Ο «τυποκτόνος» νόμος πέρασε, εν μέσω σκληρής κριτικής!

Αποκλειστικά και μόνο με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε από τη Βουλή το άρθρο για τα fake news

Must Read

Ταφόπλακα στην ελευθερία της έκφρασης αποτελεί το απαράδεκτο άρθρο για τις ψευδείς ειδήσεις που πέρασε χθες βράδυ από την Ολομέλεια, εν μέσω σκληρής κριτικής από σύσσωμη την αντιπολίτευση, τον νομικό και τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Παρά το αίτημα της ΕΣΗΕΑ για απόσυρση της επίμαχης διάταξης και τα πυρά από την Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών και την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έκανε βήμα πίσω, με τον Κώστα Τσιάρα να επιμένει πως δεν τίθεται θέμα φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης.

Σύμφωνα με το άρθρο που εγκρίθηκε χθες μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους: «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή».

Η πρώτη αλλαγή σε σχέση με την παλαιότερη ρύθμιση είναι η συμπερίληψη των ειδήσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία, ενώ η δεύτερη έγκειται στο γεγονός ότι η τιμωρία δεν θα επέρχεται μόνο αν υπάρχει το αποτέλεσμα του φόβου, αλλά αρκεί η υπόνοια και μόνο ότι κάποιος δύναται να προκαλέσει φόβο ή ανησυχία ώστε αυτός να διωχθεί.

Κατά τα λοιπά, με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια αυστηροποιείται το ποινικό πλαίσιο με αύξηση των προβλεπόμενων ποινών, εισαγωγή επιβαρυντικών περιστάσεων και διεύρυνση του αξιοποίνου. Μάλιστα, δεν υφίσταται πλέον η διαζευκτικότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης για βαριά εγκληματικότητα, όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, θανατηφόρος ληστεία, επομένως η προβλεπόμενη ποινή θα είναι πλέον μόνο η ισόβια κάθειρξη.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών είναι και η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ με τροπολογία Τσιάρα μετατράπηκε σε κακούργημα η παρασκευή και κατοχή μολότοφ.

Απορρίφθηκε η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τη γυναικοκτονία

Ο υπουργός απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση στην ελληνική νομοθεσία της γυναικοκτονίας, εξαγγέλλοντας εκ νέου τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενδοοικογενειακή βία, ενώ κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία καθιερώνεται αξιόποινο για την παραβίαση απαγόρευσης προσέγγισης, λέγοντας πως η διάταξη αφορά την ενδοοικογενειακή βία.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κώστας Τσιάρας δεν αναφέρθηκε καθόλου στην τροπολογία για τις αποσπάσεις δικαστικών, παρά τα πυρά από την αντιπολίτευση και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής του μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, καθώς καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. δήλωσε «παρών». Μάλιστα, κατά την ψηφοφορία προκλήθηκε αλαλούμ με την ψήφο του ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς αρχικώς καταχωρίστηκε ως «ναι» επί της αρχής. Κι αυτό διότι ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Μουλκιώτης πάτησε εκ παραδρομής «ναι», διορθώνοντας βεβαίως στη συνέχεια την ψήφο του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This