Επιστολή Δένδια στον Γάλλο ΥΠΕΞ για τις τουρκικές αθλιότητες – Στο πλευρό της Κύπρου Γαλλία, Ισραήλ

Η Γαλλία θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ

Must Read

Ράλι ενημέρωσης των διεθνών παραγόντων από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν σχετικά με τις τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Η Γαλλία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα.

Στην επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η εξαγγελία των τουρκικών Αρχών αποτελεί ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επισημαίνει ακόμα ότι η επιστροφή των Βαρωσίων «στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού. Τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία- η Τουρκία κινείται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθεί να εμπεδώσει την παράνομη κατοχή του εδάφους. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική οπισθοδρόμηση, απέναντι στην οποία απαιτείται μία στιβαρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας».

Ακόμη, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι αυτή η κίνηση δημιουργεί έντονη απογοήτευση στους Ελληνοκυπρίους, αλλά και αποθαρρύνει και τους πολλούς Τουρκοκυπρίους που αντιτίθενται στις τουρκικές ενέργειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτή η παράνομη ενέργεια «υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον γγ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι τουρκικές ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές και αποτελούν μία ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει άμεσα αυτήν την ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη».

Η Γαλλία θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν- Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην Κύπρο μετά την εξαγγελία των τουρκοκυπριακών αρχών για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για την στάση της Τουρκίας ως προς το θέμα αυτό και καλεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Λεντριάν και σημείωσε ότι το Παρίσι θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ.

«Η Γαλλία εκφράζει την έντονη λύπη της γι’ αυτήν τη μονομερή κι όχι συντονισμένη κίνηση, η οποία συνιστά πρόκληση και υπονομεύει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι αναγκαία για την επείγουσα επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Παρίσι παραμένει προσηλωμένο «στο πλαίσιο που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, το οποίο παρέχει στις δύο κοινότητες πλήρεις εγγυήσεις για την πολιτική τους ισότητα».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησε το θέμα αυτό χθες, με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και του εξέφρασε την υποστήριξή του.

Ισραήλ: Αλληλεγγύη και πλήρη στήριξη προς την Κύπρο

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ.

Παράλληλα, τονίζει πως το Ισραήλ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο.

Επισημαίνει, επίσης, πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ επανέλαβε χθες αυτήν τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συνάντηση Δένδια-Λαπίντ

Με το νέο Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This