Νίκος Δένδιας: Θωρακίζουμε την Ελλάδα με ισχυρές συμμαχίες

Με αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα, ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε με άρθρο του το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας

Must Read

Το πλαίσιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μέσα από τις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στο διεθνές περιβάλλον, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με άρθρο του στο αφιέρωμα «World Review» του Euro2day.gr και των «New York Times».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν, με τις ΗΠΑ να μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους από την Ευρώπη στον Ινδο-Ειρηνικό, με νέους παγκόσμιους παίκτες, όπως η Κίνα και η Ινδία, να κάνουν την εμφάνισή τους στη Μεσόγειο και με τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές στη Μέση Ανατολή να εξαφανίζονται: «Από την άλλη πλευρά, τόσο η χώρα μας όσο και το σύνολο των χωρών της περιοχής μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις από μια αναθεωρητική Τουρκία. Μια χώρα που μας απειλεί με πόλεμο, που αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που αποσταθεροποιεί τις γειτονικές χώρες μέσω άμεσων και έμμεσων παρεμβάσεων και που, σε καθημερινή σχεδόν βάση, χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική. Η πολιτική της Ελλάδας προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα με σταθερό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας αποκτά λόγο και ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και στις διμερείς αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: «Θωρακίζουμε τη χώρα μέσω διμερών αμυντικών συμφωνιών, τόσο με παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, όσο και με νέους εταίρους, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο περιέχει και αμυντική διάσταση. Οι συμφωνίες αυτές δημιουργούν ένα αδιάτρητο δίχτυ κατανόησης για το πλαίσιο των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Επίσης, ενδυναμώνουν την ευρωπαϊκή άμυνα και τον διατλαντικό δεσμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο έλεγχος των εξοπλισμών, τo Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, το Αφγανιστάν, το Σαχέλ, τα δυτικά Βαλκάνια και η κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This