Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023

Μαζί με τη φωτιά στην Εύβοια είχαν έτοιμο το σχέδιο ανασυγκρότησης

«Πάρτι συνεργειών» και σκανδαλώδεις συνδέσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Σταύρου Μπένου αποκαλύπτει ερευνητικό ντοκιμαντέρ για την κατεστραμμένη περιοχή

Συντάκτης: Newsroom

Ανατριχιαστικά είναι τα νέα στοιχεία σχετικά για την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε τη βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, καθώς δείχνουν πως το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, που λογικά θέλει μήνες για να καταρτιστεί, ήταν ήδη έτοιμο από τις 14 Αυγούστου του 2021, δηλαδή την επόμενη ημέρα από όταν η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο!

  • Από την Εμμανουέλα Τσουδερού

Τα στοιχεία που προέρχονται από το ίδιο το σάιτ του «Διαζώματος» βγήκαν στο φως μέσα από το δεύτερο μέρος του ερευνητικού ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο», που έχει τον τίτλο «Πάρτι Συνεργειών», και αποκαλύπτουν σκανδαλώδεις συνδέσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Σταύρου Μπένου, και ίσως και τι πραγματικά εννοούσαν πολλά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί, όταν έλεγαν πως η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι μια «ευκαιρία» να ξαναγεννηθεί ο τόπος από την αρχή.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές και παραγωγοί Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννης Λαζάρου ανέκτησαν ψηφιακές πληροφορίες του απεικονιστικού «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», το οποίο κλήθηκε να εκτελέσει ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ύστερα από προφορική εντολή του πρωθυπουργού. Οι ψηφιακές πληροφορίες δείχνουν πως το πρόγραμμα ήταν έτοιμο πριν καλά καλά σβήσουν τα καμένα. Το όνομα του σχετικού αρχείου είναι «Κύκλοι Μαξίμου».

Σύμφωνα με τα γεγονότα, στις 10 Αυγούστου 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας» και όρισε τον Σταύρο Μπένο ως επικεφαλής και πρόεδρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Μπένο, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε την ίδια ημέρα με τηλεφώνημά του κι εκείνος δέχτηκε αμέσως.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Μπένος

Στις 13 Αυγούστου 2021 η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εστίες, και στις 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον «ρομαντικό εθελοντή» Σταύρο Μπένο. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπένος επισκέφτηκε την Εύβοια και παρουσίασε 10 πυλώνες ανασυγκρότησης του τόπου, οι οποίοι αναρτήθηκαν και σε ψηφιακό διάγραμμα στον ιστότοπο του «Διαζώματος», δηλαδή του σωματείου του κ. Μπένου.

Σοκαριστική αποκάλυψη από τα metadata

Τα metadata του διαγράμματος, όμως, αποδεικνύουν ότι αυτό το γράφημα είχε λάβει την τελική μορφή του ήδη από τις 14 Αυγούστου του 2021, τέσσερις ημέρες, δηλαδή, αφότου ο Σταύρος Μπένος, όπως είπε και ο ίδιος, έμαθε πως θα αναλάβει να αποκαταστήσει τις πληγές της Βόρειας Εύβοιας. Μάλιστα, το πλέον σοκαριστικό είναι το γεγονός πως το όνομα του αρχείου, όπως αποκαλύπτεται στο ντοκιμαντέρ και όπως επιβεβαιώσαμε κι εμείς οι ίδιοι, είναι «Circles-Maximou-Kathetes-Final», δηλαδή «Κύκλοι-Μαξίμου-Κάθετες-Τελικό».

Αριστερό ένθετο εικονίδιο: Το αρχείο που έφτασε στο «Διάζωµα» και είχε το όνοµα «Κύκλοι Μαξίµου». Η ηµεροµηνία 1/6/2022 που φαίνεται, δείχνει πότε µπήκαν στα metadata οι συντελεστές του ντοκιµαντέρ – Δεξιό ένθετο εικονίδιο: Η ηµεροµηνία λήψης του αρχείου είναι 14/8/2021. Αυτή είναι η τελική αποτύπωση του γραφήµατος

Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι «κύκλοι»; Υπάρχει περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου να είναι ο αποστολέας και δημιουργός αυτού του αρχείου, δηλαδή του διαγράμματος; Και πώς γίνεται αυτό το διάγραμμα να ήταν έτοιμο με την τελική μορφή του στις 14 Αυγούστου του 2021, δηλαδή μία ημέρα αφού η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο;

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννη Λαζάρου, «είναι προφανές ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες ούτε ο “υπερτάχιστος” ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορούσε να κάνει τα παραπάνω. Το έργο που προτείνεται στο διάγραμμα αυτό εμπεριέχει τόσες παραμέτρους και λεπτομέρειες, που θα ήταν αδύνατον καν να συλληφθεί στις λεπτομέρειές του μέσα σε τέσσερις ημέρες από οποιονδήποτε φορέα. Πόσο μάλλον από τον πρόεδρο ενός σωματείου όπως το “Διάζωμα”, που ασχολείται με τα αρχαία θέατρα της χώρας, δηλαδή που δεν έχει καμία εξειδίκευση στην αποκατάσταση ενός καμένου δάσους και μιας οικονομίας που εξαρτιόταν από αυτό. Μήπως, λοιπόν, το εν λόγω σχέδιο των 10+ πυλώνων προϋπήρχε;».

Το διάγραµµα «Πυλώνες Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας», το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του «Διαζώµατος»

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως πρωταρχικό μέλημα του κ. Μπένου στην ανασυγκρότηση της περιοχής είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός της. Ομως, κι εδώ προκύπτει ένα ζήτημα: Από πότε είναι νόμιμο ένας ιδιώτης να αποφασίζει για τον πολεοδομικό σχεδιασμό ενός τόπου;

Μπορεί ο καθένας μας με τις κατάλληλες γνωριμίες να αποφασίζει πώς θα διαμορφωθεί η δημόσια γη; Ο Γιώργος Χριστοφορίδης, νομικός και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, μιλά στην κάμερα του ντοκιμαντέρ και σημειώνει: «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός ανήκει κατά το Σύνταγμα στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μπορεί να εκχωρηθεί (σύμφωνα με νομολογία του ΣτΕ) ούτε καν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιλάμε, δηλαδή, περί συνταγματικής εκτροπής. Και γιατί είναι ευκαιρία τώρα που είναι καμένη η Εύβοια και όχι πριν με τα καταπληκτικά της τοπία; Τι δεν μπορούσε να γίνει πριν που τώρα επιτρέπεται;»

Μηδενίζεται η αξία της γης

Η αξία της γης, όμως, ύστερα από μια πυρκαγιά μηδενίζεται. Αυτό εξηγεί η Κριστίνα Γκέρος, ερευνήτρια στον κλάδο του περιβάλλοντος, λέγοντας πως «η φωτιά καταστρέφει την αξία της γης. Δεν υπάρχει δάσος, δεν υπάρχει γεωργία και γενικώς τίποτα που να δείχνει πως η γη αυτή έχει αξία. Eτσι, είναι πολύ εύκολο κάποιος που έχει τα μέσα να έρθει και να αρπάξει μια τέτοια γη. Μάλιστα, η φωτιά δεν μπορεί πάντα να αποδοθεί σε κάποιον ή σε κάτι. Είναι σαν ένα τέλειο έγκλημα, δηλαδή». Iσως αυτό να εξηγεί το… νοιάξιμο του κ. Μπένου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο Σταύρος Μπένος, αν και ρωτήθηκε, αρνήθηκε να σχολιάσει στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ. Θα αρκεστούμε, λοιπόν, σε αυτά που έχει ήδη πει στο παρελθόν, μέσα από τα οποία ο ίδιος ομολογεί κυνικά πως όλη η περιοχή της βόρειας Εύβοιας θα γίνει ένα προϊόν ή, αλλιώς, ένα brand name με παγκόσμια ακτινοβολία. Εάν πρόκειται για «εθνική ευκαιρία» ή για «εθνική απάτη» θα το δείξει η ιστορία.

Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο» θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα tosxedio.com την ερχόμενη εβδομάδα.

  • Παρακολουθήστε το πρώτο μέρος:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επτακομματική Βουλή βγάζει η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Αυξάνει το ποσοστό της η Νέα Δημοκρατία, νέα μείωση για τον ΣΥΡΙΖΑ - Μπαίνουν στο Κοινοβούλιο «Πλεύση Ελευθερίας» και «Νίκη», παραμένει εκτός το ΜέΡΑ25

«Ποτέ ξανά η τέχνη μας στα σκουπίδια!» – Καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των...

«Ποτέ ξανά η τέχνη μας στα σκουπίδια!» βροντοφωνάζουν ο Γιώργος Καραμίχος, ο Γιάννης Τσορτέκης,...

Παυλόπουλος: «Η Επιμηθεϊκή πολιτική της ΕΕ και στο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής υπονομεύει τον...

Μιλώντας στο Συνέδριο, που οργανώθηκε στο «Ίδρυμα Ευγενίδου» με αντικείμενο την «Βιώσιμη Ανάπτυξη και...

«Τάπα» Βενιζέλου σε Χατζηδάκη που τόλμησε να συγκρίνει την εισβολή στην Κύπρο και τα...

Ποιος είδε και δεν φοβήθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων...

Η Τουρκία επιχειρεί να βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο, εν μέσω καλοκαιριού και ελληνικών εκλογών

Aσκήσεις με πραγματικά πυρά σκοπεύει να πραγματοποιήσει η Τουρκία στο Αιγαίο από τις 5...

Με τον γιο του Φρέντι Μπελέρη συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Τον γιο του Φρέντι Μπελέρη αλλά και αντιπροσωπεία των ομογενών της Αλβανίας συνάντησε σήμερα...

ΥΠΕΞ για Μπελέρη: Η απόρριψη της έφεσης δεν συνάδει με το κράτος δικαίου

«Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης...

Ρεσιτάλ κυνισμού από Γεραπετρίτη για τον εργάτη που σκοτώθηκε στο Πέραμα!

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε πριν λίγες μέρες επιρρίπτει τις ευθύνες για το εργατικό...

Βελόπουλος: «Ενδιαφέρονται για το πώς θα φορολογήσουν, όχι για το πώς θα δώσουν λεφτά...

Κριτική σε στελέχη κομμάτων που τάσσονται υπέρ της αύξησης της φορολόγησης ασκεί με δήλωσή...

Τσίπρας στην ΕΥΔΑΠ: «Με ΣΥΡΙΖΑ το νερό θα μείνει δημόσιο»

Την πρόθεσή του να αναδείξει «το κρίσιμο θέμα του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό»...

O Χάρης Θεοχάρης oμολόγησε ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά!

Στην παραδοχή ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα φτωχότερα νοικοκυριά προχώρησε ο Χάρης Θεοχάρης,...

Ευρωκοινοβούλιο: Ασυλία τέλος για Αλέξη Γεωργούλη και Μαρία Σπυράκη

Ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη ψήφισε σήμερα η Ολομέλεια του...

Κάλεσμα Κύρτσου για ψήφο σε ΣΥΡΙΖΑ, ή ΠΑΣΟΚ για να μπουν «όρια στην παντοδυναμία...

Ο Ευρωβουλευτής και διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία Γιώργος Κύρτσος κάλεσε μέσω Twitter τους...

Ο Πάγκαλος έφυγε μόνος και περιφρονημένος!

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένας ευφυής άνθρωπος. Αυτό το χάρισμα δεν αποδείχθηκε αρκετό για...

Παρουσίασε τον συνδυασμό του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Στην παρουσίαση των υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού του προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, 30...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Ομολογία του πατέρα του Αλβανού μποξέρ που έστειλε τον Θάνο στην εντατική: «Μία του έριξε και έπεσε κάτω»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αττικόν με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Θάνος Αδάμ, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής...

Αυτός είναι ο άντρας που προκάλεσε τον θάνατο του ταξιτζή στο Χαϊδάρι – Συνελήφθη

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο άντρας που επιτέθηκε σε οδηγό ταξί στο Χαϊδάρι και αφού τον λήστεψε, τον άφησε αβοήθητο, με αποτέλεσμα ο...

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

«Πάγωσε» σε ζωντανή σύνδεση ο Κωστής Χατζηδάκης

Έκδηλη ήταν η αμηχανία στη φωνή του Κωστή Χατζηδάκη, όταν κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον Real FM ρωτήθηκε για την κοστολόγηση...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...
spot_img

NEWSROOM

spot_img