Τα στοιχήματα των «γαλάζιων» εσωκομματικών

Η πρόκληση της συμμετοχής φαίνεται ότι κερδίζεται, με 120.000 μέλη να έχουν εκδηλώσει πρόθεση, ενώ απομένει η επιτυχία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Must Read

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 24 Οκτωβρίου, με τις ζυμώσεις και τις διεργασίες να κορυφώνονται.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι ικανοποιητική -σύμφωνα με την Πειραιώς και με βάση τη σημερινή συγκυρία-, με περισσότερα από 120.000 μέλη να έχουν εγγραφεί ή ανανεώσει τη συνδρομή τους και να έχουν αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που μέλη ενός κόμματος θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν είτε διά ζώσης είτε ψηφιακά. Ηδη, πάνω από το 20% των μελών επιλέγει να ψηφίσει ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας «Ζευς».

Από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν σε όλους τους δήμους της χώρας, θα αναδειχθούν οι πρόεδροι και τα μέλη των οργανώσεων του κόμματος, καθώς και οι αντιπρόσωποι από τις οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στο προσεχές συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Συνολικά, 6.852 στελέχη κατέθεσαν υποψηφιότητα για τις παραπάνω θέσεις των κομματικών οργανώσεων, ανακηρύχθηκαν από το κόμμα στις 4 Οκτωβρίου και ρίχνονται στη μάχη για την εκλογή τους.

Περίπου στις μισές νομαρχιακές επιτροπές υπάρχουν περισσότερες της μίας υποψηφιότητες για την προεδρία.

Οσον αφορά τους υποψήφιους προέδρους των οργανώσεων, το 64% είναι νέα πρόσωπα και το 36% είναι οι απερχόμενοι πρόεδροι που ζητούν την επανεκλογή τους.

Αντιστοίχως, ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 50 έτη, ενώ ο νεότερος υποψήφιος είναι 28 ετών και ο γηραιότερος 75 ετών.

Σημαντική αλλαγή χαρακτηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία και την αύξηση της ελάχιστης συμμετοχής κάθε φύλου (εν προκειμένω και των γυναικών) σε όλα τα όργανα του κόμματος, σε 40%, από 30%. Επιπλέον, προβλέφθηκε κλιμακωτή αύξηση του αριθμού των αιρετών μελών στα όργανα διοίκησης, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών.

Οπως αναφέρουν κομματικές πηγές, το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής φαίνεται ότι κερδίζεται, ενώ παράλληλα ανανεώνεται η οργανωμένη βάση του κόμματος σε μέλη και στελέχη. Η Νέα Δημοκρατία, σημειώνουν χαρακτηριστικά, «το κόμμα των μεταρρυθμίσεων και των καινοτομιών, κάνει πράξη την ψηφιακή μετάβαση, πρωτοπορώντας και στις εσωκομματικές εκλογές. Αποτελεί το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που αξιοποιεί τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, διεξάγοντας με άρτιο τρόπο, ασφαλείς και διαφανείς διαδικασίες την ψηφοφορία, τόσο με φυσική παρουσία όσο και ηλεκτρονικά».

Σαράντα επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να τιμά την παράδοσή της ως η μεγάλη λαϊκή παράταξη της χώρας που πρωταγωνιστεί πάντα στα μεγάλα διακυβεύματα, στις μεταρρυθμίσεις και τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, με το βλέμμα στις επόμενες γενιές».

Μεγάλη είναι η προσπάθεια του γραμματέα της Π.Ε. Γιώργου Στεργίου προκειμένου η όλη διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία, ενώ την ευθύνη για την ομαλή εξέλιξή της έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), την οποία αποτελούν η ευρωβουλευτής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ως πρόεδρος, ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης ως αντιπρόεδρος και, ως μέλη, οι Γιάννης Μπρατάκος (γενικός διευθυντής), Θανάσης Νέζης (σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη), Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου (υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων), Βαγγέλης Κορομίντζιος (μέλος Πολιτικής Επιτροπής) και Χριστίνα Αλεξοπούλου (βουλευτής).

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο και το πιο δημοκρατικό κόμμα της χώρας. Εχει ανοιχτές διαδικασίες και τακτικά συνέδρια» δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της κυβερνώσας παράταξης Τάσος Γαϊτάνης. Οι εσωκομματικές εκλογές, σημείωσε, «είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανανεώσουμε τον κομματικό μας μηχανισμό με στελέχη από την κοινωνία. Αυτή η ώσμωση λειτουργεί ευεργετικά για την παράταξη και, κατ’ επέκταση, για τη μελλοντική πορεία της κυβέρνησης».

Πώς θα γίνει η ψηφιακή διαδικασία

Ειδικά όσοι επιλέξουν την ηλεκτρονική διαδικασία ψηφοφορίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ψηφοφόρος λαμβάνει μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (e-mail) δύο ημέρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. Το μήνυμα τον πληροφορεί για την ακριβή ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας. Για κάθε αλλαγή που γίνεται, λαμβάνει και νέο μήνυμα. Στο μήνυμα περιέχεται ένας προσωπικός και απόρρητος σύνδεσμος στον ιστότοπο του συστήματος «Ζευς». Ο ψηφοφόρος, κάνοντας κλικ στο link, θα λάβει τον προσωρινό μοναδικό κωδικό σύνδεσης (OTP) στο κινητό που έχει δηλώσει και, αφού τον καταχωρίσει, η διαδικασία υποβολής της ψήφου ξεκινά, εφόσον βέβαια η ψηφοφορία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Διαφορετικά, ο ψηφοφόρος ενημερώνεται αναλόγως.

Οταν ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής ο ψηφοφόρος προχωρά στην υποβολή του ψηφοδελτίου. Το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο κρυπτογραφείται στον τοπικό υπολογιστή του ψηφοφόρου και στη συνέχεια υποβάλλεται μέσω δικτύου στο σύστημα «Ζευς». Το σύστημα εκδίδει ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου σε μορφή απλού αρχείου κειμένου, την οποία ο ψηφοφόρος οφείλει να φυλάξει, καθώς είναι απαραίτητη για την υποβολή και επεξεργασία τυχόν ενστάσεων.

Οσοι δεν υποβάλουν αίτημα να ψηφίσουν ηλεκτρονικά μπορούν να προσέλθουν την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα που έχουν οριστεί για κάθε Δημοτική Τοπική Οργάνωση και ΔΕΕΠ. Κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ., θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της οικείας αστυνομικής Αρχής (εκδίδεται σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας του ΑΔΤ) ή διαβατήριο (γίνεται δεκτό ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει) ή ελληνική άδεια οδήγησης. Κατά περίπτωση και εφόσον διαπιστωθεί συνεχιζόμενη εισροή ψηφοφόρων, μπορεί να παραταθεί η ώρα λήξης της ψηφοφορίας με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This