Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: «Ναι μεν, αλλά…» οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (video)

Απορίες για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «υποχωρήσεων» έναντι της Τουρκίας, εκφράζει η Ελληνική Λύση

Must Read

Το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη νέα αμυντική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως παρότι τους βρίσκει σύμφωνους, τηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, εκφράστηκε μεν θετικά για την αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία, που ανακοίνωσαν από το Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο ζήτησε ενημέρωση για τα ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με τη περυσινή αναβολή της συμφωνίας. «Τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafale. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος», σημείωσε η κ. Γεννηματά, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας».

Συνεχίζοντας, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με ό,τι ζητούν τα επιτελεία, γιατί έχουν τον πρώτο λόγο και τόνισε πως προτείνει από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας τώρα που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται. «Να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Καλό είναι να μην την αμφισβητούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με τη Γαλλία, αλλά να μην αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν σε ένα άλλο, αν δεχτεί επίθεση», κατέληξε.

  • Δείτε τις δηλώσεις της κας Γεννηματά:

Να μην αποτελέσει «κακή αντιγραφή»

Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η «οι δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για την υπεράσπιση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας δικαιώνουν απόλυτα τον αγώνα μας (σ.σ. της Ελληνικής Λύσης) για την επίτευξη της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας» και πως ελπίζει «η διαφαινόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Γαλλίας να μην αποτελέσει πάλι μία “κακή αντιγραφή” των παγίων, προγραμματικών προτάσεων της».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η διαφαινόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Γαλλίας ελπίζουμε να μην αποτελέσει πάλι μία “κακή αντιγραφή” των παγίων, προγραμματικών προτάσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ , αλλά να εφαρμοστεί στο πλήρες εύρος της. Εξαντλώντας στο ακέραιο τις πρόνοιες του άρθρου 42:7 της συνθήκης της Λισαβώνας, του άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και της ορθής ερμηνεία του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει και την Τουρκική απειλή.

Αναμένουμε να γνωστοποιηθεί το πλήρες εύρος της συμφωνίας, καθώς και το κόστος κτήσης των γαλλικών φρεγατών και το επίπεδο εξοπλισμού αυτών.

Οι δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για την υπεράσπιση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας δικαιώνουν απόλυτα τον αγώνα μας για την επίτευξη της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις όμως του πρωθυπουργού που κάνουν λόγο για «υποχωρήσεις» έναντι της Τουρκίας, προκαλούν απορία. Πως ένα τρίτο κράτος θα αγωνιστεί για την δική μας εθνική κυριαρχία, όταν εμείς είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μέρος αυτής;»

https://twitter.com/ellinikilisi/status/1442774281134526467

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This