Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλεί την Ευρώπη να πάρει μέτρα για την ενέργεια

«Έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ», τόνισε μεταξύ άλλων

Must Read

Άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρωθυπουργός καλεί την Ευρώπη να πάρει μέτρα προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε εθνικές παρεμβάσεις στο ενεργειακό πεδίο, αξιοποιώντας ίδιους πόρους για τη στήριξη της κοινωνίας.

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε ο Ματίας Κόρμαν Γενικός Γραμματέας του του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε για καιρό τις υψηλές τιμές στην ενέργεια. Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα για την ενέργεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός ζητώντας να μην κερδίσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού. «Αν αυτό δεν συμβεί, θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές. Εάν δεν δράσουμε, θα αφήσουμε χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού». «Αν δεν παρθεί απόφαση από την ΕΕ, τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο» υπογράμμισε. «Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης είπε ότι έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας. «Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο επόμενος εφικτός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει φιλόδοξη ατζέντα που την υλοποιεί σε συνθήκες δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα εργασίας στους ηγέτων των Δυτικών Βαλκανίων

Ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε άτυπο γεύμα εργασίας στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχουν στο Forum των Δελφών.

Στο γεύμα παρακάθισαν οι πρωθυπουργοί Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, Κοσόβου, ‘Αλμπιν Κούρτι, ο πρόεδρος υπουργικού συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ζόραν Τεγκέλτιγια και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This