Από κατήγορος, υπερασπιστής ο Ανδρέας Λοβέρδος!

Μόνο πολιτικά ένοχη η Τουλουπάκη - Αθώωσε Παπαγγελόπουλο στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο

Must Read

Η εκκίνηση της ακροαματικής διαδικασίας του Ειδικού Δικαστηρίου που θα κρίνει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την πρώην εισαγγελέα Κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, έγινε στην πραγματικότητα την περασμένη Πέμπτη με την κατάθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, στις συνεδριάσεις που μεσολάβησαν το δικαστήριο ασχολήθηκε μόνο με διαδικαστικά ζητήματα, αιτήματα των κατηγορουμένων αλλά και το αίτημα της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, που προσπαθούσε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Τελικά, βέβαια, η κατάθεση του κ. Λοβέρδου εξελίχθηκε σε μεγάλο φιάσκο κι αυτό όχι μόνο γιατί δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις τόσο από την έδρα όσο και από τους συνηγόρους της κ. Τουλουπάκη, στις οποίες απάντησε πέφτοντας σε τρομερές αντιφάσεις, αλλά γιατί επί της ουσίας συνεχώς παραδεχόταν πως δεν γνωρίζει και τίποτα για την υπόθεση για την οποία είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας. Για το μόνο για το οποίο φάνηκε σίγουρος ο κ. Λοβέρδος, ήταν πως είχε σώσει τον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, γράφοντας με τα ίδια του τα χέρια τους όρους που περιείχαν τα Μνημόνια γι’ αυτόν τον κλάδο (!)

Υπενθυμίζουμε πως, με βάση το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου της διαδικασίας του Ειδικού Δικαστηρίου, τόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος όσο και η κυρία Τουλουπάκη έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά τη μη αποστολή στη Βουλή καταγγελιών για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Υγείας το 2015, και τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ’ εξακολούθηση για υποτιθέμενες πιέσεις που άσκησε στους εισαγγελείς Ελένη Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο κ. Παπαγγελόπουλος, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα Ολγα Σμυρλή δήλωσε αθώος για τις δύο κατηγορίες αλλά και η κ. Τουλουπάκη δήλωσε πως αρνείται «παντελώς την κατηγορία».

Ο κ. Λοβέρδος, λοιπόν, στον οποίο είχε ασκηθεί δίωξη για το σκάνδαλο Novartis, αλλά η υπόθεσή του έκλεισε με απαλλακτικό βούλευμα τον Αύγουστο εν μέσω μαζικής φυγής εκδρομέων, βρέθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για την πρώτη υπόθεση του κ. Κουρουμπλή, για την οποία είχε καταθέσει τρεις αναφορές στην προκάτοχο της κυρίας Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου.

Στο δικαστήριο, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πρωτοστάτησε σε αυτήν την υπόθεση, αγωνίστηκε για να καταλογίσει μόνο «πολιτική μεροληψία» στην κ. Τουλουπάκη για την υποτιθέμενη καθυστέρησή της να αποστείλει στη Βουλή τον φάκελο Κουρουμπλή, αλλά δόλο δεν της καταλόγισε. Επίσης, έβγαλε εκτός κάδρου τον κ. Παπαγγελόπουλο, στον οποίο αποδίδεται η κατηγορία ότι άσκησε πιέσεις στην κ. Τουλουπάκη, προκειμένου η συγκεκριμένη υπόθεση να καθυστερήσει να αποσταλεί στη Βουλή, λέγοντας πως δεν γνωρίζει κάτι σε σχέση με πιθανή παρέμβαση του πρώην υπουργού. Προσπάθησε, βέβαια, να καλύψει το γεγονός πως υπαναχωρούσε σε μία υπόθεση για την οποία είχε «βγει στα κάγκελα», λέγοντας πολιτικάντικα πως, εάν ήταν στο βήμα της Βουλής, θα έκανε την πολιτική εκτίμηση πως ο κ. Παπαγγελόπουλους ενδεχομένως να είχε ασκήσει πιέσεις.

Δείτε επίσης: Αντιφάσεις και κομπασμοί Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο!

Ως μάρτυρας, όμως, έκανε σαφές πως δεν έχει κανένα στοιχείο για να ισχυριστεί ότι ο πρώην υπουργός έκανε αυτήν την ενέργεια. Με την παραπάνω δήλωση, βέβαια, ο κ. Λοβέρδος, που καθυστέρησε στο δικαστήριο ισχυριζόμενος μέσω των συνεργατών του ότι ήταν σε τηλεδιάσκεψη με το ουκρανικό Κοινοβούλιο, τελικά το μόνο που κατάφερε να πλήξει ήταν την αξιοπιστία του, παραδεχόμενος επί της ουσίας πως συνήθως δεν γνωρίζει τίποτα για όσα ισχυρίζεται στη Βουλή των Ελλήνων. Προφανώς, το ίδιο μπορεί να συνέβη και με όσα είπε στην ουκρανική Βουλή.

Τη λογική του «δεν γνωρίζω», που οδηγούσε σε αντιφάσεις, ακολούθησε ο κ. Λοβέρδος και στην υπόλοιπη κατάθεσή του. Δεν γνώριζε ότι ολόκληρο τον Μάρτιο του 2017, όταν κατέθεσε με τους συναδέλφους του τις αναφορές, εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς ήταν ακόμη η Ελένη Ράικου. Δεν γνώριζε ότι η κ. Τουλουπάκη ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 20 Απριλίου του 2017. Δεν γνώριζε πως η κ. Ράικου ασχολείτο εκείνη την περίοδο με το σκάνδαλο Novartis, παρά το γεγονός ότι το επισήμαινε στις αναφορές του (!).

Ελένη Τουλουπάκη

Η αποβολή Τσατάνη και η τηλεοπτική μετάδοση

Η εβδομάδα του Ειδικού Δικαστηρίου, εκτός από την κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου, περιλάμβανε την απόρριψη του δικαστηρίου να παραστεί η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη ως πολιτική αγωγή, αλλά και την απόρριψη να καταγράψουν τη διαδικασία οι τηλεοπτικές κάμερες. Η κυρία Τσατάνη επιχείρησε να επαναφέρει στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου την προσπάθειά της να συνδέσει τη βομβιστική ενέργεια που έγινε εις βάρος της με δήθεν στοχοποίησή της, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο που χειριζόταν την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Το ίδιο είχε επιχειρήσει να κάνει και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που οδήγησε στη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας πως το γεγονός ότι κλήθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το 2016, όταν πρόεδρος ήταν η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προκειμένου να λογοδοτήσει για θέματα Δικαιοσύνης, την έβαλαν στο στόχαστρο. Δεν τα κατάφερε ακόμη μία φορά. Η Δικαιοσύνη έβαλε φρένο στην παράλογη και επικίνδυνη σύνδεσή της.

Εντύπωση, βέβαια, προκάλεσε η άρνηση του δικαστηρίου να δεχθεί το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη, που κατέθεσαν οι συνήγοροι της κ. Τουλουπάκη. Και αυτό παρά το γεγονός πως η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή δήλωσε θετική στο αίτημα, λέγοντας ότι δεν «βρίσκει λόγους να μη συναινέσει», καθώς «η υπόθεση έχει απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και την πολιτική και την κοινωνία». Αλλά και παρά το γεγονός πως ακόμη και η πρόεδρος Βασιλική Ηλιοπούλου μειοψήφησε στην απόφαση της σύνθεσης, η οποία το απέρριψε με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται σημαντικό δημόσιο συμφέρον.

Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This