Δευτέρα 20/9/2021

Ενώ ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να συναντήσει τον Ερντογάν, ο Ακάρ ζητάει αποστρατικοποίηση νησιών μας και απειλεί!

Αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά και μας κατηγόρησε ότι παραβιάζουμε την Συνθήκη της Λωζάνης - Αναφέρθηκε και σε... «Τούρκους της Δυτικής Θράκης»!

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και να ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών μας! Μιλώντας σήμερα στη Σμύρνη εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της Ελλάδας, φτάνοντας στο σημείο να αναφέρει ότι περιορίζονται τα δικαιώματα των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης!

«Βιώνουμε μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα, το πλάτος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, την περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών, την κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί προς την Ελλάδα βάσει συμφωνιών και προβλήματα, που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, προκλητικές απόπειρες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες και πρακτικές που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε αυτές τις διαφορές προστίθενται επίσης και προβλήματα που προκύπτουν από την παράτυπη μετανάστευση και τη δράση της FRONTEX», δήλωσε προκλητικά!

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί»!

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος την επίθεση στη χώρα μας: «Κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Παρόλα αυτά, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί – μεταμορφωμένοι σε πρόβατα – εμφανίζονται σε διάφορα μέρη, κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος, και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή ατζέντα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί».

Κατηγόρησε μάλιστα ακόμη μια φορά την Ελλάδα για… επιθετικές ενέργειες «που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες». Ο Ακάρ είδε μέχρι και «παράνομες ελληνικές αξιώσεις»: «Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος. Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είπε:

«Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, μόνο το ένα πέμπτο του Αιγαίου θα παραμείνει ως ανοικτή θαλάσσια περιοχή και περίπου τα δύο τρίτα αυτής θα γίνουν ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μία ελληνική λίμνη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι σχεδόν αδύνατο για το πολεμικό μας ναυτικό να φτάσει στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων. Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά τη ναυτιλία, την ασφάλεια και τους πόρους στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα για να περάσουν από το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί ποτέ αυτό».

«Τα όρια του εναέριου χώρου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα όρια των χωρικών υδάτων. Ωστόσο, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου παρότι το πλάτος των χωρικών υδάτων της είναι 6 μίλια. Δηλαδή, ένα πλοίο στα διεθνή ύδατα δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα, αλλά από τη στιγμή που ένα ελικόπτερο απογειώνεται από αυτό το πλοίο, τότε παραβιάζει τον εναέριο χώρο. Μόνο η Ελλάδα υποστηρίζει αυτόν τον περίεργο, παράλογο και παράνομο ισχυρισμό. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο μία τέτοια πρακτική ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα. Παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε, η Ελλάδα με τα όνειρά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια, αγνοώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές της λογικής, θέλει να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο της. Πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτά είναι φρούδα όνειρα. Η Ελλάδα δείχνει επίσης τη γραμμή FIR, η οποία αποτελεί μία τεχνική γραμμή, ως περιοχή κυριαρχίας της. Παραβιάζοντας τη Σύμβαση του ICAO του Σικάγου του 1944, ζητά από στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών να υποβάλουν σχέδιο πτήσης και δέχεται το αντίθετο ως παραβίαση του εναέριου χώρου. Επίσης, θέλει να πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση σε έδαφος της Τουρκίας, αποδεχόμενος ταυτόχρονα το όριο της γραμμής FIR ως όριο «Περιοχής Αναζήτησης και Διάσωσης». Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική στο διεθνές δίκαιο στον κόσμο».

Μας κατηγόρησε ότι παραβιάζουμε την Συνθήκη της Λωζάνης και ζήτησε αποστρατικοποίηση των νησιών!

«Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς τουλάχιστον σε 16 από τα 23 Νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, διατηρώντας εκεί στρατιωτικές μονάδες και όπλα και σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει να ακυρώσει τις διεθνείς συμφωνίες, ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάνης», συνέχισε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να συμπεριλάβει αυτά τα νησιά σε διάφορες ασκήσεις και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ και τις τρίτες χώρες ως εργαλείο για τις δικές της αξιώσεις. Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση ανακοινώνοντας περιττές NAVTEX/NOTMAR/NOTAM. Με αυτές τις δραστηριότητες παραβιάζεται το Τουρκο-Ελληνικό Μνημόνιο Κατανόησης του 1988 και το Μορατόριουμ που καθορίζεται στη Συμφωνία της Βέρνης του 1976. Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει την παράνομη στάση της».

Ο Χουλουσί Ακάρ αμφισβήτησε ακόμη και την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου! «Η Ελλάδα διεκδικεί κυριαρχία σε αυτά και μάλιστα τα βάζει προς πώληση. Εκμεταλλεύεται επίσης διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε μονομερή και de facto βήματα. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την επεκτατική αντίληψη της Ελλάδας, η οποία καθιερώθηκε επίσημα το 1832. Τότε είχε έκταση 47 χιλιάδες 517 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα και γύρω από την Πελοπόννησο και έφτασε να έχει σχεδόν 3 φορές το μέγεθός της Πελοποννήσου μέχρι σήμερα μετά από 7 στάδια».

Και ρωτάμε την κυβέρνηση: Είναι δυνατόν να συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ερντογάν όταν ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προβαίνει σε τέτοιες προκλήσεις;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ