Μητσοτάκης στην Handelsblatt: «Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους»

Με το δημόσιο χρέος να ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ, τι ακριβώς εννοεί ο Πρωθυπουργός;

Must Read

Ακριβώς ότι ήθελαν να ακούσουν οι Γερμανοί είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ενώ δεν παρέλειψε για  μια ακόμη φορά «να ευλογήσει τα γένια του» για το πόσο καλά τα πάει η Ελλάδα υπό την διακυβέρνησή του ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους…

Με αφορμή τις πρόσφατες, θετικές για τη χώρα μας, δηλώσεις του νέου Γερμανού ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ, ο Πρωθυπουργός σχολίασε: «Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι το Βερολίνο παρακολούθησε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Συγυρίσαμε τα οικονομικά μας και εφαρμόσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους. Χαίρομαι που ο κ. Λίντνερ το αναγνωρίζει. Είναι σημαντικό για το διάλογο σχετικά με την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σε ότι αφορά το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, ο κ.Μητσοτάκης αυτοαποθεώθηκε λέγοντας ότι είναι ο πρώτος που έκανε πρόταση να αλλάξουν οι κανόνες: «Οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια (σ.σ. ποιος ορίζει το αναίτια; ) με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε».

Ερωτώμενος για το θέμα της Τουρκίας αρκέστηκε σε τυπική αναφορά, ενώ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν θα επιθυμούσε μεγαλύτερη στήριξη από τη Γερμανία, λέγοντας απλά ότι θέλουμε την υποστήριξη του Βερολίνου.

«Η Άγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται. Από το 1995 μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή … Νομίζω ότι η καγκελάριος Μέρκελ κατέβαλλε ειλικρινείς προσπάθειες διαμεσολάβησης. Θέλουμε όμως την υποστήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι μια αμέτοχη, ουδέτερη, τρίτη χώρα. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια».

Για την οικονομική κρίση της Τουρκίας, αλλά και το μήνυμα που στέλνει στον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση δεν μας ικανοποιεί, αφού ενδέχεται (σ.σ. ενδέχεται; ) να αποσταθεροποιήσει την περιοχή … Στις μεταξύ μας σχέσεις ποντάρουμε στην λογική (σ.σ. μόνο εμείς…). Δεν είμαστε εκείνοι που αναπολούμε περασμένα μεγαλεία. Ελάτε να αντικρίσουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This