Θεσσαλονίκη: Σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη» προτείνεται να μετονομαστεί η οδός Λαγκαδά (video)

«Η συγκεκριμένη λεωφόρος διασχίζει τέσσερις δυτικές φτωχογειτονιές, τις οποίες ύμνησε ο Μίκης Θεοδωράκης»

Must Read

Τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη» συμφώνησαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά, προκείμενου η συμπρωτεύουσα να αποδώσει και έμπρακτα φόρο τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας.

Η οδός Λαγκαδά διαπερνά όλη την δυτική Θεσσαλονίκη και καταλήγει στην πλατεία Δημοκρατίας και έτσι η πρόταση λαμβάνει έναν χαρακτήρα υπερτοπικό, αντίστοιχο με την ιστορία του τεράστιου Μίκη Θεοδωράκη. Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποίησε σύσκεψη στο γραφείο του με τους δημάρχους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη και Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, όπου και έλαβαν την σχετική απόφαση.

Πλέον, για να ολοκληρωθεί η μετονομασία, απομένει η έγκριση της πρότασης από τα συμβούλια των κοινοτήτων και από τα δημοτικά συμβούλια του κάθε δήμου, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο ή και παραπάνω μήνες.

Κοινή πρωτοβουλία

Για μια κοινή πρωτοβουλία των τεσσάρων Δήμων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον «μέγιστο Έλληνα», μίλησε ο κ. Ζέρβας. «Η λογική ήταν ότι μετονομάζεται ένας κεντρικός δρόμος, αντάξιος του ονόματος και της δύναμης που έδωσε στην χώρα και στην πόλη μας σε καιρούς δύσκολους», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξήγησε ότι η συγκεκριμένη λεωφόρος «διασχίζει τέσσερις δυτικούς δήμους, δυτικές φτωχογειτονιές τις οποίες ύμνησε ο Μίκης Θεοδωράκης και καταλήγει στην πλατεία Δημοκρατίας, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης πάλεψε για τη δημοκρατία με πολλούς τρόπους σε όλη του την ζωή». «Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που η Θεσσαλονίκη το οφείλει σε αυτόν τον μεγάλο Έλληνα», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

«Έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, παραμένει όμως το έργο του. Μουσικοσυνθέτης παγκόσμιου φήμης, καλλιτέχνης που δόξασε την Ελλάδα παγκόσμια. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας πολίτης της οικουμένης, αγωνιστής της ελευθερίας και της Δημοκρατίας για ένα καλύτερο κόσμο», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Κυρίζογλου, τονίζοντας ότι είναι κοινή η βούληση όλων να προτείνουν στα κυρίαρχα όργανα των Δήμων, τα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση για τη μετονομασία.

«Συμφωνήσαμε να αποδώσουμε τις τιμές που αξίζει και δικαιούται ο Μίκης των αγώνων, της Δημοκρατίας, ο Μίκης του πολιτισμού και της τέχνης», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν συνεννοηθεί οι τέσσερις δήμοι για να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη λαϊκή συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετονομασίας.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας παθιασμένος Έλληνας, ένας αγωνιστής της ελευθερίας και της Δημοκρατίας και ένας τεράστιος δημιουργός παγκόσμιας εμβέλειας», είπε, κατόπιν, ο κ. Δεμουρτζίδης, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη λεωφόρος περνάει μπροστά από το στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο είναι «ένα στρατόπεδο μνήμης και αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, όπου σύντομα θα στεγαστεί εκεί και το μουσείο εθνικής αντίστασης».

  • Δείτε τις δηλώσεις των δημάρχων:

*πηγή φωτό/βίντεο: grtimes.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This