Σάββατο, 1 Απριλίου 2023

Kαι πολιτικές προεκτάσεις στον βιασμό της 12χρονης

Η φρίκη στον Κολωνό έφερε στην επιφάνεια (ξανά) την αμηχανία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ανομολόγητο μυστικό και το «κρυφτό» με τη λίστα των 213 ονομάτων

Συντάκτης: Newsroom

Με μια απλή εισαγγελική διάταξη, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές, θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο των 213 ονομάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση με τους βιασμούς της 12χρονης στον Κολωνό.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Αλλωστε, με τη διάταξη σχετικά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του 53χρονου Ηλία Μίχου και του 42χρονου Γιάννη Σοφιανίδη ορίζεται ανάλογο σκεπτικό για την «άμεση ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση (του κατηγορουμένου), την πληρέστερη διερεύνηση τέλεσης και άλλων ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινων πράξεων σε βάρος απροσδιορίστου εισέτι αριθμού ανηλίκων παθόντων και την ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων, προκειμένου να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών (από τον ανωτέρω) καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής και σε άλλες αξιόποινες πράξεις».

Η συνεχιζόμενη έως τώρα άρνηση να βγουν άμεσα όλα στο φως για μια τέτοια υπόθεση τροφοδοτεί τις φήμες και τις υποψίες για συγκάλυψη, ενώ χρεώνουν με νέους λάθος χειρισμούς -σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο- την κυβέρνηση, η οποία δείχνει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με μια φοβικότητα, που κανονικά δεν θα έπρεπε να τη διακατέχει.

Το κλίμα στον δημόσιο και κοινωνικό βίο της χώρας δηλητηριάζεται έτι περαιτέρω, διότι όσο η λίστα με τα 213 πρόσωπα που τηλεφωνούσαν στον Μίχο ως «πελάτες» για τη 12χρονη παραμένει κλειδωμένη σε κάποιο γραφείο και ελάχιστοι γνωρίζουν το περιεχόμενό της τόσο οι πιθανοί ένοχοι μένουν προστατευμένοι. Από την άλλη πλευρά, έχουν αρχίσει να διακινούνται πάσης φύσεως ονόματα προσώπων που ενδεχομένως να διασύρονται και να συκοφαντούνται άδικα, δίχως πολλά περιθώρια να αντιδράσουν.

Την ίδια ώρα στο όλο παζλ προστίθενται μαρτυρίες και ισχυρισμοί ότι, εκτός από τη 12χρονη, το κύκλωμα μαστροπείας εκμεταλλευόταν και εξέδιδε και άλλες ανήλικες κοπέλες, τις οποίες φέρεται ότι βίαζαν ακόμη και πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» από τον πολιτικό, εκκλησιαστικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Οπως επισημαίνουν με νόημα μάλιστα έμπειρα στελέχη, η κυβέρνηση όφειλε να έχει δείξει ταχύτερα και καλύτερα ανακλαστικά, καθώς ήδη έχει βεβαρυμένο μητρώο από τους χειρισμούς που προηγήθηκαν στις εξίσου λεπτές υποθέσεις με τον τότε στενό σύμβουλο και συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, πρώην βουλευτή Νίκο Γεωργιάδη, αλλά και τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημ. Λιγνάδη. Ο τελευταίος μάλιστα, ενώ καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για βιασμούς ανηλίκων, σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος με αναστολή στην έκτιση της ποινής του.

Οι φόβοι για συγκάλυψη ενισχύθηκαν ύστερα και από το περιστατικό της απόλυσης του γιου του Ηλ. Μίχου από το «Βήμα», στο οποίο εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο διπλωματικό ρεπορτάζ τα δύο τελευταία χρόνια. Η ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας Alter Ego ανέφερε ότι ο Παν. Μίχος γνώριζε «επί εβδομάδες» τη δράση του πατέρα του, αποδίδοντάς του μάλιστα συμμετοχή σε προσπάθεια αποσιώπησης. Αυτό συνδυάζεται με όσα συζητούνται, κατά πληροφορίες, στο εσωτερικό της εφημερίδας για «κινητικότητα» που υπήρχε -χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες- περί του θέματος τουλάχιστον από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν έγιναν οι πρώτες καταγγελίες στην Αστυνομία από τους συγγενείς της 12χρονης. Ενδιαφέρον έχει και αυτό που λέγεται εντός του «Βήματος», ότι ο νεαρός Π. Μίχος προσελήφθη κατόπιν σύστασης κορυφαίου στελέχους της Ν.Δ., με το οποίο ο Ηλίας Μίχος διατηρούσε ως «τοπάρχης» της Ν.Δ. στα Σεπόλια στενές εσωκομματικές σχέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Καθυστερημένα ανακλαστικά χρεώνονται και στον δήμαρχο της Αθήνας Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος απέπεμψε ύστερα από αρκετά 24ωρα τη σύζυγο του Ηλ. Μίχου, που ήταν διαμερισματική σύμβουλος και μέλος στο Δ.Σ. του Βρεφοκομείου Αθηνών, παρά τις καταγγελίες ότι είχε επιχειρήσει να χρηματίσει τη μητέρα της 12χρονης με 10.000 ευρώ για να μη «μιλήσει». Λέγεται μάλιστα ότι αρχικώς η Ελισάβετ Λέκκα αρνείτο πεισματικά να υποβάλει την παραίτησή της, αν και στη συνέχεια εμφανίστηκε πλήρως αποστασιοποιημένη από τον σύζυγό της, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι το διαζύγιο μαζί του εκδόθηκε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα…

Μαξίμου και Αρχές φαίνεται να προχωρούν με «δόσεις» τη διαλεύκανση της υπόθεσης

Απαράδεκτη ήταν παράλληλα και η αντίδραση της ηγεσίας της Ν.Δ. για τον ίδιο τον Ηλία Μίχο. Αρχικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου (και, μάλιστα, όχι το κόμμα της Ν.Δ.) ανακοίνωσε ότι ανεστάλη η κομματική ιδιότητα του κατηγορουμένου για τους βιασμούς, δίνοντας τη βάσιμη εντύπωση ότι πρόκειται για «προσωρινό», μέτρο που στην πορεία θα μπορούσε να ακυρωθεί.

Την ίδια ώρα ο Ηλ. Μίχος φερόταν, μέσω δικηγόρου με τον οποίο συνομίλησε, να απειλεί ότι «θα αποκαλύψει πολιτικά πρόσωπα» και να υποστηρίζει ότι «κάποιοι τον παγίδευσαν ως εξιλαστήριο θύμα». Χρειάστηκε να προκληθούν πολλές αντιδράσεις -και εσωτερικά στη Ν.Δ.- και να αναδειχθούν τα εύλογα ερωτήματα για να επανέλθει ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και να ανακοινώσει, με καθυστέρηση πάλι, ότι ο κατηγορούμενος παιδοβιαστής διεγράφη οριστικά από το κυβερνών κόμμα. Αν ληφθεί υπόψη ότι στο σκηνικό αυτό εμφανίστηκε και μια ιερόδουλος υποστηρίζοντας -εντός και εκτός δικαστηρίων της Ευελπίδων- ότι διαθέτει «στικάκι» με γνωστά πρόσωπα -και πολιτικούς- που πήγαιναν στον οίκο ανοχής της με τις ανήλικες, τότε είναι φανερό ότι ο ζόφος είναι τεράστιος, το σάπισμα έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και η ανάγκη να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο δίχως συγκαλύψεις και καθυστερήσεις άμεση και αδήριτη.

Αντ’ αυτού, πάντως, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές φαίνεται ότι επιλέγουν να προχωρήσουν με «δόσεις» στη διαλεύκανση της υπόθεσης, επιχειρώντας ακόμη και «γκρίζα» σημεία της να τα «αξιοποιήσουν» επικοινωνιακά. Κάπως έτσι εμφάνισαν με διαρροές τον κ. Μητσοτάκη να δίνει εντολές στον Τ. Θεοδωρικάκο ότι «δεν καλύπτουμε κανέναν», προκαλώντας όμως την εύλογη απορία, αν θα μπορούσε να ισχύσει και το αντίθετο.

Επίσης, ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιδιώκει να προσποριστεί προσωπικά πολιτικά οφέλη εν όψει της καθόδου του, πρώτη φορά με σταυρό, στις δύσκολες επερχόμενες εκλογές, ενώ ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες ότι ακόμη και ο εντοπισμός των επίμαχων συνομιλιών και μηνυμάτων με τη 12χρονη θα επιχειρηθεί να πιστωθεί στους κοριούς και τη δράση της ΕΥΠ, σε μια προσπάθεια να αναστραφούν και να δικαιολογηθούν οι εντυπώσεις από το σκάνδαλο των υποκλοπών που προηγήθηκε…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Παπαδημούλης: Θέλει να είναι η χώρα ένα… ξέφραγο αμπέλι!

Τίποτα στον κώδικα συνόρων Σένγκεν, ο οποίος διέπει τη διαχείριση των συνόρων, δεν εμποδίζει...

Αισχρή επίθεση Τατάρ στον Χριστοδουλίδη από το Λονδίνο

Ο θρασύς Ερσίν Τατάρ βρίσκεται στο Λονδίνο για να προωθήσει την τουρκική προπαγάνδα και...

ΜέΡΑ25 για τον φράχτη στον Έβρο: «Ο πρωθυπουργός φλερτάρει με την ακροδεξιά»

Ανακοίνωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τον φράχτη στον Έβρο εξέδωσε το ΜέΡΑ25,...

Περιμένει να πάρει σίγουρα… πρωτάθλημα, ο Ανδρουλάκης

Στο Star Forum βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, το οποίο διοργανώνει το Star...

Εκλογικό μήνυμα Τσίπρα από την Καλαμάτα: «Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά...

Ως «πρώτο βήμα που θα φέρει την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη» χαρακτήρισε τη...

Νάσος Ηλιόπουλος: «Κυβέρνηση αλήθειας ή κυβέρνηση συγκάλυψης» το δίλημμα στις επερχόμενες εκλογές

Για «κυβέρνηση αλήθειας ή κυβέρνηση συγκάλυψης» ως κεντρικό δίλημμα των εκλογών στις 21 Μαΐου...

Mητσοτάκης: «Εθνική επιταγή ο φράχτης στον Έβρο» – Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Για την αναγκαιότητα της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας...

Βόμβα: Η υποψηφιότητα της Κύπρου για τον ΙΜΟ έγινε… τουρκική και με βοήθεια της...

Οι Βρυξέλλες ήταν που στήριζαν την Κύπρο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του...

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τα «χώνουν» στον Άδωνι για την απόφαση ολονύχτιας λειτουργίας των καταστημάτων

«Πυρά» κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπολύει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος...

Καταγγελία στη βουλή για νέο σκάνδαλο με απευθείας ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης στον ΟΣΕ

Δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα που βλέπουν τος φως της δημοσιότητας με απευθείας αναθέσεις...

Κατεβαίνει υποψήφιος ο Πύρρος Δήμας – Μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

Υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές θα είναι ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος επιστρέφει στην μάχη...

«Ασπίδα» Άδωνι στα… παιδιά του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Σε θέσεις-κλειδιά άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στις παράνομες προσλήψεις ή στις «αδιευκρίνιστες» καταθέσεις του υπουργού - Από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ο Στ. Πουλής

Μητσοτάκης για φράχτη στον Έβρο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τον πληρώσουν οι πολίτες»

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία έκπτωση σε...

Αύξηση μισθών, μείωση τιμών και αποτελεσματικό κράτος υποσχέθηκε ο Τσίπρας από το Αίγιο

«Χρειάζεται πολιτική αλλαγή όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά στην πολιτική που ασκείται», υπογράμμισε ο...

Η εξομολόγηση της Εύας Καϊλή από τις φυλακές και η σκέψη της να αυτοκτονήσει!

Γιατί έχουν απορριφθεί οι τρεις αιτήσεις αποφυλάκισης

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Κινείται νομικά εναντίον του Γιώργου Λιάνη για την προσβολή της μνήμης της μητέρας του

O Γιώργος Λιάνης έδωσε μια συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή “Τετ α Τετ” και αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή και στις γυναίκες...

Προκαλεί και πάλι το πανελλήνιο η Σακελλαρόπουλου!

Πόσα πρόσθετα αυτοκίνητα πήρε η ΠτΔ αφότου ανέλαβε;

NEWSROOM