17/1/2022

Στη Χαριλάου Τρικούπη ζυμώνονται συμμαχίες εν όψει της… τελικής αναμέτρησης!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Τα στρατηγεία των υποψηφίων αναλύουν το ηχηρό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους

Το πρωί της Δευτέρας στη Χαριλάου Τρικούπη βρήκε τα στρατηγεία των υποψηφίων να αναλύουν το ηχηρό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους μέχρι τις επαναληπτικές κάλπες της προσεχούς Κυριακής.

  • Από τον
    Γιώργο Χατζηδημητρίου

Στον απόηχο της μαζικής συμμετοχής, ωστόσο, υπάρχουν κάποια γεγονότα τα οποία προδήλως υπερτιμήθηκαν. Ισως επειδή αντανακλούν την προβολή των επιθυμιών ενός τμήματος του συστήματος που βιάζεται να ανακοινώσει την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Στις κάλπες της περασμένης Κυριακής προσήλθαν περίπου 60.000 περισσότεροι μέλη ή «φίλοι» του ΚΙΝ.ΑΛ. από τις αντίστοιχες του 2017, όταν καταμετρήθηκαν 211.000 ψηφοφόροι.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2019 το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε από 457.623 πολίτες, η αποχή -και ειδικά στο λεκανοπέδιο, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία- είναι μεγάλη. Τέτοιου είδους τεκτονικές μετατοπίσεις απαιτούν χρόνο και βαθιές ανατροπές και, στην περίπτωση που το ΚΙΝ.ΑΛ. επιβεβαιώσει αυτήν την προσδοκία, βρίσκεται ακόμα στην αρχή μιας μακράς πορείας.

Παρ’ όλα αυτά θεωρείται στην πολιτική αγορά ενθαρρυντικό ότι άνθρωποι κάποιας ηλικίας στη μεγάλη τους πλειοψηφία, παρά τους κινδύνους της πανδημίας, στήθηκαν στην ουρά υπομονετικά επί ώρες προκειμένου να δώσουν το «παρών». Πολλοί συγκινήθηκαν από τον άδικο θάνατο της Φώφης Γεννηματά κι άλλοι τόσοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από την επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, που ανακίνησε κάποιον έστω ξεθωριασμένο παραταξιακό πατριωτισμό, καίγοντας τις αρχηγικές προσδοκίες του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είχε αρχίσει μια μονήρη και ξέφρενη προεκλογική μάχη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αβέβαιο πόσοι οπαδοί θα ξαναστηθούν στην ουρά την Κυριακή

Εικάζουν πολλοί, κυρίως αναλυτές και δημοσιολογούντες, ότι τα φώτα τώρα στρέφονται στις συνεργασίες που θα επιδιώξουν οι δύο μονομάχοι, λησμονώντας ότι η πολιτική αριθμητική δεν παράγει ευθύγραμμα και απλοϊκά αθροίσματα μεγεθών. Ούτε και οι περισσότεροι αποτυχόντες υποψήφιοι, άλλωστε, δείχνουν τέτοια διάθεση. Οι πολίτες δεν είναι πρόβατα ατομικής ιδιοκτησίας ώστε να τους περιφέρει υποτιμητικά ο «ηγέτης» υπαγορεύοντας πολιτικές συμπεριφορές. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν είναι βέβαιο πόσοι οπαδοί θα ξαναστηθούν στην ουρά την άλλη Κυριακή.

Το δήλωσε χθες πρώτος ο Χάρης Καστανίδης, λέγοντας θεσμικά (και παγερά): «Εύχομαι καλή τύχη στους συνυποψηφίους μου που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Ελπίζω στην καλή συνέχεια της παράταξης». Ανάλογη στάση τηρεί και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δεν καίγεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του και, όπως σχολιάζουν συνεργάτες του, θα φανερώσει τις προθέσεις του, αποφεύγοντας όμως τις υποδείξεις, προς το τέλος της εβδομάδας.

Οσο για τον Παύλο Χρηστίδη, όλες οι πληροφορίες προεξοφλούν ότι θα σταθεί παρά τω Ανδρουλάκη, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό μερτικό στη λεία της επόμενης μέρας. Απομένει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τον εκλεκτό του και ενώ παρασκηνιακώς καταγράφονται κάποιες κινήσεις για να κλειστεί μια επωφελής συμφωνία.

Μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας που επιχείρησε ο Γ. Παπανδρέου τα ξημερώματα της Δευτέρας, πάντως, φαίνεται ότι ναυάγησε πριν την ώρα της. Είναι, βέβαιο, λένε οι γνωρίζοντες ότι ο Αν. Λοβέρδος θα παζαρέψει σκληρά την πολιτική του μοίρα με τον Ν. Ανδρουλάκη, εκλεκτό του σημιτικού κύκλου στον οποίο πολιτογραφούνται αμφότεροι.

Στο στρατόπεδο του Γ. Παπανδρέου επικρατεί ανησυχητική παγωμάρα. Φαίνεται πως δεν ήταν προετοιμασμένοι για το εύρος μιας τόσο ηχηρής αποδοκιμασίας. Αν εξαιρεθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου τα πήγε πολύ καλά και πρώτευσε, και περιπτώσεις όπως του Δήμου της Αθήνας, σε όλη την υπόλοιπη χώρα και ειδικά στην Κρήτη, όπου υπέστη πανωλεθρία, είδε την πλάτη του Ν. Ανδρουλάκη. Κηρύσσει τώρα αγώνα για να διασωθούν «οι αξίες και η προοδευτική ταυτότητα της παράταξης», που κατά τον ίδιο κινδυνεύει στα χέρια του αντιπάλου του να γείρει κεντροδεξιά.

Σχέδια επί χάρτου από ΝΔ, «χειραγωγημένες οι μετρήσεις» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται Πειραιώς και Κουμουνδούρου εν όψει των επαναληπτικών εκλογών που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν τα δύο πλέον σενάρια εργασίας που απέμειναν, μετά το ναυάγιο της υποψηφιότητας Λοβέρδου, αποφεύγοντας επιμελώς να πάρουν θέση δημοσίως για «το πρόσωπο της επόμενης μέρας».

Είναι αλήθεια ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, πιστός στις οικείες παραδόσεις, διατηρεί μια «αντιδεξιά ατζέντα», η οποία θα μπορούσε ευκολότερα, παρά τις μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά την ηγεσία του, να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου. Αφετέρου η θεματολογία του για την πράσινη ανάπτυξη και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι ίδια με αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτός μπορεί να την εκφράζει πιο αυθεντικά.

Ο αντίπαλός του Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τους πολιτικούς του φίλους, είναι πολιτικά αχαρτογράφητος, αφού παραμένοντας αθέατος στις Βρυξέλλες περνούσε «στεγνός» κάτω από τα ραντάρ της «αιματηρής επικαιρότητας», είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ γρίφος. Θεωρούν, όμως, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δυνητικά μπορεί να αλιεύσει ψήφους από τον κεντρώο χώρο, στον οποίο το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα έχει καθυστερήσει απελπιστικά, κάνοντας τους πολίτες αυτής της πολιτικής καταγωγής να νιώθουν ανεπιθύμητοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που ανέδειξε χθες ήταν η -για μία ακόμα φορά- παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων, η οποία τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει είτε ότι οι εταιρίες του κλάδου χρησιμοποιούν ξεπερασμένα μεθοδολογικά εργαλεία είτε ότι οι μετρήσεις τους είναι προϊόντα… μαγειρείου. «Τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ένα φαινόμενο που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας: ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη», σχολίασε αιχμηρά η Κουμουνδούρου, υπονοώντας ευθέως ότι και τα δημοσκοπικά ευρήματα που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ καθηλωμένο στις μετρήσεις προδίδουν άνωθεν χειραγώγηση.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα και πιθανές μελλοντικές συνεργασίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε: «Το ποιος θα εκλεγεί στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι εσωτερικό του ζήτημα. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε ως σχολιαστής. Στο τέλος της τετραετίας κάθε πολιτική δύναμη θα έχει τη δυνατότητα να έχει καταθέσει τις προτάσεις της και εμείς το έργο μας. Η κοινωνία θα διαμορφώσει τις συνθήκες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα στην επόμενη περίοδο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο από τον θάνατο του Αλέκου Φασιανού

Η είδηση του θανάτου του μεγάλου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού σκόρπισε θλίψη στον χώρο της...

EastMed: Το State Department προσπαθεί να μαζέψει τις δηλώσεις του τουρκοφίλου Χόκστιν

Τις ανθελληνικές δηλώσεις του κορυφαίου συμβούλου της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άμος Χόκστιν προσπαθεί τώρα να...

Τεμενάδες του καθηγητή Ιωακειμίδη στην Άγκυρα: «Σπαταλάμε τζάμπα πόρους … Η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη»

Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, πρώην πρεσβευτής σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του...

Με κορωνοϊό η Έφη Αχτσιόγλου – Είχε νοσήσει και ο γιος της

Θετική στον κορωνοϊό διαγνώστηκε η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ανακοίνωσε η ίδια με ανάρτησή της...

Ανδρέας Τσούνης: «Βράζει η κοινωνία από φαινόμενα κακοποίησης γυναικών, περιμένω ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ»

Μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε ο Ανδρέας Τσούνης, σύζυγος της...

Δεν πάμε καλά! Διάκριση για τον δήμαρχο των φιάσκων

Ο δήμαρχος του «Μεγάλου Περιπάτου», που απεδείχθη φιάσκο και μεγάλη σπατάλη, ο δήμαρχος των 215.000...

Ο Γιώργος Κύρτσος δείχνει Μαξίμου πίσω από τις διώξεις των δημοσιογράφων!

Με μία ανάρτηση του που ήδη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος,...

Πρωτοφανής ισχυρισμός Ροζάκη για εθνική υποχώρηση έναντι της Τουρκίας – το ΥΠΕΞ οφείλει να διαψεύσει

Είναι δυνατόν να συζητάμε εν κρυπτώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία; Ο υπουργός εξωτερικών...

«Γελούσαν και τα αυτιά» του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη βράβευσή του στην Τουρκία

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε βραβείο στην Τουρκία από αυτόν που θεωρεί ότι...

Ξανά στα «μαχαίρια» Πολάκης-ΝΔ

Για μια ακόμη φορά Παύλος Πολάκης και Νέα Δημοκρατία «συγκρούονται», αυτή τη φορά όχι...

Τα 16 κραυγαλέα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι μύθοι και οι ανακρίβειες για τις ΜΕΘ, το άνοιγμα των σχολείων, τα μονοκλωνικά, τα εμβόλια, η ακρίβεια και οι «Πρέσπες»

Θερμομέτρησαν τον Μητσοτάκη στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων – Τους άλλους… 50 που ήταν μαζί του;

Ο Πρωθυπουργός πήγε το πρωί να επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, το οποίο λειτουργεί...

Στόχος του Μητσοτάκη να κλείσουν τα στόματα

Ανατιμήσεις έως 136%. Πληθωρισμός 5,1%. Ανεργία νέων, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. H χώρα, πρωταθλήτρια...

Ενόχλησε τους γείτονες και ο Εθνικός μας Ύμνος!

Συνεχίζουν να στάζουν δηλητήριο και να φανατίζουν το κοινό τους κατά της Ελλάδας τα...

Τα συλλυπητήρια Μητσοτάκη στην Κατερίνα Μονογυιού για την τραγωδία με τον αδερφό της

Δύσκολες ώρες ζει η οικογένεια της βουλευτού Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού, μετά την τραγωδία που...

Εκτός από… πίστα, μας άλλαξε και τα φώτα!

«Βλέπει ο άλλος μια σημαντική αύξηση. Θέλω να καταλαβαίνει με το που βλέπει τον...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Οργή στο διαδίκτυο από ανάρτηση της Σίσσυς Χρηστίδου για τον βιασμό στην Θεσσαλονίκη

Οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter έχει προκαλέσει η ανάρτηση της...

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Προ των πυλών νέο «κύμα» ψύχους με πολικές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια!

Προ των πυλών βρίσκεται νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο...

Χαμός στο διαδίκτυο με ποιηματάκι που εμπνεύστηκε ο Δάντης κατά του πρωθυπουργού

«Έκρηξη» στο ελληνικό Twitter προκάλεσε η ποιητική αφιέρωση με...

Βιασμός στην Θεσσαλονίκη: Νέα ανάρτηση προκαλεί σάλο

Φαίνεται ότι ο βιασμός της άτυχης κοπέλας στην Θεσσαλονίκη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ