Το σενάριο «βόμβα» για τα τουρκικά ΜΜΕ: Συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας-Ισραήλ στο φυσικό αέριο

Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση...;

Must Read

Για σενάρια συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας μιλούν τόσο η εφημερίδα Hürriyet στη διαδικτυακή της έκδοση, όσο και η Milliyet, σε ένα ενδεχόμενο βέβαια που τα προβλήματά του είχε αναδείξει προ ημερών το newsbreak.gr σε άρθρο της Κύρας Αδάμ με τίτλο: «Η ‘συμμαχία’ στην ενέργεια οδηγεί σε αναγνώριση της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’».

Σύμφωνα με έναν από τους πιο έγκυρους Τούρκους αρθρογράφους της Hurriyet, η επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην, τάχα απομονωμένη, Τουρκία ήταν για ενεργειακά ζητήματα, καθώς η Γερμανία αναζητά εναγωνίως λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη, ο δημοσιογράφος αναρωτιέται αν είναι καιρός η συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας-Ισραήλ, να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Με τη σειρά της η Milliyet, η οποία μέσω του αρθρογράφου Didem Özel Tümer επικαλείται ειδικούς στην ενέργεια, γράφει ότι το ισραηλινό φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στον αγωγό TANAP, ο οποίος περνάει από την Τουρκία και από εκεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ή μέσω Βουλγαρίας και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει εντός τετραετίας.

Ο αγωγός ΤΑΝΑΡ μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω Γεωργίας και Τουρκίας φτάνει στα ελληνικά σύνορα. Τούρκοι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει έτοιμος φάκελος για το φυσικό αέριο που μπορεί να μεταφερθεί από τα υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ, Λεβιάθαν και Ταμάρ. Το αέριο μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία με νέο αγωγό μήκους 500-550 χιλιομέτρων που θα τοποθετηθεί στη Μερσίνα/Ισκεντερούν από τη θάλασσα και ότι το αέριο που μεταφέρεται στο Εσκισεχίρ, με αντίστροφη ροή μπορεί να συνδεθεί με τη γραμμή TANAP.

Πάντως, το ένα σενάριο που κυκλοφορεί στα τουρκικά ΜΜΕ (αλλά και σε κάποια ελληνικά), είναι για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία, αλλά αυτό θα έπρεπε να περάσει από την ακόμα απροσδιόριστη Λιβανοσυριακή ΑΟΖ ή την Κύπρο.

Το άλλο σενάριο είναι το φυσικό αέριο να ξεκινά από το Ισραήλ, να ταξιδεύει στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα και από εκεί να διοχετεύεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, αυτό της συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, αλλά εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, ένα βασικό είναι η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This