Η «συμμαχία» στην ενέργεια οδηγεί σε αναγνώριση της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Έμειναν αναπάντητες οι παρατηρήσεις Ερντογάν ότι «υπάρχει πρόοδος στα θέματα Θράκης - Αιγαίου - Μεσογείου» 

Must Read

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν χθες εύκολα στην Κωνσταντινούπολη ότι η συνεργασία στον οικονομικό τομέα είναι αυτή που θα επιφέρει τη βελτίωση στις διμερείς σχέσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο να μην κάνει βήμα πίσω από τις επεκτατικές θέσεις του στα ελληνοτουρκικά και τον Έλληνα πρωθυπουργό να εμφανίζεται ανακουφισμένος ότι η Άγκυρα θα του επιφυλάξει ένα «ήσυχο καλοκαίρι».

Η καλά μελετημένη και σχεδιασμένη «ευφορία» στις συνομιλίες των δύο ανδρών βασίζεται στην κοινή διαπίστωση ότι η διμερής οικονομική συνεργασία μπορεί να αποβεί επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε -και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε– ότι «το θέμα (σ.σ.: της οικονομικής συνεργασίας) είναι το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και πρέπει να ωφεληθούμε και οι δύο από αυτό», ενώ φαίνεται ότι έμειναν αναπάντητες από ελληνικής πλευράς οι παρατηρήσεις Ερντογάν ότι «υπάρχει πρόοδος στα θέματα Θράκης – Αιγαίου – Μεσογείου», αλλά και ότι «πρέπει να συνεργαστούμε στα θέματα της τρομοκρατίας και στο Μεταναστευτικό».

Το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και κυρίως η όδευσή του προς την Ευρώπη είναι η αναγκαστική «συγκολλητική ουσία» για την ενεργειακή οικονομική συνεργασία Μητσοτάκη – Ερντογάν και αυτό θα είναι το μεγάλο επόμενο θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές, Ελλάδα – Τουρκία – Ισραήλ και τούτο διότι:

  • Στην περίπτωση που το ισραηλινό φυσικό αέριο περάσει από το τουρκικό έδαφος αναγκαστικώς θα φτάσει σε Ελλάδα – Αλεξανδρούπολη, για να περάσει στην Ευρώπη.
  • Στην περίπτωση που συμφωνηθεί το αέριο να οδεύσει προς την Ευρώπη με υποθαλάσσιο αγωγό, θα φτάσει στην Κρήτη και από εκεί θα περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στην περίπτωση που εγκριθεί η υποθαλάσσια όδευση του αγωγού ισραηλινού φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Κρήτη, είναι εμφανές ότι η Τουρκία θα δεχτεί και θα επιτρέψει την υποθαλάσσια όδευση του αγωγού μόνον όταν πληρώνεται αδρά, δεδομένου ότι αναγκαστικώς θα περνά από την τουρκική ΑΟΖ νότια και ανατολικά Ρόδου (28ο μεσημβρινός) και μετά την τουρκολιβυκή ΑΟΖ μέχρι τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Με μια τέτοια συμφωνία η Ελλάδα αυτομάτως αναγνωρίζει την παράνομη τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα» στη Μεσόγειο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Τουρκία στο φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η αντιπρόεδρος της Κνέσετ δήλωσε χθες ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ακόμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι σε πρόσφατη συνομιλία τους ο Βλαντιμίρ Πούτιν «συμβούλευσε» τον Ερντογάν να προτιμήσει τη λύση όδευσης του αγωγού ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας και όχι μέσω ανατολικής Μεσογείου.

Και στις δύο περιπτώσεις, είτε ο αγωγός φτάσει στην Αλεξανδρούπολη μέσω Τουρκίας είτε φτάσει στην Κρήτη μέσω τουρκικής ΑΟΖ, η Ευρώπη θα είναι εξαρτώμενη ενεργειακά από την Τουρκία, που θα κρατά τα κλειδιά της στρόφιγγας των αγωγών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες σκοπίμως δεν αναφέρθηκαν χθες στις ελληνοτουρκικές διαφορές και στις εντάσεις που δημιουργούν καθημερινώς οι επιθετικές επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος σκοπίμως αναφέρθηκε «σε πρόοδο» που έχει συντελεστεί σε Θράκη – Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, η Άγκυρα όχι μόνον δεν έχει κάνει χιλιοστό πίσω από τις επιθετικές επεκτατικές ενέργειές της σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και τις επεκτείνει σε ευρύτερες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Ερντογάν εννοεί «ως πρόοδο» στα Ελληνοτουρκικά ελληνικές παραχωρήσεις που αναμένει να γίνουν, όπως π.χ. η αναγνώριση της «Γαλάζιας Πατρίδας», στο πλαίσιο της ενεργειακής οικονομικής συνεργασίας.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως και το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε συνεργασία στον τομέα της τρομοκρατίας όταν το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για εκπαίδευση τρομοκρατών σε ελληνικό έδαφος, π.χ. στο Λαύριο.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This