Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τα είπαν, τα συμφώνησαν για το Αφγανιστάν

Ούτε η Τουρκία, ούτε και η χώρα μας σκοπεύουν να γίνουν αποθήκες προσφύγων της Ευρώπης

Must Read

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η αποψινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βασικό θέμα συζήτησης την εκρηκτική κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία κράτησε περίπου μισή ώρα, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. Επιπλέον, συζητήθηκε η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Το περιβάλλον, άλλωστε, είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά, ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας, στην οποία είχαν συμφωνήσει και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης». Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., έχοντας, μάλιστα, αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Ακολουθώντας την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, στην οποία αναφέρεται πως τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η μετανάστευση και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας:

«Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τις δύο χώρες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο στην Τουρκία και ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ των σχετικών θεσμικών οργάνων σχετικά με τους μηχανισμούς και τα έργα που περιλαμβάνονται στο κοινό σχέδιο δράσης για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πρέπει να επανεκκινήσουν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν περνά για άλλη μια φορά μια κρίσιμη περίοδο, είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία του Αφγανικού λαού και ότι οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν συνομιλίες με ορισμένους δημοκρατικούς ηγέτες για τη μεταβατική περίοδο. δήλωσαν ότι το βρήκαν πολλά υποσχόμενο ως προς αυτό.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι, εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στη μετανάστευση, η οποία έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.

Δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τον Αφγανικό λαό στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ιδίως το Ιράν, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο και ότι βρίσκονται σε επαφή με το Ιράν. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα στα σύνορα με το Ιράν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η συνεργασία για τη μετανάστευση πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση και τα συμφέροντα.

Δηλώνοντας ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου (για το προσφυγικό), ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι η δήλωση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις και ότι αναμένει ειλικρινή συνεργασία σε αυτό το θέμα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This