«Ζούμε με την απειλή του casus belli»: Τι είπε ο Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ για την Τουρκία (video)

«Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η επιθετικότητα υπονομεύει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή»

Must Read

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας για την τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην περιοχή μας.

«Η Ανατολική Μεσόγειος ζει σε ένταση. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εμείς παραμένουμε υποστηρικτές πως όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται βάσει των κανονισμών των Ηνωμένων Εθνών τα οποία δεν επιτρέπουν τη χρήση βίας. Από το 1995 η Ελλάδα έχει την απειλή του casus belli και με αυτή ζούμε πάνω από το κεφάλι μας. Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και ως παγκόσμια ναυτική δύναμη είμαστε πλήρως προσαρμοσμένοι στους κανόνες του ΟΗΕ», ανέφερε στο γενικό πλαίσιο ενημέρωσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε: «Αυτό που συνέβη πέρυσι όπου η Άγκυρα αύξησε τις εντάσεις χωρίς λόγο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας σε θάλασσα και αέρα, αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα θα αναζητεί δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η επιθετικότητα υπονομεύει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της όσο και στα Βαρώσια, λέγοντας πως η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών» τόνισε.

Οι αναφορές Μητσοτάκη στον ρόλο της Ευρώπης, στην κλιματική αλλαγή και την πανδημία

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι είναι αναγκαιότητα, για θέματα διπλωματίας, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αν η Ευρώπη εκτός από οικονομική, θέλει να είναι και γεωπολιτική δύναμη. «Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της. Όχι σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Υπάρχουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορά έκανε και στην κλιματική κρίση, εν όψει και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα:

«Η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είμαι ευγνώμων προς όλες τις χώρες που απέστειλαν βοήθεια. Η Διακήρυξη των Αθηνών, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του Νότου την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σημαντικό βήμα. Η βούληση της κυβέρνησης μας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο στόχος που είχαμε θέσει για ολική απολιγνιτοποίηση έως το 2028 πιθανώς να επιτευχθεί νωρίτερα, ακόμη και το 2025».

«Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορωνοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ για την πανδημία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This