημοκρατίας» αναλαμβάνω θέματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν και τον ευαίσθητο χώρο του Τύπου, αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλο το διάστημα της θητείας του κ. Λιανού (δηλαδή, περίπου τα τελευταία δύο χρόνια), δημοσίευσα μια σειρά από ρεπορτάζ -μεταξύ άλλων- για:

  • την επίσκεψη του κ. Λιανού στο Μέγαρο Μαξίμου (πριν από περίπου δύο μήνες), γεγονός που αποτελεί σαφέστατα θεσμική εκτροπή για πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής.
  • τις παράλογες δαπάνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη οικονομικά στιγμή για τη χώρα μας, που αφορούσαν αναθέσεις έργου σε επιστήμονες, για κλαδικές έρευνες αβέβαιης σκοπιμότητας. Μετά το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να δώσει σχετική νομιμοποίηση στον κ. Λιανό. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απόδειξη πως ο κ. Λιανός δεν νομιμοποιούνταν να δαπανά υπέρογκα ποσά με αλόγιστο τρόπο.
  • τη συμμετοχή του κ. Λιανού σε συνέδριο που διοργάνωσε μελλοντικός διάδικός του. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος της επιτροπής είχε πάρει μέρος σε συνέδριο της Εταιρείας Μελέτης Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου (ΕΜΕΟΔ), όπου πρόεδρος είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Τζουγανάτος, ο οποίος έχει επίσημη συνεργασία με το πρακτορείο διανομής «Άργος».
  • την ανυπαρξία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά όλο το διάστημα της πανδημίας. Όπως και για το γεγονός πως ο κ. Λιανός έκρινε ότι οι τιμές των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό βρίσκονταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης είχε επιβάλει πλαφόν, καθώς είχαν κριθεί εξαιρετικά υψηλές.

Ποια ήταν η αντίδραση του κ. Λιανού σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα; Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στο πρόσωπό μου μέσα από τη σελίδα που διατηρεί στο Twitter, που στόχο είχαν να θίξουν την αξιοπιστία μου, την επαγγελματική μου επάρκεια, το βάθος των γνώσεών μου και, σπανιότερα (ελλείψει επιχειρημάτων), το ίδιο το ρεπορτάζ μου. Πάντα, βέβαια, με έναν επιφανειακό, επικοινωνιακό τρόπο.

Γι’ αυτό και δεν θα βρει κανείς, βεβαίως, το όνομά μου στη σελίδα του, εάν κάνει τη σχετική αναζήτηση. Για τον κ. Λιανό είμαι απλώς η «άσχετη δημοσιογράφος», όπως με αναφέρει σε αναρίθμητες περιπτώσεις. «Χαρακτηριστικό» μου, δε, είναι η «κακεντρέχεια και η άγνοια», η οποία μάλιστα είναι τέτοιου μεγέθους που δεν τη συναντά κανείς ούτε «στα χειρότερα ταμπλόιντ του Ηνωμένου Βασιλείου», όπως έχει γράψει χαρακτηριστικά.

Ερωτήματα στα οποία καλείται, πλέον, να απαντήσει

Το ερώτημα δεν είναι γιατί ο κ. Λιανός επιτίθεται σε εμένα, αλλά γιατί επιτίθεται σε δημοσιογράφο της «δημοκρατίας», της εφημερίδας όπου εργάζομαι και εκπροσωπώ; Το ερώτημα είναι, επίσης, γιατί ο κ. Λιανός, ο οποίος εκπροσωπεί έναν θεσμό και θα έπρεπε να σέβεται τον ρόλο του Τύπου, που είναι σαφέστατα και ο έλεγχος της λειτουργίας των θεσμών, αποφάσισε να «χτυπήσει» επιλεκτικά έναν μόνο δημοσιογράφο;

Το ερώτημα, τελικά, είναι εάν ο κ. Λιανός, υπό αυτό το πρίσμα, είναι δυνατόν να προεδρεύει στην Ολομέλεια της επιτροπής που συζητά την κύρια υπόθεση του πρακτορείου διανομής «Άργος» (ευρύτερων συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη), στους φίλους του οποίου δεν απαντά ποτέ, και μάλιστα με τόσο δηκτικό τρόπο;

Ίσως ο κ. Λιανός πρέπει να δώσει κι αυτός μερικές απαντήσεις στην Ολομέλεια της υπόθεσης του πρακτορείου, που συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα, πριν θέσει ο ίδιος ερωτήσεις -αμφιβόλου ισορροπίας και αντικειμενικότητας– στους μάρτυρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This