Ταμείο Ανάκαμψης: Τελεσίγραφο από Βρυξέλλες για διαχειριστικό έλεγχο

Πολύ πιθανό, πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, παρά τη θέλησή του

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως… Πολωνία και την απειλεί για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων, συνδέοντας ευθέως το ζήτημα με τον σεβασμό στο κράτους δικαίου. Πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η «δημοκρατία» αποκάλυψε χθες ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε τελεσίγραφο στον κύριο Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών, ενώ αιχμηρές δηλώσεις έκανε και ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. Και ενώ τους προηγούμενους μήνες η έκθεση της Κομισιόν για το κράτους δικαίου, την κατάσταση της Δικαιοσύνης τη χώρα, την ελευθερία του Τύπου και την ολιγαρχία της διαπλοκής είχε αποτελέσει το πρώτο ηχηρό καμπανάκι για την κυβέρνηση, απ’ ό,τι φαίνεται τα προβλήματα θα συνεχιστούν.

Την ημέρα που η κυβέρνηση ομολόγησε ότι παρακολουθούσε το κινητό του κυρίου Ανδρουλάκη ο έγκυρος ιστότοπος Ieidiseis υποστήριξε ότι η Κομισιόν μπλοκάρει τη δεύτερη δόση των χρημάτων για το Ταμείο Ανάκαμψης με το επιχείρημα ότι δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά οι μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα! Για το δημοσίευμα αυτό δεν εξεδόθη επίσημη διάψευση από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά έγινε μόνο διαρροή κύκλων που υποστηρίζει ότι δεν είναι ακριβές.

Δυστυχώς υπάρχει και συνέχεια, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε σήμερα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Κομισιόν μετά την απόρριψη της πρότασής του από κοινού με το ΚΙΝ.ΑΛ. για τη δυνατότητα διαχειριστικού ελέγχου στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η είδηση όμως δεν είναι αυτή. Η είδηση είναι ότι, όπως πληροφορούμαστε από έγκυρη πηγή, η Κομισιόν σχεδιάζει να αποστείλει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, συγκεκριμένη επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να μάθει γιατί το ελληνικό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για τη σύσταση διαχειριστικής επιτροπής που θα ελέγχει πού, πώς και σε ποιους θα διοχετεύονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης!

Εννοείται ότι υποστηρίζει αυτή την πρόταση. Θρυλείται μάλιστα ότι ο κοινοτικός επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκει παντού κλειστές πόρτες στην Ένωση, στην καλύτερη περίπτωση όχι ευήκοα ώτα, όταν επιχειρεί να εξηγήσει την εθνική μας θέση για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η εικόνα συμπληρώνεται από τις τελευταίες αυστηρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών κύριου Λίντνερ, οποίος κάλεσε τις χώρες του Νότου, στην πραγματικότητα την Ιταλία και την Ελλάδα, σε λιτότητα και εμμέσως ζήτησε όσα θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό να αφορούν μόνο τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες και να μην αποτελούν οριζόντιες παροχές!

Νέα δεδομένα λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ενώ στο εσωτερικό της χώρας η κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και η αναταραχή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έχουν εξασθενήσει (αλλά όχι εξαφανίσει, βεβαίως) την ισχύ της κυβέρνησης να επιβάλει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, η υπόθεση των υποκλοπών έδωσε το έναυσμα να γίνει κατανοητό στους πάντες ότι το εσωτερικό παιχνίδι στην Ελλάδα διεξάγεται πλέον όχι μόνο με τους συνηθισμένους κλειστούς ελληνικούς όρους (έλεγχος στα κανάλια, έλεγχος στις δημοσκόπησης, έλεγχος στα μυστικά της αντιπολίτευσης, συνεννόηση με τους βασικούς επιχειρηματίες), αλλά πλέον και με διεθνείς ευρωπαϊκούς όρους.

Ο κύριος Μητσοτάκης εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο της θητείας του αντιμετωπίζοντας προβλήματα στις σχέσεις του με τον ξένο παράγοντα αντίστοιχα με αυτά που αντιμετώπιζε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός, κάνοντας επίδειξη ισχύος, διακηρύσσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα πρέπει προηγουμένως να απαντήσει στο εξής νέο ερώτημα: με ποιον Προϋπολογισμό;

Από τη στιγμή που οι Γερμανοί ζητούν λιτότητα και φρενάρουν μέσω της Κομισιόν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα αποτελούσαν μεγάλο πολιτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Και μια μακρόσυρτος εξεταστική επιτροπή όπως αυτή που θα ανακοινώσει σήμερα ο κύριος πρωθυπουργός δεν είναι η πολιτική λύση ούτε στο πρόβλημα της κυβέρνησης ούτε στο πρόβλημα της χώρας. Γιατί μέσω αυτής της εξεταστικής θα διαχυθεί άπειρη τοξικότητα στην κοινή γνώμη και θα υπονομευθεί η πολιτική σταθερότητα περαιτέρω.

Φοβόμαστε ότι ο κύριος πρωθυπουργός στο τέλος θα οδηγηθεί σε εκλογές εναντίον της θελήσεώς του. Το 1993 τις εκλογές τις προανήγγειλε ο Γουόρεν Κρίστοφερ, τότε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2022 μάλλον πρωτοτυπούμε: Τις προαναγγέλλει με τον τρόπο της η γερμανική Κομισιόν, ενώ κυβερνά την Ελλάδα η ευρωπαϊκή Ν.Δ. Ο κορμός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην πατρίδα μας κατά το δημοψήφισμα του 2015.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This