Η πολιτική σκηνή θρηνεί για τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια

Αμέτρητα τα συλλυπητήρια μηνύματα από τους ανθρώπους που συνυπήρξαν στην πολιτική σκηνή με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Must Read

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί σε ηλικία 92 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Τα συλλυπητήρια μηνύματα είναι αμέτρητα από τους ανθρώπους που συνυπήρξαν στην πολιτική σκηνή με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Αντώνης Σαμαράς: «Προΐστατο σε κρισιμότατες στιγμές για την Ελλάδα»

Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει:

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής για τα ιδεώδη του και ταυτόχρονα ένας λαμπρός και καλλιεργημένος άνθρωπος. Υπηρέτησε με προσήλωση και μετριοπάθεια την πατρίδα, την παράταξή του, τον τόπο καταγωγής του μα προπάντων τους θεσμούς της χώρας. Το εθνικό συμφέρον υπήρξε γνώμονας της πολιτικής του διαδρομής. Σε κρισιμότατες στιγμές για την Ελλάδα είχαμε την τύχη να προΐσταται της Πολιτείας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για τον τόπο. Ήταν ένας άψογος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με αποφασιστικό και συνάμα διακριτικό ρόλο σε γεγονότα που έμελλε να ήταν καθοριστικά. Ο Κάρολος Παπούλιας πέρασε στην Ιστορία όπως έζησε: με σεμνότητα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η Πατρίδα θα τον θυμάται και θα τον τιμά δικαίως»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έγραψε στο twitter:

«Είχα την Τιμή να υπηρετήσω σε δύο Κυβερνήσεις την εποχή που ΠτΔ ήταν ο αείμνηστος πλέον Κάρολος Παπούλιας. Έχουμε συλλογικό χρέος και σε αυτόν για το ότι είμαστε ακόμη στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Η Πατρίδα θα τον θυμάται και θα τον Τιμά και Δικαίως!».

Αλέξης Τσίπρας: «Βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης, ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου»

Στο μήνυμά του για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:

«Βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης, ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Η αφοσίωσή του στην πατρίδα, το λαό, την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθορίζει τη ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και τον αγώνα κατά της Χούντας, μέχρι την ανάδειξή του στο ύπατο θεσμικό αξίωμα της χώρας. Τίμησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ήθος, τον ανθρωπισμό, την προσήλωση στο διάλογο και τους θεσμούς, και το σεμνό ενωτικό του παράδειγμα. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό».

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ο Παπούλιας συνιστά σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας»

Αλλά και ο Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην προέδρου.

«Ο Κάρολος Παπούλιας θα μείνει για πάντα στη μνήμη των Ελλήνων ως σύμβολο της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας. Τίμησε με το ήθος του όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε. Αιωνία του η μνήμη!», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος σε tweet του.

Κώστας Σημίτης: «Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε φίλος κι ένας αφοσιωμένος αγωνιστής»

Με μια λιτή και συνάμα μεστή δήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σχολίασε το θάνατο του Κάρολου Παπούλια.

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε φίλος κι ένας αφοσιωμένος αγωνιστής ήδη απ΄τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και του αντι-δικτατορικού αγώνα. Υπηρετήσαμε μαζί στο ΠΑΣΟΚ απ΄την ίδρυσή του και μετά. Ήταν πάντα ένας άνθρωπος με σταθερές απόψεις και μετριοπαθή εκφορά του λόγου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε ο Κώστας Σημίτης.

Κώστας Καραμανλής: «Αποχαιρετούμε τον ευπατρίδη πολιτικό που υπηρέτησε με αίσθημα ευθύνης τη χώρα και τίμησε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα»

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια. Τον ευπατρίδη πολιτικό που υπηρέτησε με αίσθημα ευθύνης τη χώρα και τίμησε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, με τη σωφροσύνη και τη μετριοπάθεια που χαρακτήρισαν άλλωστε ολόκληρη τη πορεία του στο δημόσιο βίο. Προσωπικά θα κρατήσω στη μνήμη μου τις μακρές συζητήσεις μας, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία του στην πολυαγαπημένη του γη της Ηπείρου. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου», αναφέρει σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια.

Γιώργος Κουμουτσάκος: «Κόσμησε με την παρουσία του την πολιτική ζωή της Ελλάδας»

Με θερμά λόγια για τον Έλληνα πολιτικό μίλησε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Υπήρξε έντιμος, αξιοπρεπής και πατριώτης. Κόσμησε με την παρουσία του την πολιτική ζωή της Ελλάδας. Συλληπητήρια στην οικογένειά του, τους φίλους του και όλους εκείνους που αγάπησε και τον αγάπησαν» έγραψε.

Κώστας Ζαχαριάδης: «Έντιμος, σεμνός, ιδεολόγος, αγωνιστής»

Για τον «ιδεολόγο και αγωνιστή» Κάρολο Παπούλια μίλησε μέσω twitter και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

«Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Υπηρέτησε την Πατρίδα από σημαντικές θέσεις στην μακρά πολιτική του διαδρομή. Έντιμος, σεμνός, ιδεολόγος, αγωνιστής. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συνοδοιπόρους του στην πολιτική» ήταν η ανάρτησή του.

Γ. Παπανδρέου: «Ο Κάρολος Παπούλιας με τη συνολική του δράση έδωσε παράδειγμα αφοσίωσης στις αρχές του και τα ιδανικά του»

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας συνεπής δημοκράτης, με έντονη αντιδικτατορική δράση», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για τον Κάρολο Παπούλια, τον οποίο αποκαλεί «αγωνιστή της Δημοκρατίας και στενό οικογενειακό φίλο που εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στο ΠΑΣΟΚ». 

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι υπηρέτησε σε πολλές δημόσιες θέσεις, με κορυφαία αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και πάντα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και με σημαντικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επισημαίνει ακόμη τη συνεισφορά του Κάρολου Παπούλια, που ως μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου «εργάστηκε για την προώθηση της Πρωτοβουλίας των Έξι για την αποπυρηνικοποίηση, με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αλφονσίν, Ντε λα Μαντρίτ, Νυερέρε, Πάλμε, και Γκάντι. Αγωνίστηκε για την εμπέδωση της ειρήνης στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής – με ισχυρή πάντα θέση για τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού, των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου, αλλά και για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία».

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πώς ο εκλιπών πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με τη συνολική του δράση, έδωσε παράδειγμα αφοσίωσης στις αρχές του και τα ιδανικά του, ενώ με γενναιότητα και καρτερικότητα αντιμετώπισε κάθε δυσκολία, ακόμη και όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ακραίες αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, όπως στις εκδηλώσεις για την Επέτειο του ΟΧΙ στη Θεσσαλονίκη το 2011».

Εξαίρει την αγάπη του για την Ήπειρο και τα Γιάννενα που την έδειχνε με κάθε ευκαιρία και με έντονο και ιδιαίτερο τρόπο. Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «ο Κάρολος Παπούλιας, φεύγει έχοντας διαγράψει μια μεγάλη πορεία προσφοράς στον τόπο και αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη αγώνων για τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη συνεργασία και την αξιοπρέπεια των λαών».

Γιάννης Βαρβιτσιώτης: «Με θλίψη αποχαιρετώ τον προσωπικό φίλο και συνομιλητή μου»

«Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετώ σήμερα τον Κάρολο Παπούλια. Τον δημοκράτη πολιτικό που η μετριοπάθεια και η σύνεση του λόγου του απεδείκνυαν διαρκώς την ένταση με την οποία αφοσιώθηκε στο καλό της Πατρίδας. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που, σε περιόδους λαϊκισμού και καλλιεργούμενου διχασμού, διαχειρίστηκε με πραότητα και σύνεση τις δημαγωγικές προκλήσεις της εποχής, προς όφελος του ρεαλισμού και της αλήθειας. Τον δημόσιο άνδρα που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του, όχι μόνο την δεκαετή εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας, αλλά και την διαρκή αναγνώριση του ιστορικού του μέλλοντος. Τον προσωπικό φίλο και συνομιλητή με τον οποίο επιτυγχάναμε πάντα να υποβαθμίζουμε την πόλωση και τις διαφωνίες και να αναδεικνύουμε τα σημεία εκείνα της Εθνικής Συνεννόησης, που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας. Στη σύζυγό του και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Νίκος Αναστασιάδης: «Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας σταθερός φίλος της Κύπρου και υποστηρικτής των δικαίων της»

Αλλά και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την θλίψη του.

«Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε ένας σταθερός φίλος της Κύπρου και υποστηρικτής των δικαίων της. Μας θλίβει όλους η είδηση του θανάτου του. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του» έγραψε.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Δένδια

«Ο Κάρολος Παπούλιας, o οποίος με τιμούσε με τη φιλία του, υπηρέτησε με ευπρέπεια και πνεύμα ομοψυχίας τον δημόσιο βίο από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και τα εθνικά συμφέροντα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Nίκος Ανδρουλάκης

«Με θλίψη και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούμε τον πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο Κάρολος Παπούλιας συνέδεσε τη ζωή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια», αναφέρει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης για τον Κάρολο Παπούλια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι κάθε σταθμός της πολιτικής του διαδρομής υπήρξε ξεχωριστός. «Συμμετείχε στην Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπουργικής του θητείας ταυτίστηκε με τη διορατική, πατριωτική και εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας με μετριοπάθεια και σύνεση. Παρέμεινε μέχρι τέλους ένας οραματιστής της ειρήνης και του ανθρωπισμού, ένας ακούραστος υπερασπιστής της Δημοκρατίας. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του» συμπλήρωσε.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε στην κατοχή του τα χαρτοφυλάκια πολλών υπουργείων, όπως των Εξωτερικών. Παράλληλα, υπήρξε υπουργός ή υφυπουργός σε όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου

Το μήνυμα του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για την απώλεια του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας:

«Ο Κάρολος Παπούλιας, Ευπατρίδης Πολιτικός με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές, υπηρέτησε πολλαπλώς τον δημόσιο βίο της χώρας, ιδίως δε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον και ανεπίληπτο ήθος. Αιωνία η Μνήμη του».

Η διαδρομή του Κάρολου Παπούλια

Γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).

Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: “Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht” («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, με αποτέλεσμα να γίνει ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.

Σε μία κρίσιμη για το έθνος στιγμή έκανε συγκεκριμένες κινήσεις που προστάτευσαν την ελληνική εθνική κυριαρχία και οδήγησαν την Τουρκία σε υποχώρηση, χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This