Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η σημασία των Ιταλικών εκλογών για την Ευρώπη»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η σημασία των ιταλικών εκλογών είναι καθοριστική για ολόκληρη την ΕΕ. Όχι μόνο διότι η Ιταλία είναι η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά κυρίως γιατί μετά την Γερμανία και την Γαλλία θα εδραιωθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο το μοντέλο πολυκομματικών συνεργασιών χωρίς ταμπού που μπορεί να ξαναβάλει στο παιχνίδι τα άκρα. Η Ιταλία ανέπτυξε βέβαια την ικανότητα η διοίκηση και η οικονομία της να λειτουργούν ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη σταθερής κυβέρνησης λόγω της πολυδιάσπασης του πολιτικού σκηνικού μετά το τέλος του φασισμού με το Μουσολίνι.

  • του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη*

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας της το 1946 άλλαξε μέχρι σήμερα 67 κυβερνήσεις συνεργασίας με πρωταγωνιστή τον Αλτσίνε Ντε Γκάσπερι με 8 θητείες ως πρωθυπουργού που βασίστηκε στη συνεργασία 4 κομμάτων. Το 2006 μάλιστα ο Ρομάνο Πρόντι επέτυχε μια εύθραυστη κυβέρνηση που στηρίχθηκε σε 14 διαφορετικά κόμματα.

Στις επικείμενες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου που προκλήθηκαν μετά την παραίτηση Ντράγκι παρά την προσπάθεια αποτροπής του Προέδρου Ματαρέλα προστίθενται και κάποια νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση. Οι Βουλευτές μειώνονται από 630 σε 400 και οι Γερουσιαστές από 315 σε 200, κάτι που ενισχύει τον πολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων. Το παράδοξο σε σχέση με το εκλογικό σώμα είναι, ότι ενώ το δικαίωμα ψήφου δίδεται στα 25, το όριο εκλέγεσθαι για τη Βουλή έχει πέσει στα 18 έτη και για τη Γερουσία στα 40.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το 61% των εδρών κατανέμεται αναλογικά, το 37% των εδρών πλειοψηφικά, ενώ 2%των εδρών καλύπτεται από την ομογένεια του εξωτερικού. Η συμμετοχή του λαού είναι συνήθως αυξημένη διότι οι Ιταλοί είναι έντονα πολιτικοποιημένοι. Για παράδειγμα το 2008 συμμετείχε το 80%, το 2013 το 75% και το 2018 το 73%.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Η Τρίπολη θα γίνει hub … η Ελλάδα κέντρο φαρμάκου για όλη την Ευρώπη» - Τι είδε ο Μητσοτάκης στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

Η διαφοροποίηση του πολυκομματικού ιταλικού συστήματος από το Ελληνικό, όπου σταθερά ακόμα και κατά την συνταγματική αναθεώρηση του 2019 αντιπαρατίθεται η αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας με αυτή της πλήρους αναλογικής εκπροσώπησης, είναι ότι τα ιταλικά κόμματα επιδιώκουν κατά κανόνα τις μετεκλογικές προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες, ενώ τα μεγάλα ελληνικά κόμματα κατά το παρελθόν επιδίωκαν την εσωτερική σύνθεση διαφορετικών τάσεων κάτω από ένα ανεκτικό αρχηγικό μοντέλο που σέβεται όμως και τη διαφορετική αντίληψη. Αυτό το είδαμε κατά το παρελθόν να λειτουργεί στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση αυτή άρχισε να αντιστρέφεται μετά την οικονομική κρίση του 2010, οπότε εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα περισσότερα κόμματα σε όλο το φάσμα από την Άκρα Δεξιά ως την Άκρα Αριστερά που οδήγησαν σε ad hoc συνεργασίες που κατά το παρελθόν θα φαινόντουσαν παράδοξες, όπως η Κυβέρνηση Σαμαρά/ΝΔ και Βενιζέλου/ΠΑΣΟΚ ή Τσίπρα/ΣΥΡΙΖΑ και Καμμένου/ΑΝΕΛ.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των επικείμενων ιταλικών εκλογών παραμένει η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού, σε αυτό όμως προστίθεται επιβαρυντικά και κατ’ αναλογία με την υπόλοιπη Ευρώπη η ριζοσπαστικοποίηση του εκλογικού σώματος και η στροφή προς την Ακροδεξιά ή την Ακροαριστερά. Νέος πρωταγωνιστής είναι η αρχηγός του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας η Τζωρτζίνα Μιλόνι, η πρώην Υπουργός νεολαίας του Μπερλουσκόνι η οποία εμφανίζει μια διαφοροποιημένη συντηρητική ρητορική ( Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια) την οποία η Αριστερά χαρακτηρίζει ακροδεξιά διότι ενυπάρχουν στο κόμμα της και τέτοια στοιχεία. Η Μιλόνι διαφοροποιείται σε κοινωνικά θέματα και σε θέματα δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ κλπ. και καταγράφει δημοσκοπικά το μεγαλύτερο ποσοστό 23,6% εμφανιζόμενη και ως η πρώτη γυναίκα στην Ιταλία που διεκδικεί κεντρικό πολιτικό ρόλο. Ακολουθεί η Δημοκρατική Κεντροαριστερά με 23,4% που επικαλείται το φόβο της κυριαρχίας της Ακροδεξιάς και καταγγέλλει ρωσική εμπλοκή στις ιταλικές εκλογές, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις ΗΠΑ. Η Λεγκα του Βορρά καταγράφει 12,3% και η παραδοσιακή Κεντροδεξιά με τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι 7,3% διεκδικώντας θεσμικό ρόλο για τον Καβαλιέρε. Το κίνημα των 5 αστέρων μετρά 10,7%, ενώ το Κεντρώο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ρέντζι μόλις 5,1%. Το ίδιο και οι Αριστερά-Πράσινοι μόνο 3,4%. Είναι σαφές ότι προωθείται μια εκτεταμένη συνεργασία Κεντροδεξιάς και Ακροδεξιάς με πρωταγωνιστές τους Μιλόνι, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Δίλημμα μέσω Τρίπολης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή ο Αλέξης Τσίπρας;»

Σε αυτή την επικείμενη συνεργασία που έρχεται ως συνέπεια μιας συστηματικής διεθνούς προσπάθειας να απαξιωθούν τα παραδοσιακά μετριοπαθή κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς η ευχή όλων είναι να κυριαρχήσουν εσωτερικά οι μετριοπαθείς δυνάμεις της λογικής και της ευθύνης και όχι οι ακραίες δυνάμεις του ακτιβισμού της δεξιάς η της αριστεράς, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να ξαναβρεί το βηματισμό της και να επαναπροσδιορισει τον αξιακό της κώδικα που δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση σε δυσαρμονία με τους λαούς και την ζώσα κοινωνία.

Οι εξελίξεις παντού καθιστούν εκ νέου επίκαιρη τη ρήση του Μάνου Χατζηδάκη ότι «Ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός είναι οι δύο εξίσου επικίνδυνες απειλές κατά της πραγματικής δημοκρατίας»

*Βουλευτή Ροδόπης, Προέδρου της Ελληνοϊταλικής Επιτροπής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Αν. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίλημμα μέσω Τρίπολης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή ο Αλέξης Τσίπρας;»

Από την Τρίπολη, όπου βρίσκεται όλη μέρα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την...

Σίγουρος ο Τσούνης ότι η Ελλάδα θα αντικαταστήσει την… Gazprom!

Το μήνυμα πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσβλέπουν στην Ελλάδα να παίξει έναν...

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τραγικό θάνατο παιδιού σε σχολείο στις Σέρρες

Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία των Σερρών όταν μαθητής της Στ’ τάξης και γιος γνωστού καρδιολόγου...

Για πρώτη φορά στο Καζακστάν Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Τ. Μουχτάρ...

Βουλή: «Άδειασαν» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ οι κοινωνικοί φορείς

Πυρά κατά του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ - Αναφορές σε αντισυνταγματικότητες και παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Τι δεν είπε ο Οικονόμου για τις παρακολουθήσεις των στρατηγών

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για το μέγα σκάνδαλο των...

«Μαυρίστε τον!» – Ολομέτωπη επίθεση σε Μητσοτάκη από πρώην «γαλάζιους»

Με κύριο «στόχο» το σκάνδαλο των υποκλοπών, δύο πρώην «γαλάζιοι» εξαπέλυσαν μέσω Twitter μια...

«Η Τρίπολη θα γίνει hub … η Ελλάδα κέντρο φαρμάκου για όλη την Ευρώπη»...

Σέλφι, βόλτες στα μαγαζιά, ακόμα και… στιλιστικές απόψεις, περιλάμβανε το «μενού» της επίσκεψης του...

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Ντογιάκο για τις υποκλοπές: «Όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε νωρίτερα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο...

Συνάντηση Τσίπρα-Ντογιάκου για τις υποκλοπές

Στον Άρειο Πάγο μετέβη το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος...

«Χαστούκι» από το ΣτΕ στην κυβέρνηση για τα δημοτικά συμβούλια

Στον αέρα τινάζεται ολόκληρη η μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική θητεία των δημοτικών συμβουλίων στους δήμους...

Νέα… κωλοτούμπα Άδωνι για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο...

«Μετωπική» στη Βουλή για τις υποκλοπές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το... ματς κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον...

ΕΥΠ: Παρακολουθούσε και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων!

Θύματα των υποκλοπών (και) οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις

Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Σέρρες: Παιδί γνωστού γιατρού ο 11χρονος που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο – Τι οδήγησε στην τραγωδία

Συντετριμμένος ο πατέρας του παιδιού - «Διαφωνούσα με το έργο» λέει ο διευθυντής του σχολείου

Στο γηροκομείο η Ρένα Κουμιώτη – Δεν ξέρει ότι πέθανε ο γιος της

Στο Γηροκομείο Αθηνών, σε διπλανά δωμάτια με τη μεγάλη...

«Χειροβομβίδα» από τον καθηγητή Βιοχημείας Κωνσταντίνο Πουλά: «Ο ιός ήταν προσπάθεια πειραματική και συνεργάζονταν και Έλληνες»

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν μπορεί να χτιστεί τείχος ανοσίας και πως οι μαζικοί εμβολιασμοί προκαλούν μεταλλάξεις

NEWSROOM