Βουλή: «Λάστιχο» οι διαδικασίες, αδιάβαστα τα νομοσχέδια

Η κυβέρνηση «τρέχει» ώστε να έχει καθαρό πεδίο σε περίπτωση εκλογών. Κάνουν υπερωρίες για να προλάβουν

Must Read

Νυχθημερόν εργάζεται αυτή την περίοδο η Βουλή, προκειμένου να «χωρέσουν» όλα τα νομοσχέδια που έχουν στριμωχθεί στην ημερήσια διάταξη, έτσι ώστε η κυβέρνηση να έχει καθαρό πεδίο μπροστά της σε περίπτωση εκλογών.

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και να διαψεύδει με κάθε ευκαιρία και με περίσσιο πείσμα τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ωστόσο η έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει ευλόγως συνειρμούς.

Το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν παίρνει πλέον ανάσα, δουλεύοντας ακατάπαυστα ώστε να ψηφιστούν όλα τα νομοσχέδια, ακόμη κι εκείνα χαμηλού έως μηδαμινού πολιτικού ενδιαφέροντος, πριν από τις γιορτές, έχει ρίξει κι άλλο νερό στον μύλο της εκλογολογίας, που ούτως ή άλλως δίνει και παίρνει. Είναι ενδεικτικό πως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν γίνει πλέον «λάστιχο», δίχως προφανή αιτία και αφορμή. Παραδείγματος χάριν, αύριο Δευτέρα, οι επίκαιρες ερωτήσεις θα απαντηθούν από τους υπουργούς στις 9 το πρωί, πράγμα ανήκουστο για τα δεδομένα της Βουλής, μια και τα πρωινά της Δευτέρας αφήνονται κατ’ έθος ελεύθερα προκειμένου οι βουλευτές της επαρχίας να επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Η απάντηση στο γιατί καταστρατηγείται αυτή η κοινοβουλευτική συνήθεια είναι ότι αύριο θα εισαχθεί επίσης στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Είναι, ωστόσο, παραπάνω από σαφές πως δεν πρόκειται δα και για ένα ιδιαίτερα επείγον νομοσχέδιο, επομένως θα μπορούσε κάλλιστα να συζητηθεί και κάποια άλλη στιγμή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, οι επίκαιρες ερωτήσεις ορίστηκαν για τις 8 το πρωί (!), προκειμένου να προλάβει να εισαχθεί στη συνέχεια προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Επιπροσθέτως, τους τελευταίους μήνες εισάγονται αρκετά νομοσχέδια προς ψήφιση τις Παρασκευές, ενώ η τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας είναι ημέρα κατεξοχήν αφιερωμένη στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Να σημειωθεί πως το ζήτημα με τα πολλά νομοσχέδια που έρχονται κατά ριπάς στη Βουλή και τις ταυτόχρονες συνεδριάσεις των επιτροπών έθεσε προ ολίγων ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ στη Διάσκεψη των Προέδρων, καταγγέλλοντας πως αυτοί οι καταιγιστικοί ρυθμοί υποβαθμίζουν τη λειτουργία της Βουλής, ενώ και οι βουλευτές δεν προλαβαίνουν να ενημερωθούν εμβριθώς.

Από την πλευρά του προεδρείου δίνεται η απάντηση πως πρέπει να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στο νομοθετικό έργο λόγω ΔΕΘ και ανασχηματισμού. Πάντως, η επίσημη αυτή απάντηση εκ μέρους της Βουλής δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε πείθει τους βουλευτές, ακόμη και της κυβερνώσας παράταξης, που έχουν δυσφορήσει πλέον από τον φόρτο εργασίας.

Τα μικρά κόμματα στη γωνία…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα μικρότερα κόμματα, που έχουν ολιγομελείς Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Ούτε επί Μνημονίων δεν είχαμε τέτοια κοινοβουλευτική αντικανονικότητα» σχολίαζαν χαρακτηριστικά βουλευτές σε πηγαδάκι στο εντευκτήριο του Κοινοβουλίου, διερωτώμενοι προς τι ο ξαφνικός και υπερβάλλων ζήλος… Μάλιστα, πολλοί έφεραν στη μνήμη τους την εποχή της προεδρίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την οποία η Βουλή είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ κοινοβουλευτικής δραστηριότητας. Πάντως, δεν αναμένεται να μπει άμεσα «φρένο», καθώς ο καταιγισμός νομοσχεδίων θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό. Ενδεικτικά, από μέρα σε μέρα κατατίθενται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Αδωνη Γεωργιάδη για τις λαϊκές αγορές και εκείνο για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο νέος Ποινικός Κώδικας του Κώστα Τσιάρα, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και το νέο νομοσχέδιο του Θάνου Πλεύρη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και, μέσα σε όλα αυτά, την Τρίτη αρχίζει και η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού, που παραδοσιακά οδηγεί σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This