Θερμή χειραψία και τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες – Τι ειπώθηκε

Το photostory της σύντομης συνάντησης - Οικονόμου: «Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή»

Must Read

Λίγο πριν την… κανονική τους συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ένα σύντομο και θερμό (δια χειραψίας) τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Τα φωτογραφικά ενσταντανέ μπορεί να λένε πολλά για το κλίμα, ιδίως τα όσα δείχνουν τον Τούρκο να έχει υψώσει το δάχτυλό του προς τον Έλληνα ΥΕΘΑ. Μπορεί όμως να μη λένε και τίποτα και εμείς να είμαστε υπερβολικοί. Αλλά…

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να είπε στον Χουλουσί Ακάρ ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσει η Τουρκία την ίδια πολιτική τόσο στη ρητορική όσο και στο πεδίο. Δεν μπορεί να λέει κάθε μέρα τόσα και να κάνει και υπερπτήσεις και παραβιάσεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος δεν μίλησε καθόλου.

Την ώρα που κορυφώνονται οι τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα δεν λέει όχι στη συνάντηση των δύο Υπουργών, η οποία σύμφωνα με το OPEN ζητήθηκε από την πλευρά της Άγκυρας, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι που η ίδια ανεβάζει κατά το δοκούν.

Όπως μεταφέρθηκε με επίκληση σε πηγές του ΓΕΕΘΑ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταφέρει στον Χουλουσί Ακάρ μήνυμα για «αποκλιμάκωση και συγκράτηση της έντασης».




«Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, δήλωσε πως η Ελλάδα εκπέμπει καθαρά και σαφή μηνύματα:

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση στην περιοχή. Οι θέσεις μας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Τις επικοινωνούμε στη διεθνή κοινότητα και βλέπουμε με ικανοποίηση την απήχηση να διευρύνεται. Η χώρα είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε τη δυνατότητα και την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα σε Τούρκους αξιωματούχους και τους συμβούλους ασφαλείας των μεγάλων δυνάμεων αλλά και για το ενδεχόμενο οι σύμμαχοι μας ζητήσουν να τα βρούμε, ο κ. Οικονόμου έκανε τον… Κινέζο:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση από την πλευρά των συμμάχων και των εταίρων μας όσων συνιστούν το αυτονόητο. Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας κατασκευής μιας πραγματικότητας της Τουρκίας στα δικά της μέτρα. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της άλλης πλευράς δεν μπορούν να σταθούν στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

Για τη δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους δια της διπλωματικής οδού, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «πάντοτε είμαστε ανοικτοί στη διαδικασία διαλόγου. Έχουμε ξεκαθαρίσει ποια είναι τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου, πάντα στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».




Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This