ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος χωρίς τελειωμό!

Σοβαρές ενστάσεις στην πρόταση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης

Must Read

Ισχυρές διαφωνίες στην πρόταση του κόμματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης διατυπώνουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Οι ενστάσεις τους κατατέθηκαν στις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο και συνοπτικά στηρίζονται στην άποψη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κλιμάκωσης της τουρκικής απειλής καλό είναι να αποφεύγεται η υποδαύλιση περιττών εντάσεων, αντίθετα, να ενισχυθεί η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διπλωματία των πολιτών. Οι θέσεις αυτές που εκφράζει βασικά η πλευρά της μειοψηφίας, η οποία στεγάζεται υπό το σχήμα «Ομπρέλα», υποχρέωσαν χθες τον Αλέξη Τσίπρα σε εκτενείς αναφορές προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της.

Αυτό που στο τέλος αποδείχθηκε, σύμφωνα με μετριοπαθή στελέχη που προέρχονται από τη διεύρυνση, είναι η πρόδηλη αδυναμία της ηγεσίας να χαράξει εθνική στρατηγική και να απαγκιστρωθεί από την ιδεολογική προσέγγιση των μεγάλων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής, αρκούμενη σε μια ατελή αντίληψη για τη φυσιογνωμία του σημερινού κόσμου. Νωρίτερα, τα στελέχη της «Ομπρέλας» Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ζήτησαν «να στρογγυλευτούν οι διατυπώσεις» στο κείμενο του σχεδίου και «να μη ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», καθώς, όπως σημείωσαν, η συγκυρία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι άκρως δυσμενής, προτείνοντας τελικώς να συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση – κάτι που απορρίφθηκε.

Σύγχυση

Διαπιστώνοντας τη σύγχυση των εκπροσώπων της σχολής του κατευνασμού, ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο των εργασιών υποχρεώθηκε να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αφορά το Αιγαίο και το casus belli. Συνιστά, αντιθέτως, «σοβαρό πλαίσιο άσκησης των δικαιωμάτων μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και πίεσης της Τουρκίας με τη βοήθεια των εταίρων μας, προκειμένου να τερματίσει τις προκλήσεις και να επιστρέψει στον διάλογο και στη διπλωματία. Και παράλληλα, βεβαίως, να συνδέσουμε εκ νέου τη Χάγη με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης». Πυξίδα για όλα αυτά, φυσικά, η εθνικώς επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε επίσης κριτική για την υπερψήφιση της ένταξης Σουηδίας – Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η απάντησή του ήταν ότι το κόμμα οφείλει να έχει κυβερνητική λογική και αξιοπιστία. Οχι όπως ο Ανδρέας του ’80 που έλεγε «έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ»! «Οταν αυτές οι δύο χώρες επιθυμούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, εμείς ως κυβέρνηση θα βάλουμε βέτο;» ρώτησε…

«Ας μη γελιόμαστε, η Συμφωνία των Πρεσπών είχε προϋπόθεση της ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αγαπήσαμε εμείς το ΝΑΤΟ; Οχι. Όμως σαφώς είπαμε στους βόρειους γείτονές μας πως, αν αυτή είναι η επιλογή σας, μετά χαράς να μπείτε, παιδιά» πρόσθεσε, προκαλώντας εύλογες απορίες για τον τρόπο που δικαιολογεί εκ των υστέρων τις κρίσιμες επιλογές του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This