«Αναταράξεις» από τις δηλώσεις του «γαλάζιου» αντιπεριφερειάρχη για τις κυβερνητικές ευθύνες στο ολοκαύτωμα της Βόρειας Εύβοιας (video)

Αρχικά έριξε... βόμβα μεγατόνων λέγοντας ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης και μετά προσπάθησε να τα... μαζέψει!

Must Read

Σε πλήρη αποδόμηση των κυβερνητικών επιχειρημάτων και «ξεγύμνωμα» των δικαιολογιών του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά τη διαχείριση της πυρκαγιάς στη βόρεια Εύβοια προχώρησε χθες το απόγευμα ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός.

Ακόμα και αυτός, που θεωρείται άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Μπακογιάννη και πρώην συνεργάτης του σημερινού δημάρχου Αθηναίων, δεν άντεξε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Πολιτικού Σχεδιασμού και ξιφούλκησε κατά πάντων στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ρίχνοντας μια βόμβα μεγατόνων (την οποία μετά προσπάθησε να… μαζέψει).

Ο κ. Σπανός υποστήριξε πως όχι μόνο η κυβέρνηση τους άφησε αβοήθητους στη μάχη με την πυρκαγιά, αλλά επιπλέον υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης στην Πυροσβεστική, ενώ έκανε λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση και μόνο του προβλήματος από τους αρμοδίους.

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν, αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Όπως είπε, «υπήρχαν η Αττική και η Ολυμπία, ναι, αλλά υπήρχε και η Εύβοια. Όταν δίνεις προτεραιότητες, όπως εισπράττεις τον έπαινο, να κοιτάζεις τα μάτια και σε όσους δεν έδωσες γιατί υποτίμησες το φαινόμενο. Είμαστε ξεκάθαρα όλοι θύματα αυτής της πραγματικότητας», τονίζοντας μάλιστα στη συνέχεια: «Είχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι, για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη, δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μια κάμερα, ώσπου κι αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο». Επισήμανε δε ότι «η Πολιτική Προστασία έπραξε ως έπραξε, φέρει ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν».

Ο κ. Σπανός ήταν σαφής και τα λεγόμενά του προκαλούν μείζον πολιτικό θέμα, ενώ καυστικός ήταν ο λόγος και των περιφερειακών συμβούλων, αλλά και του επίσης «γαλάζιου» δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά. «Ο τόπος δεν ρήμαξε γιατί δεν ήμασταν παρόντες στην πρώτη γραμμή. Ενας είναι ο λόγος. Η ανεπάρκεια, η αναξιοσύνη, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από το κεντρικό κράτος. Δεν νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό…» σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο δήμαρχος.

Όλα τα παραπάνω οφείλουν ασφαλώς να διερευνηθούν και από τη Δικαιοσύνη. Και βεβαίως σήμερα κιόλας η κυβέρνηση να απαντήσει αν όντως είχε δοθεί στην Πυροσβεστική εντολή μη κατάσβεσης και για ποιον λόγο.

Τα… μάζεψε λίγο αργότερα ο Σπανός

Στην δευτερολογία του ωστόσο, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, για… άγνωστο λόγο (λέμε τώρα) θέλησε να κάνει μια… διόρθωση στα όσα αποκαλυπτικά είπε για τα περί «εντολής μη κατάσβεσης».

Είπε μεταξύ άλλων: «Καμία πυροσβεστική και πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν έχει λόγο ή επιθυμία να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά».

Και επειδή προφανώς δεν ήταν αρκετό το… μάζεμα, ο κ.Σπανός εξέδωσε και δήλωση με την οποία… επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σπανός αναφέρει στη δήλωσή του:

«Επειδή ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε τοποθέτησή μου στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του παραθέτω λοιπόν αυτά που είπα στο συμβούλιο και θα παρακαλούσα να μην επιχειρείται η διαστρέβλωσή τους:

Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά ή ότι συνειδητά την άφηναν να επεκταθεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό για οποιαδήποτε κυβέρνηση και για οποιαδήποτε διοίκηση της πυροσβεστικής.

Άκουσα και επικαλέστηκα μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν υπηρεσιακή εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών.

 Άλλο πράγμα οι ελλείψεις και τα λάθη που επισημάναμε και άλλο πράγμα οι θεωρίες συνωμοσίας που φυτρώνουν με το παραμικρό και μας κάνουν μόνο κακό.Επειδή έχω μάθει να μιλάω μόνο τη γλώσσα της αλήθειας και αυτή χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Παρακαλώ, αφήστε μας έξω από τα πολιτικά παίγνια, να δουλέψουμε για να ξαναστήσουμε τον τόπο μας».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης»

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να σχολιάσει τα όσα ελέχθησαν, με τον  τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη να τονίζει ότι «ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης».

Αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που παραθέτει τις δηλώσεις του κ.Σπανού:

Φώτης Σπανός (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, εκλέχθηκε υποστηριζόμενος από την ΝΔ):

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν. Είχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και με άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο».

Οι δηλώσεις του κ. Σπανού προκαλούν ανατριχίλα και ΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση, να δώσει εξηγήσεις, να αποδώσει ευθύνες. Σε συνέντευξη του πριν από μια βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για λάθη και ευθύνες. Δεν μας είπε και δεν έδειξε ποια ήταν τα λάθη και ευθύνες για δέκα μέρες. Ζήτησε συγγνώμη… Για ποιο πράγμα επίσης δεν μας είπε! Ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί με μεθοδικότητα και σχέδιο να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί μόνο για τις κάμερες και όταν υπάρχουν κάμερες, μετά εξαφανίζεται και αφήνει τους πολίτες αβοήθητους, μόνους και ανασφαλείς. Η πολιτική ευθύνη δεν είναι αφηρημένη, στις δημοκρατίες πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, επικοινωνιακή φωτοβολίδα και απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This