Ευρωπαϊκή πρόταση βάζει ταφόπλακα στον αγωγό EastMed

Ζητεί τη διακοπή χρηματοδότησης όλων των έργων φυσικού αερίου

Must Read

Ταφόπλακα για τον ύψιστης εθνικής σημασίας αγωγό EastMed μπορεί να αποτελέσει η πρόταση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητεί τη διακοπή χρηματοδότησης όλων των έργων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των αγωγών.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου ενέκρινε τη θέση της σχετικά με τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την επιλογή ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ), όπως γραμμές ρεύματος υψηλής τάσης, αγωγούς ορυκτών καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας και «έξυπνα» δίκτυα, τα οποία θα επωφεληθούν από ταχείες διοικητικές διαδικασίες και θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Μεταξύ άλλων προτείνει να σταματήσει η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου.

Αποδεικνύοντας ότι εμμονικές θέσεις για την ενεργειακή μετάβαση μπορεί να είναι επιζήμιες σε ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα, καθώς, σύμφωνα με τους κανόνες που προτείνει η Επιτροπή -δεν έχουν προς το παρόν εγκριθεί από την Κομισιόν– έργα που βασίζονται στο φυσικό αέριο, όπως ο East Med, δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι υπάρχει κάποιο περιθώριο προσωρινών παρεκκλίσεων, το οποίο όμως είναι σίγουρο ότι θα έχει ένα συγκεκριμένο βραχύ χρονικό παράθυρο.

Την ίδια στιγμή πάντως το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», που τις περασμένες εβδομάδες βρέθηκε στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων ανατολικά της Κρήτης, έχει ήδη φτάσει στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου συνεχίζει τις έρευνές του για τον EastMed. Το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό πλοίο κάνει ερευνητικές μετρήσεις για τη βελτιστοποίηση της τεχνικής πρότασης που θα γίνει για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αγωγού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This