Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τους «σωτήρες» των Τούρκων

Με πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ και με αφορμή την επενδυτική συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων μεταξύ ΗΑΕ και Άγκυρας

Must Read

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη γνωστοποίηση του επενδυτικού «σωσίβιου» των 10 δισ. δολαρίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Δένδιας είχε το Σάββατο εκτενή συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής που αφορούν τις δύο χώρες, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter. Η πρωτοβουλία του κ. Δένδια να επικοινωνήσει με τον ομόλογό του έχει άμεση σχέση με την ανακοινωθείσα απόφαση των Εμιράτων να επενδύσουν άμεσα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία, με το σχετικό κονδύλι να είναι ήδη διαθέσιμο (η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, την περασμένη Τετάρτη, του διαδόχου του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).

Έκπληξη για την Αθήνα

Η συμφωνία των 10 δισ. Τουρκίας – ΗΑΕ ήταν μία έκπληξη για την Αθήνα, πρώτον, γιατί οι δύο χώρες δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις και, δεύτερον, γιατί η Ελλάδα και τα ΗΑΕ υπέγραψαν ακριβώς πριν από έναν χρόνο (Νοέμβριος 2020) συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, στην οποία περιλαμβάνεται ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος (Τουρκία).

Όπως αναφέρεται σε αυτή, τα δύο μέρη δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This