Φορείς κατά Χατζηδάκη – Ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε κυβερνητικό όργανο

Στο στόχαστρο η εκκαθάριση του μητρώου ανέργων και η διακοπή του επιδόματος ανεργίας

Must Read

Πυρ ομαδόν δέχεται η κυβέρνηση από τους κοινωνικούς φορείς και την αντιπολίτευση για το νέο νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για τον ΟΑΕΔ και την κατάρτιση. Αιχμή του δόρατος της κριτικής αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις για την εκκαθάριση του μητρώου των ανέργων αλλά και η διακοπή του επιδόματος ανεργίας, έπειτα από τρεις αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας, με τους διαφωνούντες να μιλούν για τιμωρητικές διατάξεις και για περικοπή επιδομάτων εν μέσω κρίσης. Στον αντίποδα ο Κωστής Χατζηδάκης επιμένει πως σκοπός του ΟΑΕΔ θα έπρεπε να είναι η αύξηση της απασχόλησης, και όχι η πολιτική των επιδομάτων.

Κατά την ακρόαση των εξωκοινωβουλευτικών φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο, η ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε πως αυτό στρέφεται ενάντια στους εργαζομένους και υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον. «Οπως επιλεξατε τη συκοφάντηση των εργαζομένων του ΕΦΚΑ για να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίησή του, έτσι και τώρα συκοφαντείτε τους ανέργους, περιγραφοντάς τους ως καταχραστές, προκειμένου να προχωρήσει η αντιρρύθμιση» σημείωσε η ΑΔΕΔΥ.

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΒΕΕ στηλίτευσε τις αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται «σε απολύτως ελεγχόμενο κυβερνητικό όργανο με διακοσμητικό ρόλο για κοινωνικούς εταίρους».

Η ΓΣΕΕ, από την άλλη, κατήγγειλε τις αλλαγές στα ζητήματα της κατάρτισης, σχολιάζοντας δηκτικά πως «αν δεν γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο, το σκόιλ ελικίκου θα μοιάζει αστειάκι μπροστά σε αυτά που θα συμβούν».

Κάθετα αντίθετοι στις επιχειρούμενες αλλαγές εμφανίστηκαν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, με την ομοσπονδία και τον σύλλογο υπαλλήλων να ζητούν την απόσυρση των διατάξεων με τις σκληρές, όπως τις χαρακτήρισαν, ποινές για τους ανέργους. Το νομοσχέδιο υπερασπίστηκε, από την άλλη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, που ανέφερε ότι σκοπός του Οργανισμού είναι να βοηθάει τον κόσμο να βρει δουλειά, όχι να δίνει επιδόματα.

Να σημειωθεί πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, την ερχόμενη εβδομάδα, ο ΟΑΕΔ θα μετονομαστεί σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με την κυβέρνηση να διατρανώνει πως η αλλαγή στην ονομασία σηματοδοτεί την επανεκκίνηση και τον αναπροσανατολισμό του Οργανισμού στην εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, παράλληλα με την καταβολή των αναγκαίων επιδομάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This