20/8/2022

Όλα για όλα για την καρέκλα του!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το προσωπικό πολιτικό του μέλλον, έστω κι αν κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα και ρωγμές είτε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είτε σε ολόκληρη τη χώρα

Την ώρα που η άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου με ορίζοντα το φθινόπωρο πυροδοτεί διαλυτικά φαινόμενα όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, ο Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιδίδεται σε χρησμούς και αμφίσημες δηλώσεις για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Αυτή η τακτική του πρωθυπουργού έχει αρχίσει να δημιουργεί ευρύτερους προβληματισμούς και ερωτήματα, καθώς γνωρίζει καλά και ο ίδιος -ίσως καλύτερα από κάθε άλλον- ότι η αβεβαιότητα και η ασάφεια κάθε άλλο παρά βοηθούν από πολιτικής πλευράς τη Ν.Δ. εν όψει των εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης τα αφήνει επισήμως όλα ανοιχτά επειδή δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις, περιμένοντας να σταθμίσει και ορισμένα κρίσιμα δεδομένα της ερχόμενης περιόδου. Η εκδοχή αυτή, την οποία έχουν αναλάβει να καλλιεργούν εντέχνως και διάφορα κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να ακούγεται λογικοφανής, αλλά δεν εξηγεί γιατί ο πρωθυπουργός άνοιξε με δική του πρωτοβουλία αυτή τη συζήτηση και δεν περίμενε να έχει την τελική εικόνα έτσι ώστε να είναι και σε θέση να αιφνιδιάσει. Ηδη, αν μη τι άλλο, έχει χαθεί οριστικά για την κυβέρνηση το στοιχείο του αιφνιδιασμού, το οποίο έχει αποδειχθεί ιστορικά κρίσιμη παράμετρος για τη νίκη στις περιπτώσεις των πρόωρων εκλογών.

Παρά τον καπνό και τη σύγχυση που σκοπίμως επιχειρείται με τα «μπρος – πίσω» των τελευταίων ημερών από τον κ. Μητσοτάκη και τους πιο στενούς συνεργάτες του, η πορεία προς τις πρόωρες κάλπες έχει δρομολογηθεί. Η δυναμική την οποία άλλωστε αποκτά σε καθημερινή βάση η όλη συζήτηση καθιστά την πορεία αυτή αναπότρεπτη.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δεν έχει ξαναπεράσει τέτοιος πρωθυπουργός! Στα Σκόπια το εργοστάσιο με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που διαφήμιζε ο Μητσοτάκης!

Πίσω από αυτή την τακτική, όμως, άλλες είναι οι σκοπιμότητες τις οποίες προσπαθεί να «ντύσει» ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το προσωπικό πολιτικό του μέλλον, έστω κι αν κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα και ρωγμές είτε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είτε σε ολόκληρη τη χώρα, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του αποκλειστικά το θέμα της διατήρησής του στην πρωθυπουργική καρέκλα και για την επόμενη τετραετία. Αυτό μάλιστα δεν το περιλαμβάνει απλώς στις θεωρητικές δηλώσεις του για το πώς πρέπει να σχηματίζεται μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το θέτει και ως «προϋπόθεση» στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και επαφές με τους χώρους και τους παράγοντες εκείνους που θέλουν και έχουν λόγους να γνωρίζουν πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό και το κοινωνικό περιβάλλον στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται στο πλαίσιο αυτό ότι πιέζει για να λάβει προκαταβολικά -έστω και όχι δημόσια κατ’ ανάγκην- τις ανάλογες διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου και την επόμενη ημέρα, προκειμένου με τη σειρά του να λύσει κι αυτός τον γρίφο της ημερομηνίας που θα στηθούν οι κάλπες. Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι όσο δεν λαμβάνει το πράσινο φως που επιδιώκει τόσο θα καθυστερεί σκοπίμως να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα και θα συνεχίζει τους φραστικούς και πολιτικούς ελιγμούς, έστω κι αν κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές ως τακτική τουλάχιστον στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, τον εμφανίζουν αποφασισμένο στο παζάρι αυτό να αξιοποιήσει και διάφορα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για επενδυτικά σχέδια και άλλες μεγάλες υπογραφές σε κρίσιμα projects. Ακόμη και την πολυσυζητημένη επένδυση του Ελληνικού λέγεται ότι δείχνει διατεθειμένος να καθυστερήσει επί της ουσίας κι άλλο, αν πρόκειται αυτό να βοηθήσει στα προσωπικά του σχέδια για τη διατήρηση της πρωθυπουργίας. Μπορεί μάλιστα ακόμη και τις τελευταίες ημέρες να ψηφίστηκε ένα ακόμη νομοσχέδιο για το καζίνο στο Ελληνικό, που θα κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια, αλλά όλοι οι ασχολούμενοι με το θέμα γνωρίζουν καλά ότι, σχεδόν τρία χρόνια μετά και την άνοδο της Ν.Δ. στην κυβέρνηση και παρά τις κατά καιρούς φιέστες, οι μπουλντόζες στην πραγματικότητα δεν έχουν πιάσει ακόμη δουλειά.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μόνος στο Μαξίμου: Η «αβάσταχτη» μοναξιά του Κυριάκου

Από πολιτικής πλευράς, ο τελικός παραλήπτης της αξίωσης του κ. Μητσοτάκη είναι κυρίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και προσωπικά ο αρχηγός του Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν ανοίγει τα χαρτιά του στο θέμα αυτό. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του λένε ότι το κάνει μόνο και μόνο για λόγους προεκλογικής τακτικής. Ορισμένοι συνομιλητές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πάντως ότι υπάρχει και ένα (άγνωστο προς το παρόν) plan b του Μεγάρου Μαξίμου για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη Ν.Δ., ακόμη κι αν δεν βγει αυτοδύναμη από τις δεύτερες κάλπες.

Προκειμένου να κλιμακώσει τις πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί και την καυτή ατζέντα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα. Από τα εθνικά και τα πολιτικά έως τα οικονομικά και τα κοινωνικά. Και ενώ υπό κανονικές συνθήκες αυτό που πράγματι θα χρειαζόταν η χώρα θα ήταν είτε πολιτική ομαλότητα μέχρι το τέλος της τετραετίας είτε εκκαθάριση του τοπίου με πρόωρες εκλογές χωρίς άλλη καθυστέρηση, για τον κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι και η απειλή τόσο της παρατεταμένης κρατικής διάλυσης όσο και της ακυβερνησίας χρησιμοποιείται ως όπλο για να εκβιάσει προκειμένου να πετύχει τον στόχο του.

Οι φόβοι για άδοξη μπλόφα και παρενέργειες

Πολλοί πιστεύουν, ωστόσο, ότι η πίεση του πρωθυπουργού είναι εκ των πραγμάτων πεπερασμένη, ενώ αναλαμβάνει τεράστια ρίσκα και σε προσωπικό επίπεδο. Ολο αυτό μπορεί να καταλήξει σε μια άδοξη μπλόφα και ο κ. Μητσοτάκης, εγκαταλείποντας οριστικά τα όνειρα για «οκταετία στην πρωθυπουργία», να συρθεί σε αυτό που δρομολόγησε ο ίδιος για εκλογές μέχρι το φθινόπωρο δίχως καμία εξασφάλιση για την επόμενη ημέρα. Και ενώ μάλιστα έχει ξεκινήσει με την προοπτική ότι η Ν.Δ. διατηρεί ακόμη -έστω και με δυσκολίες- την πρωτιά στο εκλογικό σώμα, είναι ορατός ο κίνδυνος αυτό να φθίνει ολοένα περισσότερο κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα που περνά.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ποιοι βοήθησαν τον Κυριάκο να γελοιοποιήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Το ακόμη χειρότερο που μπορεί να συμβεί -και ήδη τρομάζει κορυφαία στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ.- είναι να μη βγει στον κ. Μητσοτάκη αυτή η καιροσκοπική τακτική και στην πορεία να κάνει νέα στροφή 180 μοιρών για τον χρόνο των εκλογών, προκειμένου να παραμείνει τουλάχιστον πρωθυπουργός για μια πλήρη τετραετία. Μόνο που τότε, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, οι παρενέργειες προβλέπεται ότι θα είναι εντελώς καταστροφικές και ισοπεδωτικές και για τη Ν.Δ…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο παγκόσμιος χάρτης υποκλοπών με τα «γκρίζα υπερόπλα»

Ευρωπαϊκές και μη κυβερνήσεις παγιδεύουν δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους, δικηγόρους και ακτιβιστές εντός κι εκτός συνόρων των χωρών τους

Τα ψέματα του Γεραπετρίτη στη Βουλή για τις υποκλοπές!

Ανερυθρίαστα ψέματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, εντός του ναού της δημοκρατίας, απευθυνόμενοι στους...

Σκιές σκανδάλου με το Ταμείο Ανάκαμψης

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τα προγράμματα του...

Παίρνει αποστάσεις και η Μισέλ

«Το θέμα των παρακολουθήσεων θα έχει μια αυξημένη προσοχή από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς ο...

Τώρα θέλει κι ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός να διερευνηθούν υποκλοπές σε βάρος του!

«Τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντε-έξι» λέει η παροιμία και ο χρυσαυγίτης Γιάννης...

Όλα καλά, όλα ανθηρά για τον Πατέλη στη συνέντευξή του στο Bloomberg

Ενώ μας περιμένει πολύ δύσκολος χειμώνας και ο κόσμος ήδη ζορίζεται άγρια από τις...

Ποιοι βοήθησαν τον Κυριάκο να γελοιοποιήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Το τεράστιο φιάσκο με το εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων που όπως είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος...

Μόνος στο Μαξίμου: Η «αβάσταχτη» μοναξιά του Κυριάκου

Ούτε στα χειρότερα όνειρά του δεν θα μπορούσε να ζήσει τέτοιο εφιάλτη μοναξιάς ο...

Καμαρώνει η Διαμαντοπούλου για την αναγνώριση του έργου της…

Η Άννα Διαμαντοπούλου, το πουλέν της Μάργκαρετ Παπανδρέου που ήθελε για δεύτερη επίσημη γλώσσα...

Δεν έχει ξαναπεράσει τέτοιος πρωθυπουργός! Στα Σκόπια το εργοστάσιο με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που...

Τέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη βιομηχανική ζώνη της πόλης Τετόβο ο θεμέλιος λίθος...

Χριστίνα Τσιλιγκίρη: Δημόσια λειτουργός ή ανθυποcelebrity;

Προς στιγμήν πιστέψαμε ότι πέσαμε πάνω στη δημοσίευση κάποιας περσόνας της ελληνικής showbiz που...

Κελεπούρι ο Κυριάκος!

Από τον Άκη Σκέρτσο, τον Άδωνι Γεωργιάδη, την Ντόρα Μπακογιάννη και φυσικά τον Άρη...

Nέα εγκύκλιος για τους δασωμένους αγρούς

Το Δημόσιο δεν θα έχει καμία διεκδίκηση, εκτός αν υπάρχουν τίτλοι

Σε πανικό η κυβέρνηση: Τώρα βάζει και το σχέδιο «φτηνή στέγη για νέους» στο «καλάθι»...

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρεβλώνει την απάντηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρέβλωσε το περιεχόμενο της απάντησης της Προέδρου του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Μαγνήτισε τα βλέμματα ο Λάκης Γαβαλάς με το φουστάνι του

Τις διακοπές του στην Πάρο κάνει ο γνωστός σχεδιαστής...

Αναχαιτίστηκε τουρκικό UAV, που πέταξε πάνω από την Κίναρο

Πτήσεις τριών ζευγών τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους...

«Κρυφακούλης»: Έξαλλοι στο Μαξίμου με το «γαλάζιο» SMS

Άσχημη εξέλιξη είχε η φαεινή ιδέα γαλάζιων βουλευτών να...

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ