Αλέξης Τσίπρας 85η ΔΕΘ: «Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ο πρωθυπουργός, ας προκηρύξει εκλογές» (video)

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποχρέωση να κάνει πέντε πράγματα που δεν τα έκανε»

Must Read

Τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κερδίσει στις επόμενες εκλογές και μάλιστα με διαφορά εξέφρασε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην 85η ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε, η οποία αφορούσε στη νέα γενιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τους νέους από την αρχή. «Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes, δεν θέλουν χαρτζηλίκια, είπε αρχικά, κάνοντας λόγο για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, ενώ, παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να καταπολεμηθεί το brain drain, αλλά και το δημογραφικό.

«Ο Μητσοτάκης παραμένει Μητσοτάκης, εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης να ζητώ συνεχώς εκλογές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει ο ίδιος. «Αν τολμά, ας το κάνει. Συμμέτοχο σε αυτή την ευθύνη δεν θα με έχει. Δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ μία τέτοιου είδους αντιπολίτευση», υποστήριξε, ενώ μίλησε για «ψευτοκουτσαβακισμούς», αναφερόμενος στα περί «γαλοπούλας» – όρο που είχε χρησιμοποιήσει ειρωνικα ο κ. Μητσοτάκης.

Πανδημία και εμβολιασμός

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τα δικα του στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα, μιλώντας για «παταγώδη αποτυχία» για την οποία , όπως είπε, «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», ενώ επικαλέστηκε στοιχεία του ECDC για να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο διάστημα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

«Ο εμβολιασμός δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες», ανέφερε, ενώ ζήτησε να γίνουν στοχευμένες καμπάνιες για την προώθησή του, ειδικά στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους νέους. «Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται, πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης» τόνισε.

Εκλογές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε σαφές πως το κρίσιμο είναι να υπάρξει μία προοδευτική διακυβέρνηση μετά από τις επόμενες εκλογές. «Αυτό θα είναι το δίλημμα» είπε. Μαλιστα, έκανε λόγο για τον πρώτο εκλογικό γύρο, με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και μετά ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε σχετικά με το ζήτημα των πιθανών συμμαχιών, ενώ επανέλαβε ότι σκέφτεται την συμμετοχή στην κυβέρνηση υπουργών «με δράση στην κοινωνία, που δεν θα είναι κομματικά στελέχη».

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ’ ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε: «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η πληθώρα θετικών Εκθέσεων από τους διεθνείς Οίκους , αλλά η μεγάλη αύξηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα μας περιγράφουν μία οικονομία σε «λάθος δρόμο», όπως ο ίδιος υποστηρίζει, είπε ότι η ανάπτυξη είναι καλοδεχούμενη, αλλά πρέπει να είναι συμπεριληπτική – να αφορά όλους «και όχι κάποιους λίγους», όπως ανέφερε. «Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 1,8 δισ. ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας την πρότασή του για διαγραφές χρεών.

Ελληνοτουρκικά

Μάλιστα, έκανε αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στην παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης , τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει έλλειμμα στρατηγικής. Παράλληλα, προσέθεσε ότι χάθηκε μία ευκαιρία μετά από την εκλογή Μπάιντεν.

«Ζήτησα την αξιοποίηση της έναρξης διαπραγματεύσεων για την επεκταση της τελεωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε, να αναγκάσουμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε, κατόπιν σχετικής ερώτησης, να αναφερθεί στο «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλώντας τον να δώσει απαντήσεις, ενώ ρητορικά αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν το θέμα αφορούσε τον ίδιο.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «εκείνος ήταν που συνέτριψε τη μεσαία τάξη» για να προσθέσει ότι «τώρα μου λένε ότι εγώ δεν δικαιούμαι να ομιλώ», ενώ τοποθέτησε και τον εαυτό του στη μεσαία τάξη. Παραδέχθηκε ότι η μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη», λόγω των Μνημονίων.

Πυρκαγιές Αυγούστου

Για τις πυρκαγιές του Αυγούστου, ανέφερε ότι η ευθύνη δεν τελειώνει στους υπουργούς, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποχρέωση να κάνει «πέντε πράγματα που δεν τα έκανε».

«Το θέμα δεν είναι αν είναι ικανοί ή ανίκανοι», είπε, ενώ προηγουμένως είχε κάνει αναφορά στην καταστροφή στο Μάτι, κάνοντας λόγο για «αιφνιδιασμό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This