Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

«Γαλάζιες» εσωκομματικές με ηλεκτρονική ψηφοφορία

Η Νέα Δημοκρατία φιλοδοξεί να επιτύχει μια τεχνολογική πρωτιά στις εκλογές για τα τοπικά συμβούλια, ενώ γίνεται μάχη για την επικράτηση προεδρικών υποψηφίων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε ρυθμούς εσωκομματικών διεργασιών κινούνται στη Νέα Δημοκρατία, εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών των νέων αιρετών διοικήσεων των οργανώσεων της Πανελλαδικής Οργάνωσης στις 24 Οκτωβρίου, αλλά και των συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο εκλογικό 14ο Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Οι ζυμώσεις, ως είθισται, είναι έντονες, με την Πειραιώς να επιχειρεί να διασφαλίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την εκλογή «προεδρικών» στελεχών, προκειμένου να αποφευχθούν όποιες εσωκομματικές… παραφωνίες.

Κάποιοι, μάλιστα, συνδέουν αυτή την προσπάθεια της κομματικής ηγεσίας με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, που, εκτός από τον κλασικό τρόπο με κάλπη και ψηφοδέλτιο, θα μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικά μέσα (ηλεκτρονική ψηφοφορία), με αρκετά να είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη φερεγγυότητα της συγκεκριμένης μεθόδου.

Επισήμως, βέβαια, πηγές της κυβερνώσας παράταξης δηλώνουν περήφανες επειδή «η Νέα Δημοκρατία πρωτοπορεί και πρωταγωνιστεί ξανά στις σύγχρονες, ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες». Μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, υποστηρίζουν, «κατακτάμε μια ακόμη πρωτιά. Είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που δίνουμε το δικαίωμα στα μέλη μας να συμμετάσχουν και ψηφιακά στην ψηφοφορία για την ανάδειξη κομματικών οργάνων».

Η πλατφόρμα

Η εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική ψήφο υλοποιείται μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ», της ανώνυμης εταιρίας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας Α.Ε.», η πρόσβαση στο οποίο πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://zeus.grnet.gr.

Τα μέλη του κόμματος που επιθυμούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά προς τη Διεύθυνση Πληροφορικής του κόμματος μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Η Διεύθυνση Πληροφορικής, εφόσον εγκρίνει το αίτημα, θα ενημερώσει τον εκλογικό κατάλογο.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Κατά τις εσωκομματικές εκλογές, δικαίωμα εκλέγειν για την εκλογή των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ, των μελών των διοικητικών συμβουλίων των κομματικών οργανώσεων και των συνέδρων έχουν, με βάση το καταστατικό του κόμματος και τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης, τα μέλη του κόμματος που έχουν καταβάλει την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2021, ύψους 12 ευρώ. Οσοι δεν έχουν καταβάλει την οικονομική συνδρομή του 2021, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση κάρτας μέλους έως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, είτε ηλεκτρονικά είτε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ή μέσω τραπέζης.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν είναι η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο της δημοτικής τοπικής οργάνωσης, που θα συνταχθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Πληροφορικής του κόμματος.

Η Εφορευτική

Την ανώτατη εποπτεία διεξαγωγής της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας θα έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), που συγκροτήθηκε με απόφαση του γραμματέα Οργανωτικού και την οποία αποτελούν οι εξής: πρόεδρος η ευρωβουλευτής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αντιπρόεδρος ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης, μέλη οι Ιωάννης Μπρατάκος, γενικός διευθυντής Ν.Δ., Αθανάσιος Νέζης, σύμβουλος προέδρου, Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ευάγγελος Καραμίντζιος, μέλος Πολιτικής Επιτροπής, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Βουλευτής.
Οπου χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων της Ν.Δ., το αριθμητικό μέγεθος των συμβουλίων τους εξαρτάται πλέον από τον αριθμό των μελών τους, ενώ και η ελάχιστη συμμετοχή των φύλων σε όλα τα όργανα αυξήθηκε στο 40%. Ανάμεσα στα εκλογικά κωλύματα είναι και τα μέλη που κατέχουν θέσεις ή αξιώματα με εκτελεστικές αρμοδιότητες σε αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά και οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι πολιτικών γραφείων.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Εκβιάζει με τις λίστες - Γρίφος ο Καραμανλής

Συνέδριο τον Δεκέμβριο για εμβολιασμένους

Οσον αφορά το επικείμενο συνέδριο στο τέλος του έτους, τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διαγραμματειακού οργάνου της «γαλάζιας» παράταξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει σχετικά με την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία:

«Το 14ο Συνέδριο θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2021. Το συνέδριο αυτό είναι εκλογικό, αλλά είναι και ένα συνέδριο που συμπίπτει με την εμβληματική χρονιά της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και με τα 40 χρόνια από την είσοδο της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το συνέδριο, με τη μορφή που θα επιλέξουμε και την προσέλευση που εμείς θα καθορίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εκείνης της εποχής, θα διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου».

Πάντως, το συνέδριο, δεδομένου ότι θα βγάλει τη νέα σύνθεση των μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και τον νέο γραμματέα, θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ηδη ακούγεται το όνομα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη ως διαδόχου του νυν γραμματέα Γιώργου Στεργίου, ενώ δεν αποκλείεται και η έκπληξη, με την επιλογή ενός προσώπου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η είσοδος στο συνέδριο αναμένεται να είναι μόνο για εμβολιασμένους, ενώ και εκεί εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί με το νέο σύστημα, δηλαδή και με εξ αποστάσεως συμμετοχή, με παρουσία μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά...

Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Από τον Νίκο ΣταυρουλάκιΤρεις στρατιωτικό-διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στο διάστημα των τελευταίων 15...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός: «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά ό,τι λένε οι Τούρκοι, γιατί...

Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έκαναν νωρίτερα σήμερα το πρωί...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

Μενέντεζ: Όλο και πιο ηχηρό «όχι» στα F-16 για την Τουρκία – Οι ΗΠΑ...

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ...

Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου

Ο τελικός στόχος της Άγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, ένας και μοναδικός

Παράλυση έφερε ο νόμος Κεραμέως – Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης...

Υποκλοπές: Νέο χτύπημα από την Όλγα!

Τη θέση της κατά της επίκλησης του απορρήτου για τις υποκλοπές επανέλαβε για ακόμα...

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι, ο Ερντογάν δίνει τη μάχη των...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να...

Οργισμένο ψήφισμα για την ίδρυση Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας

Η ίδρυση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και απόλυτα φυσιολογικές...

Η «λαίδη Γκάγκα» βγήκε στην ΕΡΤ να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμά της

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας μιλάει στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα...

Επίσημη καταγγελία από την Αθήνα στον ΟΗΕ για το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησής του παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση

Να αφήσει τους «ψευτοτσαμπουκάδες», κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά τα παρακάλια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τράπεζες, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο...

Ο Μητσοτάκης πήρε 30.000 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις

Νέα στοιχεία στο «φως» - Τι απαντάει το Μαξίμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM