Αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στην Ελλάδα: Ενσωματώστε την οδηγία για την προστασία των μαρτύρων

Η προειδοποίηση Γιούροβα – Τι αναφέρει για το σκάνδαλο Novartis και τις διώξεις των δημοσιογράφων

Must Read

Εν μέσω της δίωξης στην Ελλάδα δύο δημοσιογράφων για την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis (Γιάννα Παπαδάκου, Κώστας Βαξεβάνης), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προέτρεψε» σε αυστηρούς τόνους εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία την οδηγία για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν παραβιάσεις διαφθοράς.

Η οδηγία της ΕΕ που παρέχει προστασία στους καταγγέλλοντες εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τον Δεκέμβριο του 2021 για να το μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο, κάτι που η Ελλάδα απέτυχε να κάνει. Αντίθετα, υπήρξαν συνεχείς απειλές κατά των προστατευόμενων μαρτύρων και προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητάς τους.

«Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Επιτροπή θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή της οδηγίας. Στις 28 Ιανουαρίου 2022, η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για παράλειψη κοινοποίησης των μέτρων που ελήφθησαν για τη μεταφορά της οδηγίας εντός της προθεσμίας της 17ης Δεκεμβρίου 2021», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος ενημέρωσε την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, πως όχι μόνο είχε χαθεί η προθεσμία στην Ελλάδα, αλλά και μεγάλο μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών ήταν επίσης ελλιπές.

Γιούροβα
Βέρα Γιούροβα

Μήνυμα για τη Novartis και πρωτοβουλία προστασίας των ΜΜΕ

Σε ότι αφορά την υπόθεση Novartis, η Γιούροβα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η EURACTIV, είπε ότι η Επιτροπή «παρακολουθεί τις εξελίξεις», αλλά τόνισε ότι η απονομή της δικαιοσύνης ανήκει στα κράτη μέλη.

Παρόλα αυτά, έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: η ερευνητική δημοσιογραφία παίζει  κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού.

«Το έργο τους ενέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο φυσικών απειλών και επιθέσεων, που μπορεί να καταλήξουν στις πιο τραγικές περιπτώσεις δολοφονιών, όπως παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», είπε και πρόσθεσε:

«Η Επιτροπή προετοιμάζει μια πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές και θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των ΜΜΕ για τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ».

Η Γιούροβα αναφέρθηκε ακόμα και στην ελευθερία του λόγου των ΜΜΕ στην Ελλάδα γενικά, λέγοντας ότι επίσης παρακολουθεί τις εξελίξεις.

«Η Έκθεση για το Κράτος Δικαίου για το 2022 θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων», σχολίασε.

Η χώρα μας κατατάσσεται στην 70η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This