Λίγες μόλις ημέρες προτού κλείσει η Βουλή, ενώ έχει αρχίσει η θερινή ραστώνη, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε να φέρει προς επικύρωση το μνημόνιο κατανόησης με το Μπανγκλαντές για «μετανάστευση» και «κινητικότητα».
Πρόκειται για το περίφημο μνημόνιο το οποίο είχε αναδείξει η «δημοκρατία» και το οποίο είχε υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Νότη Μηταράκη τον Φεβρουάριο στην ασιατική χώρα και είχε προκαλέσει πανηγυρισμούς στα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από επίδοξους μετανάστες προς τη χώρα μας. Ακολούθησε η επίσκεψη του υπουργού και στο Πακιστάν για την υπογραφή αντίστοιχου μνημονίου, η οποία προκάλεσε όμως πλήθος αντιδράσεων και είναι προς στιγμήν… παγωμένο.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δοθούν «άδειες εργασίας» σε 15.000 τουλάχιστον πολίτες του Μπανγκλαντές που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας -προφανώς παράνομα- και μπορούν να έρθουν στη χώρα 4.000 ακόμη Μπανγκλαντεσιανοί με πενταετείς άδειες εργασίας. Θεωρητικά τουλάχιστον, αφού, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, εάν οι αιτήσεις από τους Μπανγκλαντεσιανούς που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα ξεπεράσουν τον αριθμό των 15.000, μπορεί να χορηγηθεί πρόσθετος αριθμός προσωρινών αδειών διαμονής, ο οποίος θα καλυφθεί από το ετήσιο μέγιστο όριο των 4.000 προσωρινών αδειών διαμονής.
Πρόκειται επί της ουσίας για νομιμοποίηση χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν παράνομα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, οι υπήκοοι Μπαγκλαντές οι οποίοι κατά τον χρόνο υπογραφής του παρόντος μνημονίου κατανόησης διαμένουν ήδη στην επικράτεια της ελληνικής δημοκρατίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έκδοση προσωρινής άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας, αρκεί να προσκομίσουν στις αρμόδιες Αρχές:
α) έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, β) έγκυρη σύμβαση εργασίας με εργοδότη εγκατεστημένο στην επικράτεια της ελληνικής δημοκρατίας ή βεβαίωση εργοδότη που αναφέρει ότι ο υπήκοος Μπανγκλαντές θα απασχοληθεί από αυτόν/αυτήν, γ) παράβολα και τέλη που αφορούν την επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση προσωρινής άδειας διαμονής.
Όσον αφορά το Μπανγκλαντές, προβλέπεται ότι για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σχετικά με τους κινδύνους παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και παράνομης διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων, μεταξύ άλλων, μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με σκοπό να ενημερωθεί το ευρύ κοινό και οι δυνητικοί μετανάστες να μην αποτελέσουν θύματα οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια ακριβώς είναι αυτά.
Στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου προβλέπεται ακόμη ότι τα «συμβαλλόμενα μέρη» συνεργάζονται μεταξύ τους για την επιστροφή υπηκόων του Μπανγκλαντές στη χώρα καταγωγής τους.
Ολόκληρο το σχετικό νομοσχέδιο:
12024974