Φώφη Γεννηματά: H πρώτη διάγνωση για τον καρκίνο και η γενναία μάχη της (video)

Οι φόβοι της για την κληρονομικότητα του καρκίνου και η ανησυχία της να μην αφήσει μόνα τους τα παιδιά της

Must Read

Ο εφιάλτης του καρκίνου «χτύπησε» την πόρτα της Φώφης Γεννηματά όταν εκείνη ήταν μόλις 43 ετών.

Οι γιατροί διέγνωσαν έναν όγκο στον δεξί μαστό της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία όλα αυτά τα χρόνια ανησυχούσε μήπως βρεθεί αντιμέτωπη με τον καρκίνο, αφού η ίδια είχε χάσει και τους δυο γονείς της σε νεαρή ηλικία. Ο Γεώργιος Γεννηματάς, ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της χώρας, άφησε την τελευταία του σε ηλικία 55 ετών, το 1994, ενώ η σύζυγός του Κάκια, είχε «φύγει» επτά μήνες νωρίτερα, νικημένη κι εκείνη από τον καρκίνο. Από την ίδια ασθένεια προσβλήθηκε και η θεία της, αδελφή της μητέρας της.

Οι φόβοι της Φώφης Γεννηματά για την κληρονομικότητα του καρκίνου επαληθεύτηκαν, ενώ όπως δήλωνε και η ίδια φρόντιζε να εξετάζεται συχνά. Το 2008, ενώ διατελούσε Υπερνομάρχης Αττικής και είχε μόλις φέρει στον κόσμο το μικρότερο παιδί της, την Κατερίνα, διαγνώστηκε πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού.

Άμεσα υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και  στη συνέχεια ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη όπου ακολούθησε ειδική θεραπευτική αγωγή στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ.

Μετά από δύο χρόνια, η Φώφη Γεννηματά έχοντας καταφέρει να πολεμήσει τον καρκίνο και να βγει νικήτρια, μιλούσε με θάρρος και δύναμη ψυχής για το πρόβλημα της υγείας της αλλά και την ανησυχία της για τον αν θα καταφέρει να ζήσει προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των παιδιών της.

«Πρέπει να μιλάμε, να μιλάμε μεταξύ μας για αυτά τα πράγματα. Η σιωπή δεν ωφελεί σε τίποτα. Βρήκα γυναίκες που θέλησαν να μου δώσουν κουράγιο και μοιράστηκαν μαζί μου το πώς ένιωθαν» είχε δηλώσει όταν έκανε γνωστό το πρόβλημα υγείας της.

Μια δυνατή πολιτικός και μητέρα

Σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση, η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει στον Νίκο Χατζηνικολάου τον Φεβρουάριο του 2003 και τονίσει ότι η ασθένεια των γονιών της είχε ενώσει την οικογένεια.

«Δεθήκαμε και οι τέσσερις με όλα αυτά που ζήσαμε. Ήρθαμε πολύ κοντά. Άνοιξαν οι καρδιές μας. Μάθαμε να ζούμε τις στιγμές. Να γλεντάμε. Να κλαίμε χωρίς να ντρεπόμαστε γι’ αυτό. Τους βλέπαμε σε πολύ δύσκολες στιγμές να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Αυτό εμένα με έχει στιγματίσει. Αυτή η όρεξη που είχαν για τη ζωή, αυτή η δύναμη που είχαν να παλέψουν μέχρι την τελευταία στιγμή είναι πράγματα που κρατάω πάντα μέσα μου και δεν το βάζω κάτω». 

Το 2020 η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία ήρθε αντιμέτωπη τελικά με όσα φοβόταν, μίλησε για τις δύσκολες στιγμές στις οποίες ανταπεξήλθε με γενναιότητα στην Ελεονώρα Μελέτη για την εκπομπή «Μεσάνυχτα»:

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό» δήλωσε τότε και εκμυστηρέυτηκε ότι ζούσε για πολλά χρόνια με φόβους:

Με τα παιδιά της

«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό» είχε αναφέρει.

https://www.youtube.com/watch?v=wi06mwTsCCc

Λίγες ώρες μετά την περιοδεία στα Δωδεκάνησα φέτος, η Φώφη Γεννηματά αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου εισήχθη στον Ευαγγελισμό. Ταυτόχρονα έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης η είδηση για την παραίτησή της από την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ: «Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου» το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ακολούθησε η δήλωσή της η οποία προκάλεσε αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ: «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Ταυτόχρονα ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης από όλη τη χώρα ευχόταν περαστικά στην γυναίκα που άφησε το στίγμα της στην πολιτική σκηνή της χώρας, κυρίως για το ήθος και την πολιτική της παιδεία.

Λίγες ημέρες αργότερα, η κατάσταση της υγείας της άρχισε να επιδεινώνεται επικίνδυνα με τους γιατρούς να φοβούνται ότι ο καρκίνος που είχε εντοπιστεί στην κοιλιακή χώρα θα καθιστούσε «μη αναστρέψιμη» την κατάστασή της.

Σήμερα στις 12:04, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η Φώφη Γεννηματά άφησε την τελευταία της πνοή σκορπώντας θλίψη στην οικογένειά της αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη στις 10:00 π.μ. στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Στη συνέχεια, η ταφή της Φώφης Γεννηματά θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε μια από τις σημαντικότερες γυναίκες πολιτικούς της χώρας. Η ίδια διατέλεσε βουλευτής, υπερνομάρχης, υφυπουργός Υγείας, αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Τον Ιούνιο του 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κινήματος, καθώς εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια έδωσε στην παράταξη το όνομα Κίνημα Αλλαγής. Στόχος της ήταν πάντα να τιμήσει το «βαρύ» όνομα του πατέρα της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This