Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022

«Χαλιφάτο» η Επιτροπή Ανταγωνισμού: Άδωνις και Λιανός έκαναν… κουρελόχαρτο την κοινοτική Οδηγία!

Το «ύποπτο» άρθρο 4 στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση καλοκαιριάτικα και η προφητική συνέντευξη Λιανού

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε μικρό χαλιφάτο, με υπερεξουσίες που θα μπορούσαν να αγγίζουν ακόμη και τον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας, που τόσο μας έχει απασχολήσει τις τελευταίες ημέρες λόγω των σεναρίων για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις καμένες εκτάσεις, φαίνεται πως θα μετατραπεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με χαλίφη τον πρόεδρό της Ιωάννη Λιανό, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση στις 6 Αυγούστου και το οποίο υπογράφει ο εποπτεύων την ανεξάρτητη Αρχή υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

  • Από τη
    Μαρία Παναγιώτου

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από την ερμηνεία του άρθρου 4 του νομοσχεδίου, στο οποίο εισάγεται ο όρος «οικοσύστημα δομικής σημασίας», το οποίο στη συνέχεια ορίζεται ως «ένα σύμπλεγμα αλληλένδετων και σε σημαντικό βαθμό αλληλοεξαρτώμενων οικονομικών δραστηριοτήτων». Φυσικά, δεν υποθέτουμε πως τα οικοσυστήματα που ενδιαφέρουν την επιτροπή (και τον κ. Λιανό προσωπικά) είναι τα ψιλικατζίδικα και τα σουβλατζίδικα της χώρας και οι προμηθευτές τους.

Προφανώς, ο ένας κλάδος ενδιαφέροντός του θα μπορούσε να είναι οι τηλεπικοινωνίες (έχει εκδηλώσει άλλωστε το ενδιαφέρον του σε συνέντευξη) και ο άλλος -όπως προαναφέραμε- η ενέργεια. Ο μεν κλάδος των τηλεπικοινωνιών ρυθμίζεται σήμερα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η ενέργεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπου νομική σύμβουλος είναι η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, βεβαίως, είναι: Ποια ακριβώς υπηρεσία έχει προσφέρει ο κ. Λιανός στο Μαξίμου, ώστε να αποφασίζεται τώρα να του δοθούν παραπάνω αρμοδιότητες; Γιατί βιάστηκε να περιλάβει ο κ. Λιανός διατάξεις για τα οικοσυστήματα, ενώ πρόκειται σύντομα να υπάρξει κοινοτική Οδηγία για αυτά; Ποια σχέδια βρίσκονταν έτοιμα στο συρτάρι κι έπρεπε να τεθούν εν κρυπτώ σε εφαρμογή, εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών και καλοκαιρινών διακοπών; Ο κ. Γεραπετρίτης είχε κάποια συμμετοχή στη σύνταξη του εν λόγω νομοσχεδίου; Γιατί επιλέχτηκε αυτή η ημέρα κατάθεσης στη διαβούλευση; Ας μην ξεχνάμε πως ειδικώς η 6η Αυγούστου ήταν η ημέρα που ξεδιπλωνόταν το μέγεθος της πύρινης τραγωδίας με παράλληλα μέτωπα στην Αττική, στην Εύβοια και την Ηλεία.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Τσίπρας: «Οι εξυπνάδες του Μητσοτάκη δεν μειώνουν τις τιμές ούτε προστατεύουν την πρώτη κατοικία από τα κοράκια»

Αποδεικτικό της ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι το γεγονός πως η έναρξη της διαδικασίας δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τη δραστήρια -σε ό,τι αφορά μόνο τη δημοσιότητα- Επιτροπή Ανταγωνισμού και πως, ενώ αρχικά η ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης είχε οριστεί για τις 20 Αυγούστου, η ημερομηνία άλλαξε για τις 27 Αυγούστου, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα που κατακεραύνωνε το στήσιμο της διαδικασίας.

Ακόμη και με αυτή την παράταση, όμως, είναι αμφίβολο εάν το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει τα επιθυμητά για την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών σχόλια, αφού όσοι θα μπορούσαν να συνδράμουν στον σχολιασμό του είναι είτε διακοπές, είτε απασχολημένοι με την επικαιρότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόνο ένας ιδιώτης είχε σχολιάσει έως χθες κάποια άρθρα.

Προφανώς, κάποιοι δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να πετύχουν τις φιλοδοξίες τους κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν ακόμη και τη στιγμή που η χώρα μας συρρικνώνεται μέσα από καπνούς. Αποδεικνύεται ακόμη από το γεγονός ότι, ενώ γενικώς το νομοσχέδιο τιτλοφορείται ως η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. 2019/1, η οποία δημιουργήθηκε για να θωρακιστεί περαιτέρω η ανεξαρτησία των Επιτροπών Ανταγωνισμού των κρατών-μελών, στην πραγματικότητα και ακροβατικούς αυτοσχεδιασμούς περιέχει και δεν τηρεί ούτε το γράμμα ούτε καν το πνεύμα του ευρωπαϊκού κειμένου.

Και κυρίως, καθιστά την επιτροπή ακόμη πιο εξαρτώμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Φυσικά, εάν πραγματικά ενσωματωνόταν η Οδηγία, τα μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος, που διορίστηκαν από την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019, θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη θέση τους.

Τι προβλέπει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Το άρθρο 4 (στην παράγραφο 3 και 4) αλλά και το άρθρο 17 του προοιμίου της κοινοτικής Οδηγίας ορίζουν εν ολίγοις πως οι όροι επιλογής, αλλά και παύσης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρέπει να ορίζονται εκ των προτέρων στην εθνική νομοθεσία, προφανώς για να διασφαλιστεί πως οι κυβερνήσεις δεν θα χειραγωγήσουν τη σύνθεσή της. Ορίζουν, δηλαδή, πως δεν μπορεί να υπάρχει ασυμβίβαστο με αναδρομικότητα.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Και επίσημα κατεβαίνει για δήμαρχος η Μαρίνα Πατούλη

Να θυμίσουμε εδώ ότι η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου είχε εκδιωχθεί τον Αύγουστο του 2019 από τη θέση της με «φωτογραφική» διάταξη, που όριζε, μεταξύ άλλων, ως ασυμβίβαστο την πρότερη άμισθη υπηρεσία της ως επικεφαλής στη νομική υπηρεσία του Γραφείου του πρωθυπουργού. Και προφανώς η διάταξη αυτή είναι αντίθετη προς την κοινοτική Οδηγία.

Στο νομοσχέδιο, όμως, που κατατέθηκε στη διαβούλευση, οι κύριοι Λιανός και Γεωργιάδης αποφάσισαν αυθαίρετα όχι απλώς να αποφύγουν την ενσωμάτωση των συγκεκριμένων άρθρων της Οδηγίας, όπως είχαν αποφύγει την ίδια την ενσωμάτωση έως τις 4 Φεβρουαρίου 2021, όταν έληγε η προθεσμία για όλα τα κράτη-μέλη και φυσικά για τη χώρα μας, αλλά επιπρόσθετα να την παραβιάσουνΈτσι, στο σχετικό άρθρο 10 του νομοσχεδίου, όχι μόνο δεν αναφέρεται τίποτα από τα παραπάνω περί ορισμού εκ των προτέρων του ασυμβίβαστου, αλλά αντίθετα ορίζεται πως τα ασυμβίβαστα ισχύουν και για τα υπηρετούντα μέλη (παρ. 7). Επιπλέον ορίζεται πως τα μέλη που έχουν εκπέσει λόγω κάποιου ασυμβίβαστου (παρ. 2) δεν μπορούν να διοριστούν ποτέ ξανά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού(!).

Εν ολίγοις, απλώς εφευρέθηκε ένας τρόπος, ώστε ο κ. Λιανός, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη που ορίστηκαν κατά παράβαση της ευρωπαϊκής Οδηγίας να μείνουν στη θέση τους και παράλληλα να μη διοριστούν ποτέ ξανά τα προηγούμενα -έκπτωτα- μέλη στην ανεξάρτητη Αρχή! Υποθέτουμε πως δεν είχε αυτό ο Ευρωπαίος νομοθέτης στο μυαλό του, όταν αποφάσισε να θωρακίσει την ανεξαρτησία των Αρχών έναντι των κυβερνήσεων. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο: στην Ευρώπη, όπου δεν έχουν φτάσει οι καπνοί από την καμένη γη της χώρας μας, θα περάσει όλο αυτό απαρατήρητο;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Με τη νομική τεκμηρίωση Παυλόπουλου ζητά την ακύρωσή του η Ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει τις αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας...

Εξοργιστικός Βενιζέλος: Καταστράφηκε η Ελλάδα για να μάθει η ΕΕ να διαχειρίζεται κρίσεις!

Ο μοιραίος για τη χώρα Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε στην Πάτρα το νέο του βιβλίο...

Η… ιντελεκτουέλ διαφορά μεταξύ Αριστερού και Δεξιού δια στόματος Άδωνι

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει πια την έννοια «γραφικός» ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος...

Δεν λειτουργεί η ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά η… λαίδη Γκάγκα καθησυχάζει

Σε άλλο πλανήτη φαίνεται να ζουν οι αρμόδιοι εκεί στο υπουργείο Υγείας. Η αναπληρωτής...

Και επίσημα κατεβαίνει για δήμαρχος η Μαρίνα Πατούλη

Ότι δεν πέτυχε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2019 είναι αποφασισμένη να πετύχει σε...

Απορρίπτει τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις για το Μνημόνιο Ελλάδας-Αιγύπτου, το ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις...

Επιμένει για εκλογές στο τέλος της 4ετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί περιοδεία στην Πάτρα και από εκεί παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο...

Καταγγελία Πολάκη για… «γαλάζια ακρίδα» στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Ξαναχτύπησε ο Παύλος Πολάκης με νέα καταγγελία που αφορά υπάλληλο του Νοσοκομείου Ζακύνθου.Σύμφωνα με...

Κιβωτός του Κόσμου: «Περίεργες» συμπτώσεις που έχουν νόημα

Πρόθεση της Κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ ο εξορθολογισμός του καθεστώτος λειτουργίας των δομών και η προστασία των παιδιών, αλλά η διαχείριση του πακτωλού των χρημάτων

Τσίπρας: «Οι εξυπνάδες του Μητσοτάκη δεν μειώνουν τις τιμές ούτε προστατεύουν την πρώτη κατοικία...

«Οι πολίτες υποφέρουν, η δημοκρατία υπονομεύεται από παρακρατικές μεθόδους και την ίδια στιγμή ο...

Γυρίζει την πλάτη στους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ο Μητσοτάκης

«Αποτελούν εξαίρεση» είπε για τους πολίτες που χάνουν την πρώτη κατοικία τους

Δείτε τι έγινε όταν δύο 16χρονοι ζήτησαν σέλφι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Είστε ψηφοφόροι ή όχι ακόμα; Πόσο χρονών είστε βρε παιδιά;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Στρατηγική πόλωσης κατά των κοριών!

Ο Μητσοτάκης επιχειρεί με νύχια και με δόντια να απεγκλωβιστεί από τον βούρκο των υποκλοπών, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη διχαστική προεκλογική ρητορική

Συνεχίζει να εκτίθεται και δεν παραιτείται η Δόμνα Μιχαηλίδου

Κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας που πραγματοποιήθηκε στα...

Αιμίλιος Περδικάρης: Ο ανεπαρκής πρόεδρος που ευτελίζει το ΑΠΕ!

Ο θεσμικός ρόλος του προέδρου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει πάψει εδώ κι αρκετές...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαμός στο Open με τον «φυσιογνωμιστή» Evan Γεωργουλάκη και τον Γιώργο Καραμέρο!

Θερμό επεισόδιο είχαμε σήμερα μεταξύ του «φυσιογνωμιστή» Evan Γεωργουλάκη...

Ίλιγγος με τα εκατομμύρια που μπήκαν στην Κιβωτό του Κόσμου – Με Πόρσε κυκλοφορούσε ο πατέρας Αντώνιος 

Τα πρώτα στοιχεία από τον οικονομικό έλεγχο - Στο όνομα της πρεσβυτέρας και της μητέρας του Αντώνιου η οργάνωση

NEWSROOM