Νέα Δημοκρατία: Ποιοι και γιατί πιέζουν για πρόωρες κάλπες

Ο Μητσοτάκης δεν έπεισε για την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία, όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε τους δικούς του στο κόμμα, στην Κ.Ο. και στα φιλικά προς αυτόν και την κυβέρνηση ΜΜΕ

Must Read

Όσο κι αν προσπάθησε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στη ΔΕΘ να είναι κατηγορηματικός στη δήλωσή του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας τόσο από την ημέρα εκείνη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα κινούνται σε ρυθμούς μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, με το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έπεισε για την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία. Όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί βέβαιο ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και προετοιμάζεται αναλόγως, αλλά δεν έπεισε ούτε δικούς του υποστηρικτές (στο κόμμα του, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., στα φιλικά προς αυτόν και την κυβέρνηση ΜΜΕ).

Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να θεωρείται πιθανό και οι πιέσεις που ασκούνται στον πρωθυπουργό προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλές και ποικίλες:

  1. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύς είναι ο κόσμος στο κυβερνών κόμμα που δεν άκουσε ευχάριστα τη δήλωση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, αφού οι πολλοί αστάθμητοι παράγοντες (συνέχιση της πανδημίας, φυσικές καταστροφές κ.ά.), οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση κυρίως στο πεδίο της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια -μην ξεχνάμε ότι θα επανέλθουν τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, που χαλάρωσαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας-, σε συνδυασμό με τη φυσιολογική φθορά της, που τους τελευταίους μήνες έρχεται με γοργούς ρυθμούς, πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση και είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο την αυτοδυναμία αλλά ακόμα και την ίδια την πρώτη θέση, όσο κι αν αυτή τη στιγμή αυτό φαντάζει σχεδόν αδύνατο.
  2. Υπάρχει η πίεση που ασκεί στον κ. Μητσοτάκη το ιδεολογικοπολιτικό πεδίο από το οποίο η κυβέρνησή του αντλεί την εκλογική της δύναμη. Δεξιά της κυβέρνησης παρατηρείται μία κινητικότητα με νέα σχήματα ή με πρωτοβουλίες συγκρότησης νέων σχημάτων, καθώς η θολή ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα, που ο πρωθυπουργός έχει προσδώσει στην κυβέρνησή του, αφήνει κενό πεδίο. Παράλληλα προς το Κέντρο η διείσδυση του κ. Μητσοτάκη δείχνει να φτάνει στα όριά της, κυρίως λόγω της εφαρμοσμένης κυβερνητικής πολιτικής (εργασιακό νομοσχέδιο, νέο Ασφαλιστικό, αποτυχία στη διαχείριση κρίσεων – πανδημία, πυρκαγιές, κ.ά.), που προκαλούν δυσαρέσκεια, και της σταδιακής αποδόμησης της εικόνας του πρωθυπουργού -όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις-, τον οποίο πίστεψαν και στήριξαν με την ψήφο τους πολλοί ψηφοφόροι του κεντρώου χώρου.
  3. Εκτός όλων των παραπάνω, είναι κοινό μυστικό ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς κορυφαίων επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου προ πανδημίας, για να «εξουδετερωθούν» η απλή αναλογική και ο Αλέξης Τσίπρας. Η πανδημία πήγε πίσω τους σχεδιασμούς, αλλά δεν εγκαταλείφθηκαν, και οι ίδιοι επιτελείς ακόμα και σήμερα θεωρούν πως, μόλις η πανδημία το επιτρέψει και προτού τα δημοσκοπικά ευρήματα αρχίσουν να γίνονται ακόμα περισσότερο δυσάρεστα για την κυβέρνηση -και η αλήθεια είναι ότι έχουν αρχίσει-, πρέπει να γίνουν εκλογές. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φέρνουν τους δύο υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, να είναι μεταξύ αυτών που είχαν και έχουν αυτή την άποψη, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται, χωρίς ωστόσο να είναι συνομιλητής τους, και ο επανακάμψας στην κυβέρνηση Τάκης Θεοδωρικάκος, η γνώμη του οποίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς επικοινωνιακά έπαιξε σημαντικό ρόλο δίπλα στον κ. Μητσοτάκη την περίοδο 2016-2019.
  4. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η πολιτική αρθρογραφία, που θεωρεί καλύτερη λύση την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το αργότερο τον Μάιο του 2022, προέρχεται κυρίως από μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους ή εκδότες φιλικά (ή όχι εχθρικά) προσκείμενους στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως έναν βαθμό τον παρουσιάζουν και ως αναποφάσιστο! Και μία πολιτική αρθρογραφία τέτοιου περιεχομένου από φιλικά μέσα λειτουργεί εκ του αποτελέσματος τουλάχιστον και ως μία μορφή «συμβουλευτικής» πίεσης προς τον πρωθυπουργό.
Αριστερά: Κυριάκος Μητσοτάκης, δεξιά από πάνω προς τα κάτω: Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Άκης Σκέρτσος

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης, σε πρόσφατο άρθρο του, αφού εκτίμησε ότι από τον Μάρτιο και μετά θα αρχίσει να καταγράφεται μια καμπύλη σε σχέση με τον κορωνοϊό, η κοινωνία θα έχει καρπωθεί τα οφέλη από τα πρόσφατα μέτρα, ενώ παράλληλα «ο θετικός αντίκτυπος στην οικονομία θα επηρεάζει άμεσα (και θετικά) επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Σημείωσε εμφατικά: «Εκ των πραγμάτων και χωρίς κανείς να χρειάζεται να κάνει βαθυστόχαστες αναλύσεις, ο Μάιος (αν όχι ο Απρίλιος) θεωρείται ως ιδανικός χρόνος προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Για να επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα, μα κυρίως για να απαλλάξει τη χώρα από τον βραχνά της απλής αναλογικής, ενός εκλογικού συστήματος που σε ένα κομβικό σημείο για την οικονομία οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία. Ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει μπροστά του καθαρό τοπίο σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Και μία από αυτές συμπεριλαμβάνει και τις πρόωρες κάλπες εντός του 2022».

Βροχή οι δημοσιογραφικές παραινέσεις και οι «σπόντες»

Θα μπορούσε να πει κανείς «δεν χρειάζονται άλλοι μάρτυρες», αλλά και σε άλλα φιλικά προς τον κ. Μητσοτάκη έντυπα, πρώτον, εκφράστηκαν από διακεκριμένους δημοσιογράφους αμφιβολίες για το αν θα εξαντλήσει την τετραετία, δεύτερον, τον παρουσίασαν ως αναποφάσιστο και, τρίτον, τον «συμβούλεψαν» να κάνει άμεσα εκλογές. «Οποιαδήποτε πλέον Κυριακή θα είναι εκλογική», έγραψε ο Γιάννης Πρετεντέρης μετά την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «τα περισσότερα μέτρα που εξήγγειλε θα τύχουν εφαρμογής από τον Ιανουάριο 2022», και «ευλόγως λοιπόν θα ετοιμαστεί να εκλογές».

Στην ίδια εφημερίδα, ο Γιώργος Παπαχρήστος σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «είναι αναποφάσιστος. Θέλει να δει πώς θα εξελιχθεί το πράγμα, τόσο με τη δική του δημοφιλία όσο και με εκείνη της κυβέρνησής του» και εκτιμά: «Τι θα αποφασίσει; Ακόμη και αυτό που με ένταση ξορκίζει – τις πρόωρες εκλογές». Επίσης, ο Αντώνης Καρπετόπουλος έγραψε: «Δεν ξέρω αν ο Μητσοτάκης έκανε μια ομιλία προεκλογική, αλλά πραγματικά το ελπίζω για το γενικότερο καλό»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This