H Αθήνα λέει «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση του φυσικού αερίου

Τη διαφωνία της κυβέρνησης διατύπωσε ο Οικονόμου - Δεν απέκλεισε ενδεχόμενες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος

Must Read

Μετά από την Πορτογαλία και την Ισπανία, «όχι» λέει και η Αθήνα στην πρόταση της Κομισιόν να μειώσουν τα κράτη κατά 15% την κατανάλωση του φυσικού αερίου, μετά από την ψυχρολουσία που προκάλεσε η διαφαινόμενη πρόθεση της Ρωσίας να κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα. 

Την αντίθεση της Αθήνας διατύπωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου», είπε ο Οικονόμου και πρόσθεσε: «έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».

Σε ερώτηση που δέχτηκε αναφορικά με τη σύσταση για ενδεχόμενες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ο Οικονόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της εφαρμογής του μέτρου: «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».

Yπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τους «27» να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτησή τους για φυσικό αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού, ωστόσο στην πρότασή τους δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στα κράτη.

Άρνηση από Πορτογαλία και Ισπανία

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο που πρότεινε χθες η Κομισιόν: «Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο δυσανάλογο αυτό μέτρο», δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Publico που δημοσιεύεται σήμερα.

Η πρόταση της Επιτροπής «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες, με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία», εξήγησε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες από τους “27” να μειώσουν εθελοντικά τη ζήτησή τους για αέριο τους επόμενους οκτώ μήνες, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν να επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.

Το σχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει πως «κάθε χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών».

Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους υποχρεωτικούς στόχους, κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί υποχρεωτικός ο στόχος του 15%».

«Χρησιμοποιούμε το αέριο από απόλυτη ανάγκη», δήλωσε ο Γκαλάμπα ο οποίος πρόσθεσε επίσης πως το μέτρο αυτό θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην Πορτογαλία, καθώς η χώρα αναγκάστηκε «να αυξήσει πολύ την κατανάλωση αερίου λόγω της [ασυνήθιστης] ξηρασίας φέτος».

Άρνηση και από Ισπανία

Η Πορτογαλία συντάσσεται έτσι με τη θέση της Ισπανίας, η υπουργός Οικολογικής μετάβασης της οποίας, Τερέσα Ριμπέρα, εναντιώθηκε στην πρόταση αυτή εκτιμώντας πως «δεν είναι κατ΄ανάγκην ούτε δίκαιη ούτε αποτελεσματική».

«Η ισπανική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου», δήλωσε η Ριμπέρα, αφότου η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης αερίου.

«Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

Η κυβέρνηση θα προτείνει στους πολίτες να προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, δήλωσε η ίδια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει και την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This