Οι Τούρκοι απειλούν καθημερινά και ο Μητσοτάκης… ενημερώνει τους Ευρωπαίους!

«Η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου», δήλωσε με στόμφο ο πρωθυπουργός!

Must Read

Για μια ακόμη φορά, και παρά το γεγονός ότι η Τουρκία επέστρεψε σήμερα με νέες προκλήσεις δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε για πολλοστή φορά λόγο για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα όσα ειπώθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, άφησε για το τέλος τα της Τουρκίας, αποδεικνύοντας πως επιμένει να βάζει λάθος προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα και ζήτησε να υπάρξει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της επόμενης Συνόδου Κορυφής, εάν (…) η Άγκυρα επιμείνει σε αυτή την παράλογη συμπεριφορά. «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα, αν επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της -παντελώς αχρείαστης- τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας, μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου», είπε σχετικά.

Ξεκινώντας, πάντως, τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην πολυαναμενόμενη, αν μη τι άλλο, απόφαση που πάρθηκε από τους «27» για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Θεωρώ επιτυχία ότι η Ε.Ε. κατάφερε και συμφώνησε το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ενα πακέτο το οποίο όπως γνωρίζετε συζητείτο εδώ και εβδομάδες, αλλά βρήκαμε κοινό τόπο, λαμβάνοντας υπόψιν τις ευαισθησίες(!) κάποιων κρατών-μελών. Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτείται από την Ρωσία στην Ε.Ε. και θα αποστερήσουμε πόρους από την Ρωσία για να μην χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία».

Συνεχίζοντας, σημείωσε τα εξής: «Κάναμε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση των πηγών και των οδών τροφοδοσίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, όχι μόνο στην Βαλκανική, αλλά και στην Δυτική Ευρώπη, Σημαντικά έργα όπως στην Αλεξανδρούπολη έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο αγωγός IGB που μάς θα συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι σημαντικό για την Βουλγαρία. Συζητήσαμε για την πρόταση της Κομισιόν, το RePowerEU. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την Ε.Ε.»

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι, όσον αφορά στο θέμα των τιμών του φυσικού αερίου, «δόθηκε εντολή στην επιτροπή να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής και μέσα στις προτάσεις αυτές θα είναι και το πλαφόν στην τιμή της χονδρικής. Η συζήτηση είναι σύνθετη και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την Ε.Ε. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης (σ.σ. τα μέτρα, δηλαδή, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών και την απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος) τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να  επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης που πήρε την έγκριση της Κομισιόν. Η χρηματοδότηση γίνεται απο εθνικούς πόρους, αλλά και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Όσοι μας ασκούσαν κριτική (σ.σ. η αντιπολίτευση), όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν ήταν απόντες».

Όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «20 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη “νύφη” απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Κατόπιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

  • Παρακολουθήστε τα όσα δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This