Φιάσκο η «εξοπλιστική διπλωματία»!

Παρά τις παραγγελίες των 14 δισ. €, η Γαλλία είναι απούσα, το Ισραήλ «πλησιάζει» την Άγκυρα, οι ΗΠΑ μας έστειλαν... λειψά Viper και η Γερμανία φτιάχνει υποβρύχια για την Τουρκία

Must Read

Το μπαράζ εξοπλιστικών αγορών στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φθάσει ήδη στα 14 δισ. ευρώ. Ολες οι παραγγελίες έγιναν με απευθείας αναθέσεις και δικαιολογήθηκαν από την πίεση του «τουρκικού κινδύνου» και από τις «αμυντικές συμφωνίες» που συνόδευαν κάποιες από αυτές τις αγορές…

  • Από τον Πάρι Καρβουνόπουλο (militaire.gr)

Για το πρώτο, η κοινή λογική λέει ότι θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να υπάρξει μέριμνα για να δουλέψει στο 100% το υπάρχον οπλοστάσιο. Δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο. Για τις «αμυντικές συμφωνίες» που πλαισίωσαν τις παραγγελίες των 14 δισ. υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι για ακόμη μία φορά η λεγόμενη… εξοπλιστική διπλωματία δεν οδηγεί πουθενά! Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…

Πού είναι η Γαλλία;

Να αρχίσουμε από τις αγορές που η χρησιμότητά τους δεν αμφισβητείται, αν και έγιναν «λειψές»! Αναφερόμαστε στις παραγγελίες των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra. Το «λειψές» αφορά τις δεύτερες, αφού είναι πλέον γνωστό ότι δεν θα φέρουν τους Scalp Naval.

Το κόστος των Rafale έχει προσδιοριστεί από την Π.Α. στα 2,5 δισ. Για τις φρεγάτες ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει μιλήσει στη Βουλή για 3 δισ. ευρώ. Σύνολο 5,5 δισ. ευρώ. Ελληνική βιομηχανική συμμετοχή μηδέν σε ό,τι αφορά τα Rafale, ελάχιστη στις φρεγάτες. Στην Ινδία, όπου πουλάει αεροσκάφη, η Dassault συνεργάζεται με 70 εταιρίες!

Οσο για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία; Δεν έχουμε νιώσει πουθενά την παρουσία των Γάλλων στη «γειτονιά» μας. Δεν έχουμε δει κάποια ενίσχυση του στρατιωτικού αποτυπώματός τους στην ανατολική Μεσόγειο, πολύ περισσότερο στο Αιγαίο. Αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν έχει ξεχάσει τις εντάσεις και τους διαξιφισμούς με τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι πληροφορίες ότι η Τουρκία συζητά με τη Γαλλία και την Ιταλία για την προμήθεια αντιαεροπορικών – αντιπυραυλικών συστημάτων δεν έχουν διαψευστεί. Μένει να το δούμε κι αυτό! Θα είναι η πρώτη φορά που οι Γάλλοι θα πουλήσουν όπλα-αντίδοτα στην Τουρκία για τα όπλα που πούλησαν στην Ελλάδα!

Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει κανένα παράπονο από τις ελληνικές κυβερνήσεις και ειδικά από τη σημερινή κυβέρνηση. Εκτός από τον «ζωτικό χώρο» που έχει προσφέρει η Ελλάδα στο Ισραήλ για να ασκούνται απρόσκοπτα οι ένοπλες δυνάμεις του, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τού έδωσε και τη συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα… Και το έδωσε πολύ ακριβά!

Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί στη Βουλή, η ισραηλινή πρόταση ήταν η ακριβότερη ακόμη και με το 1,355 δισεκατομμύριο που προέβλεπε αρχικά η συμφωνία. Στη συνέχεια προστέθηκαν άλλα 500.000.000 ευρώ και το κόστος έφθασε στα 1,850 δισ. ευρώ! Το γιατί δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς…

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μ. Γκαντζ ανέβαλε για δεύτερη φορά επίσκεψή του στην Αθήνα και την εβδομάδα που έρχεται θα επισκεφτεί την Αγκυρα! Θα είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Αμυνας του Ισραήλ έπειτα από 12 χρόνια!

ΗΠΑ

F-16 Viper

Οι ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς στους ελληνικούς εξοπλισμούς έχουν τον πρώτο λόγο… Τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο τα 2 και κάτι δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην έκδοση Viper. Τα δύο πρώτα παραδόθηκαν στην Π.Α., αλλά υπάρχει ένα θέμα: η αμερικανική αεροπορία είχε από το 2018 προειδοποιήσει ότι το νέο ραντάρ που τοποθετείται στα αεροσκάφη δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS!

Οι προειδοποιήσεις επιβεβαιώθηκαν και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν ακόμη 400.000.000 δολάρια, το λιγότερο, για να αλλάξουμε και σύστημα αυτοπροστασίας.

Γνωστό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν πόδι και στον Στόλο…Υπάρχουν και πολλά άλλα που τους ενδιαφέρουν. Να προσθέσουμε ότι έχουμε δώσει όλη τη χώρα για διευκολύνσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να δούμε το αποτέλεσμα της «εξοπλιστικής διπλωματίας»: η Ουάσινγκτον θα εκσυγχρονίσει τα F-16 του Ερντογάν, διατηρεί τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στα Ελληνοτουρκικά και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου τα λέει συχνότερα με το δεξί χέρι του Ερντογάν, τον Καλίν, παρά με τον Μπάιντεν!

Γερμανία

Η Γερμανία, που παράτησε τα υποβρύχια 214 στη μέση για να τα ολοκληρώσει μόνη της η Ελλάδα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τώρα «χτίζει» τα ίδια υποβρύχια για την Τουρκία! Δεν έχουμε καμία προσδοκία από το Βερολίνο, παρ’ όλα αυτά ο κ. Σολτς έρχεται στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου για να κλείσει η συμφωνία εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης Leopard, ύψους 2 δισ.! Μαζί με αυτό το πρόγραμμα θέλει να πουλήσει και τεθωρακισμένα οχήματα με κόστος 1,5 δισ. ευρώ!

Για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης πολλοί ανώτατοι απόστρατοι αξιωματικοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι είναι απλά αχρείαστος! Ενας αριθμός παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard χρειάζεται μικρές εργασίες αναβάθμισης σε κάποια συστήματά τους, που μπορούν να γίνουν με απείρως φθηνότερο κόστος από ελληνικές εταιρίες! Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επικαλεστεί ξανά την… εξοπλιστική διπλωματία, για να μη μείνει παραπονεμένη η Γερμανία!

Μόνο που ο λογαριασμός των κυβερνητικών εμπνεύσεων πηγαίνει στους φορολογουμένους, οι οποίοι, όπως και την περίοδο μετά τα Ίμια, καλούνται να πληρώσουν για αγορές εξοπλισμών που είναι αμφίβολο αν θα εξοπλίσουν όπως και όσο πρέπει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το χειρότερο όλων είναι ότι από αυτή την εξοπλιστική φρενίτιδα η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν κερδίζει απολύτως τίποτα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This